Montenegro

Prvi put u istoriji Estonije Vladu će predvoditi žena

Dvije najveće političke stranke u Estoniji postigle su dogovor o novoj Vladi koju će voditi Kaja Kalas, prva premijerka u istoriji te baltičke zemlje.

Dosadašnja Vlada je pala prošle nedjelje zbog korupcionaškog skandala.

Rukovodstva opozicione Reformske stranke Kaje Kalas i Partije centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa glasala su za formiranje koalicione vlade.

Prema dogovoru, obje stranke će imati po sedam ministarstava u vladi sa 15 članova, računajući premijerku Kalas.

Kaja Kalas je ćerka jednog od osnivača Reformske stranke Sima Kalasa, advokata i bivšeg poslanika Evropskog parlamenta.

Reformska i Partija centra navele su u zajedničkom saopštenju da će formirati vladu koja će nastaviti efikasno da rešava krizu izazvanu pandemijom koronavirusom, zadržati usmerenost Estonije na budućnost i razviti sve oblasti i regione u zemlji.

Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid trebalo bi da imenuje novu Vladu u narednih nekoliko dana.

Posle nedavnog pada Vlade, Kaljulaid je mandat za sastav nove dodijelila Kaji Kalas, jer je njena protržišna Reformska stranka osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u martu 2019. godine, 28,9 odsto. Na drugom mjestu je bila Partija centra sa 23,1 odsto glasova.

Međutim, Kalas posle izbora nije uspjela da sastavi vladu, koju su oformile tri stranke na čelu sa Partijom centra dosadašnjeg premijera Jurija Ratasa.

Uz Ratasovu Partiju centra, u Vladi su bile i nacionalističko-populistička Estonska konzervativna narodna stranka i konzervativna stranka Otadžbina.

Ratas je podnio ostavku 13. januara zbog skandala u kojem se našao visoki funkcioner njegove Partije centra, osumnjičen da je primio privatnu donaciju za stranku u zamjenu za uslugu u vezi s građevinskim projektom u blizini luke u Talinu.

Iako će njegova stranka biti i u novoj Vladi, Ratas, premijer od 2016. godine, neće biti njen dio.

Football news:

Cavani has returned to training and is likely to play against Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus played Rugby against the Port. Only Ronaldo and Chiesa can make a difference in this squad
Neymar: I posted how I was recovering from my injury, and I didn't get any messages saying, Wow, what a professional. No
Ole Gunnar Solscher: The work of the judges is very difficult and without additional pressure. We have to make their decisions
Joan Laporta: I'm sure Messi won't stay at Barca if I don't win the election. He gives the club 30% of revenue
Trent had idolized Gerrard since he was a kid, and he was in a fairy tale: he got Steven's care and the captain's armband. The story of a great relationship
Hazard's recovery from the injury is delayed. He probably won't play against Atletico on March 7