Montenegro

Za eksproprijaciju 1,3 miliona eura

Stanovnici Ulice Branka Miljkovića na Zabjelu, koji godinu dana traže izgradnju parka za djecu, dobili su odgovor od Glavnog grada da se početak gradnja očekuje vrlo brzo ne precizirajući kada će to biti.

Nezadovoljni odgovorom stanari traže da im se konkretno kaže kada će radovi početi.

U protivnom planiraju da organizuju okupljanja u znak revolta.

“Proces revizije je završen, kao i procjena zemljišta. Vrijednost ekspropriacije je 1.318.668 eura. Ponuda je poslata vlasnicima parcela od kojih očekujemo odgovor ubrzo”, navode u Glavnom gradu.

Ovo je posao u koji su uključeni Služba glavnog gradskog arhitekte, Sekretarijat za planiranje prostora, Sekretarijat za finansije, Agencija za izgradnju i razvoj, Direkcija za imovinu, Uprava za nekretnine, Zelenilo, Vodovod, Komunalne usluge, Agencija za stanovanje, Putevi, projektanti, vlasnici parcela, pa i cijela gradska uprava.

“Sve ovo govori o ozbiljnom pristupu, ali i kompleksnosti. Ne zaboravite da je park koji su građani tražili u velikom dijelu na privatnom posjedu koji grad ne može otuđiti, već je obavezan sprovesti procedure”,ističu u Glavnom gradu.

Budžet za narednu godinu je u pripremi za javnu raspravu.

“Pa je to podatak koji ne možete dobiti prije zakonom propisanog roka, ali nema razloga za brigu kada je u pitanju plan izgradnje parkova u gradu i da su sredstva opredijeljena. Opredjeljivanje ovolikog novca u trenutku epidemiološke i najave svjetske ekonomske krize, složićemo se govori o postojanju izuzetnog senzibiliteta gradske uprave za ove teme. Zaključujemo, početak radova se može očekivati vrlo brzo”, piše u odgovoru Glavnog grada stanarima.

Predstavnik stanara Petar Koprivica kaže da ga raduje da su se makli sa tačke revizije.

“Činjelo se u jednom momentu da smo ostali zaglavljeni u tom administrativnom procjepu. Razumijem jako dobro da je ovo složen proces koji zahtijeva vrijeme, stručnost i koji uključuje više stranki. Isto tako vremena je bilo na pretek, pa kako smo sada u jedanaestom mjesecu ne treba da čude naša pitanja, očekivanja i sad već nestrpljenje. Očekivanja u smislu, da pored toga što ima privatnog posjeda, ima dosta i državnog, a da svakako 100.000 u budžetu predstavlja osnov da se makar započnu radovi, da se zemljište makar malo očisti, kultiviše, da se na terenu vidi pomak”, kazao je Koprivica.

Kako je dodao, senzibilitet oko utroška budžetskih sredstava uvijek je prisutan, posebno sada.

“Ali svakako to je novac građana, a kako je ovo kompletno usmjereno u njihovom interesu vjerujem da tih 100.000 opredjeljenih će i pored složene situacije biti utrošeno na način kako treba i kako je predviđeno. Tu mislim da ih neće, žargonski rečeno, progutati neka druga investicija, rebalans ili povraćaj, odnosno prebacivanje sredstava u budžet za narednu godinu. Iako ova odrednica „vrlo brzo” kojom ste moram priznati poentirali i izazvali u meni, makar trenutno, salvu pozitivnih očekivanja, svakako su stanari nestrpljivi da vide mašine na terenu. Najavljuju i određenu organizaciju oko okupljanja i sazivanja medija ovim povodom. Bilo bi dobro da imamo vremenske odrednice koje bi bile ispoštovane. Nakon konsultacija sa ostalim stanarima obratićemo vam se ponovo za konkretne informacije”, naveo je Koprivica u odgovoru Glavnom gradu.

Football news:

Carlo Ancelotti: I have a huge desire to lead Everton to the Champions League
Conte suspended for 2 matches for insulting the referee
Granovskaya on Tuchel: It is not easy to change a coach in the middle of the season, but we are happy to get one of the best coaches in Europe
Thomas Tuchel: I thank Chelsea for their trust, it feels amazing. We all respect Lampard's work
Chelsea will commemorate sportsmen victims of the Holocaust before the match against Wolverhampton
Tuchel has taken charge of Chelsea
Barcelona has confirmed that the presidential election will be held on March 7