Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Boze Nederlandse boeren protesteren tegen stikstofplan voor deur bevoegde minister: "Mijn kinderen staan te trillen"

Enkele tientallen boeren protesteren voor het huis van de minister (het witte huis op de foto)

Enkele tientallen boeren protesteren voor het huis van de minister (het witte huis op de foto) GinoPress B.V.

Tientallen getroffen Nederlandse landbouwers zijn uit protest tegen het stikstofplan naar de woning van de bevoegde minister Christianne van der Wal getrokken. Op beelden die op sociale media rondgaan, lijkt de sfeer niet al te best. "Mijn kinderen staan te trillen. Nu is het klaar", zegt de minister onder meer. Ook op andere plaatsen was protest.

Minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal heeft haar langverwachte stikstofplan voorgesteld. Het plan is voornamelijk voor boeren ingrijpend. Voor een aantal veehouders zal dat het einde van hun bedrijf betekenen.

Volgens de doelstellingen moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag. In beschermde natuurgebieden moet de uitstoot zelfs met minstens 95 procent omlaag, en in de ring rondom deze gebieden met 70 procent.

Vanmiddag en vanavond zijn op verschillende plaatsen in Nederland boeren op straat gekomen. Een groepje van enkele tientallen landbouwers en zowat 20 tractoren is zelfs naar de straat van minister Van der wal gereden. Ze gingen met haar in gesprek en gaven haar een zelfgeschreven ontslagbrief.

De politie kwam ter plaatse, maar de sfeer bleef volgens hen gemoedelijk. "We houden in de gaten of er strafbare feiten worden gepleegd. Dat is niet het geval", zei een woordvoerder van de politie eerder op de avond aan de Nederlandse omroep NOS.

FOTO - Politie-agenten voor het huis van minister van der Wal:

GinoPress B.V.

Op beelden die op sociale media rondgaan, leek de sfeer toch even minder gemoedelijk. Daarop is de minister te zien die op blote voeten aangeeft dat ze wil dat de actievoerders vertrekken. "Ik heb jullie ontvangen, dicht bij mijn huis. Ik heb geluisterd. Jullie staan heel dicht bij mijn huis. Mijn kinderen staan te trillen. Nu is het klaar", zegt ze in het fragment.

Niet alle boeren zijn het eens met de vorm van protest. Zo keurt belangenorganisatie LTO de actie af. "Ik begrijp de boosheid, maar dit moeten ze niet doen", zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak aan het Nederlandse persagentschap ANP. "Boeren moeten geen acties in de persoonlijke levenssfeer voeren. Dit is niet waardig en niet passend."

Het is in Nederland de laatste jaren al een aantal keren gebeurd dat actievoerders politici thuis hebben opgezocht. Zo stond er begin dit jaar nog een man met een fakkel voor het huis van de Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag. De man werd gevat en is intussen veroordeeld tot zes maanden cel.

GinoPress B.V.

Ook op andere plaatsen in Nederland zijn boze boeren op straat gekomen. Dat was onder meer het geval langs een snelweg in Hoogeveen in de provincie Drenthe.