Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Brandweer krijgt meer dan 100 oproepen binnen: zware regenbui zet straten, winkels en zelfs ziekenhuis in Gent onder water

Een lange, intense regenbui heeft woensdagmiddag in verschillende wijken in Gent voor wateroverlast gezorgd. Tussen 13.30 en 14.30 uur kreeg de dispatch van Brandweerzone Centrum zowat 130 oproepen, voornamelijk voor ondergelopen kelders maar ook andere noodoproepen.

Rond 13 uur gingen de hemelsluizen open boven Gent voor wat een zware regenbui van twee uur lang zou zijn. Het duurde niet lang of de regen zorgde her en der voor problemen.

Tussen 13.30 en 14.30 uur kreeg de dispatch van Brandweerzone Centrum zowat 130 oproepen, voornamelijk voor ondergelopen kelders maar ook andere noodoproepen. “Het is alle hens aan dek”, aldus woordvoerder Björn Bryon. “We zijn op dit moment prioriteiten aan het stellen om te kijken waar we eerst naartoe moeten.”

In het noorden van de stad viel zoveel water uit de lucht dat de rioleringen het niet konden slikken. Verschillende straten stonden tijdelijk helemaal blank en de brandweer kreeg tientallen oproepen binnen. Ook een technische ruimte van het AZ Sint-Lucas was onder water gelopen. (Lees verder onder de foto’s)

 

  ©  DVH

 

  ©  DVH

 

  ©  DVH

 

  ©  DVH

In een aantal straten kon de riolering het water niet meer slikken. Het wegdek stond er onder water en voertuigen konden maar stapvoets rijden. Beelden van bierwinkel De Hopduvel tonen hoeveel water er op korte tijd uit de lucht viel.

Er moesten zelfs winkels sluiten: zowel de Action, Wibra en Smatch in Mariakerke, een deelgemeente in Gent, sloten tijdelijk de deuren.

Bij de brandweer klinkt het dat rioolmondingen na de aanhoudende droogte van de voorbije weken hier en daar verstopt zijn. “Het water blijft staan”, zegt woordvoerder Björn Bryon. “De eerste prioriteit is om het water weg te krijgen.”

De technische dienst van de brandweer zal daarom kolkenzuigers inzetten. “Voertuigen die de rioolmonden vrijmaken van bladeren, stof, zand en dergelijke. Het is klassiek dat na een lange periode van droogte rioolmonden dichtslibben.”

Op die manier moet de hinder voor het verkeer verminderen en zou het opgehoopte water niet langer in kelders van woningen en andere gebouwen sijpelen.

 
 

  ©  Instagram

 

  ©  EMY

 

  ©  EMY

 

  ©  EMY