Montenegro

SNP: Crna Gora miljama daleko od ekološke države

Još jedan značajan datum Crna Gora ne može da obilježi sa ponosom. Dvadeset deveta godišnjica proglašenja ekološkom državom, nažalost, pokazuje da je naša zemlja i dalje miljama daleko od ideala koji je sama sebi postavila saopšteno je danas iz SNP-a.

“U poglavlju 27 koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promjene, a koje je otvoreno u decembru 2018. godine, nije učinjeno gotovo ništa. Crna Gora danas nije zemlja koja svoje postojanje i budućnost temelji na održivom razvoju i očuvanju životne sredine. Vjerovali smo se da će se činom otvaranja ovog poglavlja stanje u oblasti životne sredine poboljšati, ali mora se konstatovati da se u proteklim godinama samo nastavilo sa lošim politikama kada je u pitanju odnos prema prirodi”, navodi se u saopštenju.

Rijeke koje su sa svih strana napadnute projektima izgradnje malih hidroelektrana, dodaju, koje na njima žele da grade biznismeni bliski DPS-u, zagađenje vazduha u brojnim gradovima, devastacija zaštićenih prostora, divlje deponije, slučajevi Tare, Sinjajevine, ulcinjske Solane, barskih čempresa, bušenja Jadrana, Cijevne, samo su neki od primjera u kojima je država pokazala slabost i nepostojanje volje da se rješavaju gorući problemi u ovoj oblasti.

“Jasno je da je dosadašnja vlast ustavnicu odrednicu o Crnoj Gori kao ekološkoj državi više doživljavala kao teret i ekonomski trošak, nego kao razvojnu šansu. Tog pitanja sjećali su se samo kada je bilo potrebno prikupiti političke poene, ili kada su ih zvaničnici EU opominjali na njegovu važnost”, dodaju u saopštenju.

Nova vlast će jako voditi računa o činjenici da je Crna Gora ekološka država i na osnovu nje stvarati mogućnosti da se na svjetskom tržištu Crna Gora pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija.

“To smo dužni kako sadašnjim, tako i budućim generacijama naše divne zemlje”, zaključuju u saopštenju.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi