Montenegro

Zašto tate treba da čitaju djeci priče za laku noć

Za dijete je korisnije da mu priču za laku noć čita tata nego mama.

Prema novom istraživanju Univerziteta Harvard, tatina interpretacija priča djeci pomaže da više koriste maštu. Istraživači tvrde da je to bolje i za razvoj govora. Nakon što su im godinu dana čitali priče za laku noć, kod djevojčica je primijećen napredak u razvoju govora, i to kod onih kojima je priče čitao muškarac.

“Uticaj je ogroman, posebno ako su tate počele čitati svojoj djeci priče prije navršene druge godine”, rekla je istražiteljka Elizabeta Djurma.

“Budući da se čitanje najčešće smatra ženskom aktivnošću, djeca su više uključena kada im tate čitaju, to im je posebno iskustvo”, objasnila je. Otkrila je i da muškarci i žene imaju drugačiji pristup ovom zadatku. Žene više postavljaju konkretna, pitanja kao što su “Koliko jabuka vidiš?”, dok je muškarcima draže da postavljaju apstraktna pitanja. “Tate će prije reći: ‘Pogledaj, daske. Sjećaš li se kad sam u kamionu vozio daske?’ Ovo je odlično za razvoj govora kod djeteta jer mora više da koristi mozak. Veći je izazov”, objasnila je Elizabeta.

Džastin Kolsn, stručnjak za roditeljstvo, objasnio je da čitanje proširuje vokabular kod djece.

“Pomažemo im da se osjećaju sigurno, a to može imati pozitivan uticaj na njihovu sposobnost učenja”.

Stručnjaci se slažu da dobra knjiga obogaćuje rječnik i razvija maštu, a čitanje donosi i mnoge druge pogodnosti. Čitanje pomaže djeci u poboljšanju koncentracije, ali i u sabiranju misli, jer priče imaju strukturu koja podstiče mozak da povezuje uzroke sa posljedicama i odvaja bitne događaje od nebitnih. Priče za laku noć dio su odrastanja mnogih, a ova tradicija ima mnoge prednosti za sam razvoj djeteta.

Istakao je 5 prednosti čitanja priča za laku noć.

1. Stvaranje rituala i rutine uspavljivanja

Uspavljivanje djeteta često je težak izazov za roditelje. Stručnjaci za razvoj djece kažu da im može pomoći doslednost i uspostavljena rutina prije spavanja, a priče za laku noć dobar su način za to. One ispunjavaju želje i potrebe svakog djeteta.

2. Miran prelaz iz dana u noć

Vrijeme odlaska na spavanje može biti nezgodno vrijeme, posebno ako oba roditelja rade puno radno vrijeme, a djeca imaju puno vanškolskih aktivnosti. Nakon večere i domaćih zadataka, kupanja i pranja zuba, odlazak na spavanje može biti teška gnjavaža. Čitanje i pričanje priča za laku noć pomoći će i djeci i roditeljima u mirnom prelasku iz budnog stanja u stanje spavanja.

3. Pomoć roditeljima da se zbliže sa djetetom nakon napornog radnog dana

Vrijeme koje roditelji sa djecom provode mazeći se u krevetu, razgovarajući, čitajući i pričajući priče, dobro je vrijeme za druženje. Na taj način djeca će dobiti pažnju koju najviše i žele.

4. Pomaže u razvoju govora kod djeteta

Djeca kojoj se čitalo i koja su slušala priče imaju bogatiji rječnik od djece sa kojom se samo razgovaralo bez čitanja priča.

5. Podstiče razvoj mozga

Mozak djece kojoj se čitalo i koja kod kuće imaju više knjiga pokazuje veću aktivnost u dijelu lijeve hemisfere. Taj dio mozga je vrlo aktivan kad starija djeca čitaju sama sebi, ali se aktivira i kad mlađa djeca slušaju priče. Djeca koja su bila puno izložena knjigama i čitanju kod kuće, u rezultatima su pokazivala veću aktivnost u djelovima mozga koji obrađuje vizuelne asocijacije, iako su samo slušala priču i nisu gledala nikakve slike.

Football news:

Ronaldo has a bald haircut: Success is measured by the obstacles you overcome 😉 💪 🏽
UEFA on the European Premier League: She's bound to get bored. The Champions League is the best tournament in the world
Salzburg sold Holand and Minamino - and has already gathered new potential stars. The season started with 35 goals in 8 games
Sulscher twice outplayed Tuchel: first he mirrored the scheme (helped to contain), and then released Pogba in time (helped to add to the attack)
Barcelona - the first team to score for two 17-year-old players in a Champions League match
Atalanta's development has reached a crucial point: the club will soon turn into either Napoli or Roma. Miranchuk - a symbol of change
Sharonov joined the coaching staff of Cyprus Paphos