Montenegro

Šehović: Ove godine gradnja četiri vrtića vrijedna 6,5 miliona eura

Na jesen će biti raspisan poziv za gradnju vrtića u Bloku 6, a ove godine, pored pomenutog, počinju da se grade vrtići u Herceg Novom i Pljevljima, dok je za rožajski nedavno položen kamen temeljac, kazao je za Vikend novine ministar prosvjete Damir Šehović.

“Osim toga, u pripremi je novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope u okviru koga je planirana gradnja čak još sedam vrtića vrijednih ne manje od 15 miliona. Kako je precizirao, vrtić u Rožajama, za koji je izabran izvođač i koji se već gradi, vrijedan je milion i po eura, a rok izgradnje je godinu dana. On se gradi na mjestu postojećeg vrtića, koji se ruši, a projektovan je”, kaže Šehović, kao savremen i funkcionalan vrtić, kao uostalom i svi na kojima se radi.

Kako je istakao, poziv za gradnju vrtića u Bloku 6 biće raspisan na jesen, a očekivana vrijednost je oko dva miliona eura.

Tender za gradnju vrtića u Pljevljima vrtića vrijednog 850.000 je već u toku. Za vrtić u Herceg Novom tender je takođe u toku, početak gradnje očeekuje se na jesen, a njegova procijenjena vrijednost je oko dva miliona eura.

“Što znači da ako sve bude išlo po planu, ove godine počinje izgradnja minimum četiri vrtića vrijedna ukupno blizu 6,5 miliona eura”, ističe Šehović.

Ovako će izgledati vrtić u Bloku6

Takođe, dodaje, tu su i planovi u vezi sa vrtićima u Baru i Ulcinju, a idejno rješenje ulcinjskog vrtića ćemo predstaviti javnosti narednih dana.

“Najaviću i da je u pripremi i novi projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) u okviru koga će se u graditi još sedam novih vrtića i to u: City kvartu, Zlatici, Tuškom putu, Starom aerodromu, te Beranama, Bijelom Polju i Plavu, ukupne vrijednosti ne manje od 15 miliona. Dakle, ako bismo željeli da sumiramo gro svojih planova u ovoj oblasti, rekli bismo da mi ove godine počinjemo gradnju čestiri vrtića, da nas očekuje pomenuti CEB projekat sa sedam vrtića, te izgradnja još nekoliko drugih vrtića i rekonstrukcija kakav je vrtić na Zabjelu i totalna rekonstrukcija jednog kotorskog i nekoliko podgoričkih vrtića, gdje ćemo duplirati njihove kapacitete i dobiti gotovo nove objekte. Sve ukupno, nas zapravo očekuje izgradnja ili rekonstrukcija njih 17”, objašnjava Šehović.

Kako dodaje, ni 1.700 novootvorenih mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore samo u prethodne dvije i po godine nije zanemarljivo.

“Otvoriti u tako kratkom periodu vrtić u Zagoriču, zatim vrtić na Starom aerodromu, vrtić u Tuzima, početi gradnju vrtića u Rožajama, a ubrzo i još nekoliko, te adaptirati za vrtiće lokacije u Podgorici, Budvi, Pljevljima, Nikšiću, Baru… jeste pokazatelj brige ove Vlade o djeci i razumijevanja da budućnost ne gradimo kratkoročno profitabilnim potezima, već ulaganjem u djecu i znanje”, kazao je Šehović.

Takođe, dodaje, tamo gdje su grupe brojne, Ministarstvo prosvjete obezbjeđuje angažman dodatnog kadra-vaspitača i medicinskih sestara, kako bi odgovorili na sve potrebe najmlađih.

Šehović kaže i da mu je posebno drago što su roditelji prepoznali poruke koje je Ministarstvo prosvjete slalo kroz kampanju koja se sprovodi posljednje dvije godine “Zablistaću u vrtiću”.

“Mi smo tom kampanjom poslali jasnu poruku da nije dovoljno podmiriti djetetove osnovne potrebe. Time mentalni razvoj, koji čini srž njegovog budućeg života, prepuštamo stihiji. A, ako vodimo računa o tome da je dijete uredno, sito, da mu je toplo, prijatno, da je bezbjedno, ne postoji niti jedan razlog zbog koga istu toliku pažnju ne bismo posvetili načinu na koji se prilagođava drugoj djeci i socijalizuje, te načinima na koje se suočava sa problemima i frustracijom. A sve navedeno najupješnije se postiže upravo u okruženju sa vršnjacima”, rekao je on.

Mišljenja je da vrtić nije nešto čime treba plašiti djecu. Tamo će, kaže, bolje nego samo sa odraslima, učiti da komunicira, družiti se, ali i naučiti da je svijet lijepo mjesto uvijek, čak i onda kad shvate da imaju onoliko prava i posvećenosti od strane vaspitačica koliko i svako drugo dijete u grupi.

“To saznanje čini ih sposobnima da prihvate potrebe drugih kao jednake svojima, a pravo na tuđe mišljenje kao ravnopravno. To su vještine koje su od neprocjenjivog značaja za dalji uspjeh u životu i za kreiranje mentalno zdravog mladog bića koje poštuje sebe, ali i druge”, objašnjava Šehović.

Na pitanje kako su roditelji reagovali na poruke Ministarstva o važnosti predškolskog obrazovanja, ministar odgovara da podaci o broju upisanih predškolaca sve govore.

“Podigli smo nivo upisa u predškolske ustanove sa preko 50 na čak 70 odsto, između ostalog kampanjom “Svi u vrtić”. Preciznije, prije 2016. godine u vrtićima je porastao obuhvat djece preko tri godine na preko 50 odsto. Između 2015/16. do tekuće školske godine porastao je obuhvat djece preko tri godine na oko 70 odsto. A prema najnovijim podacima, stopa obuhvata djece preko tri godine je skoro 73 odsto. Dakle, potpuno je jasno koliko smo, za prilično kratko vrijeme, uspješno iskomunicirali sa roditeljima po mnogim važnim pitaanjima koja se tiču obrazovanja naše djece”, istakao je Šehović.

Sa javnošću se, dodaje, mora komunicirati iskreno, pošteno i jasno, ako mislite da vaše poruke stignu do onih kojima su namijenjeni.

“Jer kampanje javnih subjekata se ne sprovode da biste promovisali sebe, već da bi naše poruke bile od koristi onome kome su namijenjene. Vodeći se time, kreirali smo pomenutu kampanju koja je trebalo da podstakne upis u vrtiće i koja je prošle godine bila sprovedena u skoro svim crnogorskim opštinama. Postignuti, više nego očigledni rezultati rekao bih, samo nas podstiču na dalji rad u kome ćemo se, iskreno i predano, posvetiti izgradnji vrtića, ali ništa manje kreiranju optimalnog ambijenta u njima, kako bi od vrtića djeci načinili drugu kuću”, zaključio je Šehović.

Football news:

Manchester United and Liverpool want to sign 15-year-old Sochaux defender of Kambala
Lloris and Son almost got into a fight after the 1st half with Everton. Before the 2nd, the players made up
Massimiliano Allegri: I am Looking for a project that will have ambitions to win
Simone Inzaghi on the scudetto fight: Lazio looks only at itself
Ntombela and Mourinho do not communicate for two weeks. Then the player told the coach that he wanted to leave Tottenham
The ex-Real Madrid player helps develop artificial intelligence in football. This feature is useful for a coach, sports Director, and doctor at the same time
The 16-year-old striker Sherki has extended his contract with Lyon until 2023. Real Madrid and Manchester United are Interested in him