Montenegro

Savez slijepih: Pandemija dodatno otežala život osoba sa invaliditetom

Pandemija COVID 19 dodatno je otežala i usporila život OSI, ali i umanjila i bacila u zasjenak i drugi plan mnoge od njihovih potreba, problema i stremnjenja, saopšteno je iz Saveza slijepih povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Savez, kako su kazali njegovi predstavnici, želi da podsjeti cjelokupnu javnost i donosioce odluka na prava, potrebe, mogućnosti i potencijale osoba s invaliditetom,  ali i na činjenicu da naše društvo obiluje velikim problemima, preprekama i poteškoćama s kojima se često suočavaju OSI.

“Fizičke, legislativne, institucionalne i ostale barijere i problemi, na našu veliku žalost, opstaju i traju već duži vremenski period i s njima se „hvatamo u koštac“ kako mi, kao organizacija koja štiti prava osoba oštećenog vida,  tako i same OSI”, rekli su Savezu.

Oni su dodali da je za dostizanje inkluzivnog i bezbarijernog društva za sve OSI veoma bitno opredijeliti se za adekvatan model pristupa invaliditetu.

“Iz već pomenutih barijera, poteškoća i nesavršenosti, koje posjeduje naše društvo, dolazi se do zaključka da je pri kreiranju javnih politika, propisa i procedura, ali i pri njihovom implementiranju,  neophodno primjenjivati pristup pitanju invaliditeta zasnovan na ljudskim pravima, a ne kao što je to, na žalost,  još uvijek dominantno, pristup zasnovan na tzv. medicinskom, funkcionalnom, sažaljivom, odnosno milosrdnom modelu u odnosu na ovu populaciju naših građana i građanki.Sem adekvatnog principa/modela pristupa invaliditetu,  jednako tako je važno nastaviti sa kontinuiranim radom koji probija bedeme društvenih stega i prepreka, boriti se za punu primjenu garantovanih prava, inicirati nova prava koja prate razvoj životnih okolnosti,  razvijati mogućnosti i potencijale od najranijeg djetinjstva i ne dopustiti da osobe s invaliditetom budu izvan društvenih zbivanja.Na kraju, 3. decembar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom je još  jedna prilika, da pozovemo sve osobe s invaliditetom, njihove porodice i prijatelje, predstavnike/ce svih relevantnih institucija i donosioce odluka, da združenim snagama,  damo puni doprinos u građenju pravednijeg, pristupačnijeg i boljeg društva za sve nas. Uvjereni smo da će inkluzivnije, pristupačnije i ravnopravnije društvo  dovesti do boljih životnih uslova za sve osobe oštećenog vida i druge osobe s invaliditetom u našoj domovini, Crnoj Gori”, zaključili su u Savezu slijepih.

Football news:

Juventus are Interested in Auar
Ex-CSKA forward Denis Popov has been appointed head coach of SKA Rostov
Solskjaer after 1-2 with Sheffield: Manchester United have no time to feel sorry for themselves. Saturday's match with Arsenal
Brother Chalova moved to the Serbian Subotica
Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal
Ancelotti on 1-1 with Leicester: I don't remember Hames scoring with a right before