Montenegro

Tokom pandemije svi podložni psihičkim problemima

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od ponedjeljka psihijatrijske ambulante ponovo rade u punom kapacitetu, te je psihološka podrška ponovo dostupna svim pacijentima, saopšteno je Dnevnim novimama iz te zdravstvene ustanove.

Podsjećamo, od 30. marta do 18. maja KCCG je otvorio telefonsku liniju za besplatnu psihološku podršku, a iz Kliničkog centra nisu odgovorili na pitanje Dnevnih novina da li će ona ponovo biti otvorena.

Ipak, specijalista medicinske psihologije u KCCG Mina Gazivoda navodi da psihijatrijske ambulante sada rade u punom kapacitetu.

“Od prestanka rada linije do unazad tri nedjelje, građanima je u okviru KCCG psihološka i psihijarijska pomoć neprekidno bila dostupna u okviru Poliklinike tj. ambulantni pregledi su se obavljali po redovnom režimu rada. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ovaj rad je privremeno bio redukovan na hitne slučajeve, te su se pomoć i podrška kontinuirano pružale najranjivijim pojedincima tj. kada god se psihičko stanje osobe okarakterisalo kao bitno pogoršano, a pružanje pomoći kao neodložno. Od ponedjeljka tj. od 26.10. psihološke i psihijatrijske ambulante ponovo rade u punom kapacitetu i po uobičajenom režimu rada”, kazala je Gazivoda.

Da je, pak, telefonska linija za psihološku podršku tokom pandemije potrebna, govori podatak da je u periodu od 30. marta do 18. maja primljeno više od 700 poziva.

“Od 30. marta do 18. maja na liniji za psihološku podršku KCCG bilo je više od 700 poziva sa preko 1.000 radnih sati, odnosno stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja su na dnevnom nivou u prosjeku odgovarali na 20 poziva. Oko dvije trećine pozivalaca činile su osobe koje do tada nijesu imale potrebu za takvom vrstom podrške, odnosno njihov prvi susret sa stručnjacima iz ove oblasti bio je potaknut situacijom pandemije korona virusa”, rekla je Gazivoda.

Gazivoda navodi da, budući da je situacija u kojoj se nalazimo globalnih razmjera, možemo pretpostaviti da su njome na neki način pogođeni svi pojedinci.

“Ipak, posebno ranjive kategorije su starije osobe, hronični bolesnici, nesamostalna lica i djeca. Evidentan je porast emocionalnih poteškoća različitog stepena, problemi u partnerskim i porodičnim interakcijama, porast zavisnosti i drugih neprilagođenih oblika ponašanja, pa sve do destruktivnih radnji koje mogu biti usmjerene prema sebi ili drugima”, rekla je Gazivoda.

Ona ističe da svi koji primijete bilo koji simptom treba da se jave stručnim licima za pomoć.

“Bilo koji simptom, ili kombinacija simptoma, čiji su intenzitet i trajanje takvog stepena da osobu ometaju u svakodnevnom funkcionisanju, umanjuju kvalitet njenih odnosa, radnih ili drugih sposobnosti, negativno utiču na motivaciju, volju, rad ili bilo koji drugi segment života su povod da se osoba obrati stručnim licima za savjet, podršku ili pomoć”, dodaje Gazivoda..

Football news:

Koeman on 4:0 with Dynamo Kyiv: Today was the Barcelona we want to see
Holand continues to insist that he is a monster. Fastest in the history of the Champions League scored 15 goals (and added 16)
Koeman on the victory over Dynamo Kyiv: We achieved our goal-we reached the playoffs
Solskjaer on 4:1 with Istanbul: Manchester United played intensely, enjoyed the match. We want to be 1st in the group
Forward Ferencvaros Troll Cristiano: celebrated a goal in his style. Ronaldo responded with a goal and a very angry look
Morata scored 5 goals in 4 games in the Champions League for Juve. His best result is 5 in 12 games in the 2014-15 season
Holand has scored 15 goals in the Champions League the fastest. 7 games better than the record