Montenegro

U proteklih pola godine u skloništu zbrinuto 48 žrtava trgovine ljudima

U proteklih pola godine u Skloništu za žrtve trgovine ljudima uspješno je zbrinuto 48 žrtava od čega 33 muškog i 15 ženskog pola, a od ukupnog broja sedam maloljetnih dok je 40 žrtava stranih državljana uspješno vraćeno u zemlju porijekla, kazali su za CdM iz ove institucije.

>>>Za pet godina pet krivčnih prijava zbog trgovine ljudima>>>

Skloništa za žrtve trgovine ljudima posluje u okviru NVO Institut za socijalnu i obrazovnu politiku koja je prva i jedina licencirana ustanova u Crnoj Gori koja pruža usluge smještaja u Skloništu/prihvatilištu za žrtve trgovine ljudima.

Institut za socijalnu i obrazovnu politiku je prva i jedina licencirana ustanova civilnog tipa za usluge smještaja u prihvatilištu/skloništu za djecu, odrasla i stara lica žrtve trgovinom ljudima koji se sastoji od tri cjeline: Operativno-logističkog centra, Reintegracionog centra i Smještajnog centra.

Tim koji vodi ISOP sklonište za žrtve trgovine ljudima sačinjen je od licenciranih stručnih radnika i saradnika koji u
skladu sa predviđenim planom rada i procedurama vrše prijem i sprovode sve potrebne psiho-socijalno-zdravstvene aktivnosti u svrhu zbrinjavanja žrtava trgovine ljudima, a kasnije i psiho-socijalnog osnaživanja žrtava u cilju uspješne reintegracije žrtava.

“ISOP sklonište za žrtve trgovine ljudima se nalazi na tajnoj lokaciji u centralnoj regiji Crne Gore i posjeduje najmoderniji sistem 24-časovne audio,vizuelno i tehničke koju sprovodi Unutrašnja služba obezbjeđenja, kao i smještajne kapacitete u dvije odvojene stambene jedinice koje su namještene po najvišem standardu”, navode iz Skloništa.

U skladu sa posjedujućom licencom, ISOP Sklonište za žrtve trgovine ljudima ima 7 zaposlenih i to – 2 stručna radnika sa licencom i 5 saradnika.

“U proteklih pola godine rada Skloništa uspješno je zbrinuto ukupno 48 žrtava trgovine ljudima od čega 33 muškog i 15 ženskog pola, a od ukupnog broja 7 maloljetnih dok je 40 žrtava stranih državljana uspješno vraćeno u zemlju porijekla”, ističu iz Skloništa.

Tokom povećane opasnosti od virusa COVID-19 na snazi su posebne mjere i procedure ulaska i izlaska iz Skloništa u cilju zaštite zdravlja korisnika/ca i zaposlenih.

“Dodatne usluge koje pružamo našim korisnicima/cama su sportsko/rekreativnog tipa i sprovodimo ih na određenim sportkim terenima otvorenog i zatvorenog tipa kao i na plažama. Naša unutrašnja služba obezbjeđenja ima konstantan zadatak da prati i unapređuje bezbjedonosni aspekt rada Skloništa i prati bezbjednost zaposlenih i
korisnika/ca i preventivnim logističko-operativnim aktivnostima prevenira bilo kakav vid narušavanja bezbjednosti”, navode oni.

Posebnu podršku radu Skloništa pruža Ministarstvo rada i socijalnog staranja u vidu finansijske podrške od 40.000 eura dok Sklonište obezbjeđujemo dodatnih 11.000 eura za nesmetano funkcionisanje tokom 2020. godine.

“Prethodno smo nešto manje od 24.000 eura uložili u opremanje Skloništa, dok Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije odjeljenje bezbjednosti grada u kojem se Sklonište nalazi garantuje dodatnu sigurnost Skloništu. Osim toga, država izdvaja dodatnih 250 eura po osobi na mjesečnom nivou za svaku od žrtava trgovine ljudima u cilju što boljeg stepena usluge i zaštite”, ističu iz Skloništa.

Ministarstvo zdravlja obezbjeđuje zdravstvenu njegu korisnicima/cama.

“Možemo ocijeniti da je međusektorska saradnja u ovoj oblasti maksimalno korektna i da je ovo primjer odlične saradnje koja je ostvarena u svrhu zajedničkog cilja – zaštite prava, zbrinjavanja i uspješne reintegracije žrtava trgovine ljudima”, ističu iz Skloništa.

Football news:

Former Italy striker Pazzini is Interested in Spezia. He is 36
Cherevchenko about Khimki: we will work both tactically and physically. Need to tighten up the team
Milan have agreed a transfer of the forward Bude-Glimt Hauge for 5 million euros. He scored them in the Europa League
Juventus offers Khedira 3 million euros for breaking the contract. The German demands 6 million
Tottenham are ready to sell Voigt for 10 million euros and increase the offer for Skrinjar to 45 million
Bellerin on 1:3 with Liverpool: Arsenal could have drawn or won
Klopp on the leadership of Leicester, Liverpool and Everton after 3 rounds: who cares who is in the lead now? This is just the beginning