Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bosbranden vernielen elk jaar 3 miljoen hectare méér bos (ofwel de oppervlakte van België) dan 20 jaar geleden

Zware bosbrand in het Franse departement Gironde

Zware bosbrand in het Franse departement Gironde

Er gaat wereldwijd gemiddeld twee keer meer bos in vlammen op dan 20 jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het World Resources Institute en de Amerikaanse universiteit van Maryland. Bosbranden vernielen nu elk jaar zo'n 3 miljoen hectare meer bos dan in het begin van deze eeuw, een oppervlakte vergelijkbaar met ons land. De klimaatverandering is wellicht de belangrijkste oorzaak, zeggen de onderzoekers.

Europa wordt al de hele zomer geteisterd door hevige bosbranden, maar ook andere delen van de wereld staan momenteel in brand. Het gevoel dat er steeds meer en grotere bosbranden zijn, wordt nu ook bevestigd door een analyse van het World Resources Institute en Global Forest Watch en een studie van de universiteit van Maryland.

2021 was voorlopig het op één na meest rampzalige in 20 jaar tijd voor bosbranden wereldwijd. 9,26 miljoen hectare bos werd vernield door bosbranden. Twintig jaar eerder, in 2001, was dat nog 2,52 miljoen hectare. Gemiddeld verwoesten bosbranden nu elk jaar zo'n 3 miljoen hectare meer bos dan 20 jaar geleden. Een verdubbeling.

Volgens de onderzoekers zijn bosbranden verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de totale bosoppervlakte dat de voorbije twintig jaar is verloren gegaan. Het overige deel is verdwenen door ontbossing of natuurlijke oorzaken zoals noodweer en overstromingen.

Dat er meer bosbranden zijn, heeft voor een groot stuk te maken met de klimaatopwarming, zeggen de onderzoekers. "Er zijn nu al 5 keer meer extreme hittegolven dan 150 jaar geleden en we verwachten dat het aantal nog zal toenemen als de planeet verder blijft opwarmen." 

Meer bosbranden versnellen de klimaatopwarming nog meer

"Warmere temperaturen drogen het landschap uit en zorgen voor de ideale omstandigheden voor meer en grotere bosbranden. Die zorgen op hun beurt voor meer uitstoot van CO2, wat de klimaatopwarming nog doet versnellen met opnieuw meer bosbranden tot gevolg."

De onderzoekers roepen overheden op om bossen beter te beschermen en paal en perk te stellen aan de ontbossing. "Bossen zijn een van de beste middelen om ons te weren tegen de klimaatverandering", klinkt het.

Boreale bossen gevoeliger

De grote meerderheid, zo'n 70 procent, van de oppervlakte die de afgelopen twintig jaar is vernield, behoort tot het boreale woud. De bossen in Alaska, Rusland, Canada en Scandinavië vormen een van de grootste koolstofreservoirs van de planeet. Elk jaar gaat er gemiddeld 110.000 hectare meer boreaal bos verloren dan twintig jaar geleden. 

Bosbranden maken deel uit van de ecologische cyclus van het boreale woud, maar volgens de onderzoekers warmt het hoge noorden ook sneller op dan de rest van de planeet.

 "Vorig jaar werd in Rusland 5,4 miljoen hectare bos vernield door bosbranden, een stijging met 31 procent tegenover 2020. "Dit recordverlies is deels te wijten aan langdurige hittegolven die praktisch onmogelijk zouden zijn zonder door de mens veroorzaakte klimaatverandering", aldus de onderzoekers.

In tropische bossen zijn de verliezen minder groot. Al gaat het nog steeds om 36.000 hectare meer bos per jaar dat verloren gaat door bosbranden in vergelijking met 20 jaar geleden. De bossen worden er 

Voor België gaat het volgens Global Forest Watch om een vernieling van 928 hectare bos tussen 2001 en 2021. Vooral het jaar 2010 valt op. Toen werd 115 hectare vernield door bosbranden.