Macedonia

Историски момент во Хрватска, поставен последниот сегмент на Пељешки мост (ВИДЕО)

„Вечерва хрватската територија станува единствена. Пељешкиот мост ја поврзува Хрватска. Горди сме и благодарни на сите“, напиша хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ на Твитер.

Нешто по 20 часот почна кревањето и спојувањето на последниот сегмент на челичната конструкција тежок околу 220 тони, а само неколку минути по 23 часот работниците го почнаа заварувањето на тој сегмент на мостот.

Градоначалникот на Дубровник Мато Франковиќ на спојувањето на Пељешкиот мост кажа дека само граѓаните на крајниот југ на Хрватска знаат колку е ова големо од аспект на пружање на квалитет на животот.

„Мостот ќе донесе и поголем комфор, квалитет на патувањето и ќе го приближи Дубровник кон светот“, истакна тој и додаде: „Генерации жители на Дубровник го чекаа ова. Мојот дедо од 94 години ми кажа дека само сака да доживее едно минување преку мостот. Многумина го нарекуваа илузија за будали, ние верувавме“.

Најголем инфраструктурен проект финансиран од ЕУ фондовите

Мостот е најважниот геостратегиски проект во Република Хрватска, проект од национален интерес, со чија изградба конечно ќе се прекине територијалниот дисконтинуитет на Хрватска.

Проектот вклучуваше неколку фази, од кои најважната беше изградбата на Пељешки мост, кој самиот по себе е обемен. Бидејќи проектот беше голем и во него имаше многу пари, се знаеше дека ќе има проблеми.

Вкупната вредност на проектот се проценуваше на 420,3 милиони евра и вклучуваше изградба на мостот, пристапните патишта и обиколницата Стона.

Рокот на изградбата беше пет години за сите фази, кои се водеа и договараа паралелно, додека од вкупната проценета вредност на проектот од 420 милиони евра Европската Унија учествуваше со 330 милиони, или 78,5 отсто.

Главниот и одговорен проектант на Пељешки мост во Хрватска Марјан Пипенбахер кон крајот на 2017 година јавно го презентираше Пељешкиот мост кажувајќи: „Ова е моето животно дело“.

Football news:

UEFA will appeal against the decision of the Madrid court on the Super League and apply for the dismissal of the judge
Messi - in PSG's application for the match against Manchester City
Sheriff in the Champions League-the miracle of the year. The cancellation of the limit helped, but so far in Moldovan football it is terrible: neither fans, nor money
The son of Eto'o became a player of Vitoria Guimaraes
Donnarumma will be PSG's goalkeeper in the match against Man City. He will make his debut in the Champions League
Jorginho: I was worried about the talk that I would not have been at Chelsea without Sarri
Dybala and Morata have muscle injuries. They will not play with Chelsea and Torino