logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Macedonia

Заев: Важно ми е да имам потврда од Мишел дека паралелно ќе се одлучува и за преговори и за новата методологија

„Верувам дека ќе може да ни даде информација повеќе во однос на тоа кога се планира усвојувањето на самата методологија, за односот на земјите членки кон самата метолодогија. Мене ми е значајно да имам потврда од претседателот на Европскиот совет дека за одлуката за проширувањето и добивањето на датумот за Република Северна Македонија ќе се одлучува паралелно, без разлика дали методологијата ќе биде готова или не, ние имаме право на паралелна одлука и очекуваме датум за почеток на преговори“, рече Заев.

Тој потсети дека и на Советот на ЕУ во октомври беше кажано дека на тоа прашање ќе се навратат во мај на Самитот на ЕУ во Загреб, каде што е поканета и нашата земја.

„Верувам во позитивни одлуки, би било добро тоа да се случи што поскоро за сите и ако еден од тие кој најмногу знаат тоа е претседателот на Европскиот сове Шарл Мишел со кој ќе имам чест и јас да се видам во сабота наутро“, истакна Заев.

Претседателот на Европскиот совет Шарл Мишел од денеска ќе престојува во работна посета на Македонија и ќе се сретне со високи претставници на земјава, на кои се очекува да се разговара за новата методологија на преговарање, како и за текот на реформскиот процес.

Themes
ICO