Macedonia
This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Фолна киселина во бременоста: Колку точно е потребно и дали има несакани ефекти?

Фолната киселина треба да се зема пред бременоста, но и секој ден за време на бременоста.

Препорачаните дози се 400 микрограми дневно, а главната улога на овој додаток е да обезбеди правилен раст и развој на детето, особено неговиот мозок и 'рбетниот мозок. Може да се купи во сите аптеки, а дозите не треба да се надминуваат.

Што е фолна киселина?

Фолната киселина е всушност синтетизирана форма на витамин Б9, и се нарекува фолна киселина. Фолатот е важен затоа што произведува црвени крвни клетки и помага феталната нервна цевка да се развие со текот на времето во мозокот и 'рбетниот мозок. Невралната туба е една од првите работи што се развива кај фетусот помеѓу четвртиот и шестиот месец од бременоста. Со нарушувања во развојот на невралната туба, многу проблеми може да се појават кај бебето, како што се губење на контролата на мочниот меур или парализа на нозете. Исто така, ако не се земе фолна киселина, може да настане Spina bifida или расцеп на 'рбетот, како и неможност за развој на мозокот, што може да значи смрт на бебето.

Колку фолна киселина е доволно?

Самата доза се одредува во договор со гинекологот. Некои просечни вредности се околу 400 микрограми дневно во првите месеци од бременоста, 600 микрограми од четвртиот до деветтиот месец од бременоста и 500 микрограми за време на доењето. Може да се зема на празен стомак или со оброк, во зависност од упатствата.

Важно е да започнете со земање фолна киселина веднаш на почетокот на бременоста, односно во првите три до четири недели, бидејќи тогаш се развива мозокот и 'рбетниот мозок на бебето. Некои лекари советуваат да земате фолна киселина еден месец пред зачнувањето.

Зошто е добра фолната киселина?

Фолната киселина, исто како и другите витамини земени за време на бременоста, овозможува правилен развој на бебето. Ако не се земе, може да има проблеми со нервната цевка, нецелосен развој на 'рбетниот мозок и нецелосен развој на главните делови на мозокот, а тоа потоа доведува до одредени дефекти, дури и смрт. Покрај тоа, фолна киселина служи и за спречување на:

Покрај тоа, фолна киселина игра улога во растот на ткивото на мајката за време на бременоста и го намалува заморот и исцрпеноста.

Во која храна може да се најде фолна киселина?

Фолната киселина се наоѓа во интегралните житарки и темнозелениот зеленчук, како што се спанаќот, леќата, брокулата, авокадото, а се наоѓа и во јаткастите плодови, цитрусните овошја, ориз и мешунки. Сепак, количината на фолна киселина што се внесува преку храна не е доволна во бременоста, особено поради гадењето и повраќањето што се присутни кај некои бремени жени и затоа е неопходно да се земаат додатоци.

Дали земањето фолна киселина има несакани ефекти?

Доколку се зема во препорачаните дози, фолната киселина нема несакани ефекти. Сепак, некои бремени жени може да забележат благо гадење, чуден вкус во устата, губење на апетит, проблеми со спиењето. Во ретки случаи, може да се појави алергиска реакција на фолна киселина, која може да се забележи со осип на кожата, чешање и црвенило.