Montenegro

Za rekonstrukciju i modernizaciju barske luke 22,57 miliona eura

Vlada Crne Gore uvrstila je u Listu prioritetnih projekat temeljne rekonstrukcije i modernizacije Luke Bar vrijedan 22,57 miliona eura. Projekat će biti finansiran iz budžeta Evropske unije u okviru investicionog plana za Zapadni Balkan, pišu Dnevne novine.

“Svrha predloženog projekta je razvoj novih lučkih kapaciteta u sferi intermodalnog transporta, kao i prevoza putnika u skladu sa urbanističkim planom i razvojnim planovima Luke Bar, poštujući stvarne zahtjeve tržišta i principe održivog razvoja”, navodi se u 27. kvartalnom izvještaju o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u Evropsku uniju za period jul septembar 2020, usvojenom na prošloj sjednici.

Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije od 22,57 miliona eura odnosi se za četiri planirane komponente, uglavom u sferi intermodalnog transporta.

INTERMODALNI TRANSPORT

Intermodalni transport je sistem koji podrazumijeva prevoz “od vrata do vrata” pod odgovornošću jednog prevoznika, tj. operatora intermodalnog transporta, uz učešće najmanje dva vida transporta. Kombinovani transport je intermodalni transport kod koga se najveći dio transportnog puta realizuje željezničkim ili vodnim prevozom, a početno-završne operacije se obavljaju primjenom drumskih transportnih sredstava. Integralni transport je pojam koji je prihvaćen i bio u upotrebi u Jugoslaviji nekoliko decenija. Pored transporta kontejnera, djelova vozila ili kompletnih vozila jednog vida transporta (drumskog, željezničkog, vodnog) drugim vidom transporta, obuhvata i primjenu paletnih sistema.

NOVI KONTEJNERSKI TERMINAL

Na potpuno istom fonu je Strategija razvoja pomorske privrede koja predviđa gradnju novog Kontejnerskog terminala.

U dokumentu, koji je Vlada usvojila ljetos, predviđa se da bi čitav posao morao biti završen do 2025. godine i da bi se Kontejnerski terminal gradio na bazi koncesija i privatno-javnog partnerstva.

Crna Gora bi izgradnjom novog kontejnerskog terminala imala priliku da postane jedna od prvih luka Evrope za brodove koji dolaze iz Azije.

“Čime bi se povećao dalji transport roba fider brodovima, željeznicom i drumskim saobraćajem prema Centralnoj i Istočnoj Evropi, Sjevernoj Africi i zapadnoj Aziji, te jedna od posljednjih luka Evrope na putu ka Dalekom istoku, što bi osim transportne djelatnosti luci Bar donijelo i šansu za razvoj proizvodnje i pakovanja robe u kontejnerima’”, piše u Strategiji.

UNAPREĐENJE PUTNE INFRASTRUKTURE

Unapređenjem putne i željezničke infrastrukture stvorili bi se i odgovarajući uslovi za multimodalni transportni sistem.

“U tom smislu, biće formirano radno tijelo koje će imati zadatak da prati i koordinira razvoj logističkih aktivnosti preko luke Bar i Crne Gore’” preporučuju autori Strategije.

Nekadašnje Kontejnerske terminale, koji su izdvojeni iz Luke Bar, kupila je prije sedam godina turska kompanija “Global Ports”. Preciznije, Turci su kupili 62,09 odsto akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta u Luci Bar za 8,08 miliona eura. No, pored toga Turci su se ugovorom obavezali na znatno više ulaganja. “Global ports” je preuzeo obavezu da u roku od tri godine realizuje investicije u restrukturisanje kontejnerskog terminala, vrijedne 13,5 miliona eura. Takođe, turska kompanija je bila u obavezi da realizuje i dodatni investicioni program u periodu od pet godina nakon faze restrukturisanja, vrijedan 7,6 miliona eura.

Football news:

Suarez passed a negative test for coronavirus and will return to the General group of Atletico tomorrow
Chelsea are ready to sell Ruediger and Tomori in the winter. The German was Interested in Barcelona
Çalhanoğlu for 7 years has scored 18 goals from free-kicks. Only Messi (36) has more players in the top 5 European leagues
Adrien Rabiot: we Didn't celebrate Ronaldo's 750th goal. Now is not the time for parties
Mourinho on Arteta: you have to be a good coach to work at Arsenal. If you're not good , you're not in the club
Ramos is unlikely to play against Sevilla. He can return to the game with Borussia
Neymar urged Messi to move to PSG last summer. He wants Leo to join the club in 2021