Macedonia

Прв економски пад на Пакистан во 68 години

Од: А1он

Бруто домашниот производ на Пакистан во фискалната 2019/20 година, која завршува на 30 јуни, го забележа првиот пад од 1952 година, бидејќи глобалната криза предизвикана од епидемијата на коронавирусот силно ја погоди економијата на земјата.

Девалвацијата на националната валута – рупијата и намалувањето на економската активност како резултат на пандемијата ќе резултира со пад на обемот на пакистанската економија на околу 265,6 милијарди долари, од 280 милијарди долари пред една година.

Според проценка на Државната служба за сметководство (НАЦ), БДП на Пакистан ќе има негативна стапка на раст од 0,38 проценти во фискалната 2019/20 година, во споредба со растот од 5,5 проценти претходната година.

Пред пандемијата, Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и пакистанското Министерство за финансии предвидоа стапка на раст за тековната година од 2,4 проценти, како резултат на мерките за економска стабилизација донесени во рамките на програма на ММФ.

Football news:

There was hardly any contact, and even outside the penalty area. Ex-member of Barca's Board of Directors about real's penalty
Benzema – the first La Liga player to score and assist in all months
The referee of the match real-Alaves injured his ankle and was replaced at half-time
Jamie Carragher: Manchester United should think about the goalkeeping position. De Gea will not return to his former level
Ex-analyst at Ajax about de Liga: Barcelona is a delight. In Juve, he will achieve more
Del Bosque on the 2010 world Cup final: the Netherlands did not act very well, trying to kill our game
Ex-referee Andujar Oliver on real's penalty: Mendy was clearly knocked down in the penalty area