Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Beslissende reddingsoperatie voor beloega in de Seine van start gegaan: "We moeten het proberen"

Leden van het reddingsteam maakten zich eerder klaar voor de operatie.

Leden van het reddingsteam maakten zich eerder klaar voor de operatie.

In Frankrijk is een heel bijzondere reddingsoperatie gestart in de Seine. Alles draait om een beloega, ook wel een witte walvis genoemd, die al ruim een week in de rivier zwemt en niet uit zichzelf terugkeert naar de open zee. Het dier wordt opgevist uit een bassin bij een sluis, maar het is verzwakt en het wordt een delicate operatie. 

Wat voorafging. Vorige week dinsdag werd voor het eerst melding gemaakt van het dier, dat vier meter lang is en naar schatting 800 kilogram zwaar. Het zwom blijkbaar relatief snel de Seine binnen. Een paar dagen later was het gezien in de buurt van Vernon, op ruim 100 km van de kust, het zou op één dag 30 kilometer hebben afgelegd. 

Intussen was het gissen naar de gezondheid van de beloega: positief was dat het dier vaak en lang onderdook, waardoor het geen gebrek aan zuurstof leek te hebben, anderzijds was de kleur van de huid verbleekt en zou het voedsel te kort hebben. De witte walvis was intussen in een sluis gedreven. Pogingen om de beloega te voederen bleken niet succesvol, en algauw werd de toestand als zorgwekkend omschreven.  

BEKIJK: pogingen om de beloega te voederen, afgelopen zaterdag:

Videospeler inladen...

Lawaai

De Seine is te vervuild voor de beloega en er is te veel lawaai van scheepvaart, zeggen specialisten. Het dier moest dus zo snel mogelijk terug naar zee gedreven worden, maar de Franse reddingsdiensten wouden het dier eerst voederen zodat het kon aansterken. Dat mislukte en dus proberen ze het vanavond op een andere manier.

Een beloega? Beloega's worden ook wel eens witte dolfijnen of witte walvissen genoemd. Het zijn tandwalvissen die gemiddeld 4 tot 5 meter lang worden. Normaal gezien leven ze in noordelijke, koudere wateren, maar dit exemplaar is blijkbaar verdwaald geraakt in de Noordzee en is zo de Seine binnengezwommen. 

Het plan

Het plan is om de beloega te vangen, in een metalen kooi te stoppen en daarna te transporteren in een koelwagen op een bed van "stro of iets comfortabel". De prefectuur van de Eure, een departement ten noordwesten van Parijs, kondigde de concrete reddingsoperatie aan voor vanavond. Hij is om 22 uur van start gegaan.

Het is een speciaal team dat ter plaatse komt aan de sluis van Notre Dame de la Garenne bij Saint-Pierre-la-Garenne, op amper 70 kilometer van Parijs, om het dier te vangen. Het wordt beschreven als een heel bijzondere operatie waar 80 mensen aan deelnemen. "We gaan er alles aan doen", zei Isabelle Dorliat-Pouzet van de prefectuur daarover. 

We gaan er alles aan doen

Omdat het zo warm is, werd gewacht tot het invallen van de nacht om tot actie over te gaan. Als alles goed gaat moet de beloega overgebracht worden naar de Normandische kustplaats Ouistreham, waar een kooi met zout zeewater is klaargemaakt voor verder herstel. Daarna zal het dier in zee worden vrijgelaten.

Alles is tot in de puntjes voorbereid, maar het lijkt een beetje alles of niets. "Het dier zou tijdens de operatie kunnen sterven, tijdens het transport of zelfs daarna. Maar we moeten het proberen", zei Isabelle Brasseur van Marineland Antibes, het grootste zeedierenpark van Europa.   

AFP or licensors

Vorige maand was er een andere bijzonder gast de Seine binnengezwommen, een orka. Dat dier overleefde het uiteindelijk niet, het stierf uitgeput en verzwakt van de honger.