Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Adviesgroep Droogte stelt voorlopig geen bijkomende maatregelen voor: "Maar situatie is wel degelijk ernstig"

De adviesgroep Droogte stelt voorlopig geen bijkomende maatregelen voor in de strijd tegen de droogte. "De situatie is wel degelijk ernstig, maar we blijven in code oranje", zegt Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Voorlopig komt er dus geen verbod om je gazon te besproeien of je auto te wassen. Al roept de VMM wel op om zuinig te zijn met leidingwater.

"We zijn beter voorbereid tegen de droogte dan een paar jaar geleden. We hebben meer cijfers voorhanden, er is een afwegingskader, een strategisch plan rond de watervoorraad en er worden tal van acties uitgevoerd via de Blue Deal van minister Demir", vertelt Smet. "Dat werpt zijn vruchten af, maar de situatie is ernstig en we moeten zeker spaarzaam blijven omgaan met het water dat we hebben." 

Door de aanhoudende droogte had de Vlaamse Waterweg vanmorgen al beslist om maatregelen te nemen om spaarzaam om te gaan met water. Aan verschillende sluizen in Vlaanderen worden schepen daarom gegroepeerd versast, zodat er minder water verloren gaat. Daarnaast wordt het watervangen voor natuur en landbouw in Limburg en de Kempische kanalen verminderd naar 80 procent. Voor de onbevaarbare waterlopen geldt al langer een onttrekkingsverbod. Op het vlak van drinkwater adviseert de droogtecommissie momenteel enkel om "er voorzichtig mee om te springen".

Het lijkt er alleszins op dat aan de droogte nog niet snel een einde komt. Het KMI voorspelt de komende dagen een eerste hittegolf van het jaar en vanaf woensdag geldt code oranje wegens hitte. Sinds vandaag is in de Vlaamse bos- en natuurgebieden daarom ook ook een algemeen en permanent rook- en vuurverbod van kracht. 

Door de droogte is het grondwater in Vlaanderen ook verder gezakt, net als de debieten van de onbevaarbare waterlopen. Op 18 procent van de meetplaatsen in die waterlopen worden zelfs historisch lage 14-daagse gemiddelde debieten gemeten. Kraanwater is nog wel voldoende in voorraad, aldus de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) eind vorige week.