Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Burgemeesters zoeken oplossingen om te besparen: van de thermostaat enkele graden lager tot zelfs bezuinigen op personeel

Belga

Heel wat burgemeesters geven aan dat ze (gaan) besparen op gemeentepersoneel. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio2 over de energiecrisis bij de Vlaamse en Brusselse burgemeesters, waaraan 140 gemeenten deelnamen. Niet alleen de hoge energiekosten zijn de oorzaak voor die besparing, ook de vele loonindexaties wegen door op de begroting. "De kosten voor bijvoorbeeld politie en brandweer swingen de pan uit", klinkt het.

De energiecrisis doet veel burgemeesters kijken naar besparingen op korte en lange termijn. Dat blijkt uit de rondvraag van Radio2 bij de Vlaamse en Brusselse gemeenten. "De situatie begint toch heel precair te worden. We zitten niet alleen met de hoge energiekosten, ook de loonkosten van het personeel lopen flink op", verwoordt burgemeester Peter Gysbrechts (Open VLD) van Putte de financiële toestand van veel gemeenten. "9 indexaties voor het personeel op korte tijd, dat zijn enorme bedragen."

Gysbrechts is niet de enige burgemeester die bezorgd is over de hoge loonkosten. 19 burgemeesters (van de 119 die antwoordden op deze vraag) geven zelfs aan te (gaan) besparen op gemeentepersoneel. Eén van hen is Paul Verbeeck (CD&V) van de gemeente Nijlen. "We gaan niemand ontslaan, maar als er mensen vertrekken gaan we wel goed nadenken of we hen wel moeten vervangen. Dezelfde oefening maken we als tijdelijke contracten aflopen", vertelt Verbeeck. "Dat zijn volgens mij evidente besparingsmogelijkheden die niet al te veel pijn doen." 

Als gemeentepersoneel vertrekt, gaan we toch heel goed nadenken of we die mensen wel moeten vervangen

In Kasterlee maakt de gemeente de omgekeerde beweging. Daar gaat de burgemeester net meer personeel aannemen. "Het gaat niet om veel nieuwe krachten - ook wij moeten de tering naar de nering zetten - maar we vinden wel dat het opportuun is om ons op bepaalde diensten te versterken", aldus burgemeester Ward Kennes (CD&V). "Zeker in deze tijden willen we onze communicatiedienst versterken, net als onze sociale dienstverlening."

Temperatuur omlaag en werken worden uitgesteld

De burgemeesters zien ook andere snelle en voor de hand liggende besparingen. Populair is de temperatuur verlagen in allerhande gebouwen zoals openbare gebouwen (136 van de 140 deelnemende burgemeesters) en dienstgebouwen (134 van de 140).

Opvallend: in Bilzen worden voortaan 's avonds geen vergaderingen meer gehouden. Zo kan de verwarming vanaf 16 uur op nachtregime draaien. Ook het schepencollege wordt op een andere dag gehouden: dinsdagvoormiddag in plaats van maandagavond. De stad breekt zo met een 25 jaar oude traditie.

Mechelen kiest er dan weer voor om twee stadsgebouwen te sluiten en personeel meer samen te zetten. 51 andere burgemeesters (van de 136 die antwoordden op deze vraag) geven aan soortgelijke plannen te hebben, om zo minder gebouwen of werklokalen te moeten verwarmen.

We moeten investeringen uitstellen. Alles is veel duurder geworden

Door de hoge kosten moeten sommige gemeenten investeringen uitstellen. Dat is ook het geval in Oud-Heverlee. Burgemeester Bart Clerckx (CD&V): "Alles is veel duurder geworden. Daardoor klopt ons financieel plaatje niet meer, jammer genoeg moeten we daarom investeringen uitstellen."

Ja tegen led-verlichting en zonnepanelen, nee tegen windmolens

"Never waste a good crisis", gaf Winston Churchill ooit te kennen. Een leuze waar veel Vlaamse gemeenten zich in kunnen vinden. Op een enkeling na zeggen alle bevraagde burgemeesters werk te maken van een (snellere) overschakeling op led-verlichting in gebouwen en straatlampen in de gemeente. Ook zonnepanelen zijn erg in trek. Windenergie blijft een moeilijk verhaal: 108 burgemeesters (van de 128 die antwoordden op deze vraag) laten weten geen windmolens op hun grondgebied te willen.

Radio2 stuurde alle Vlaamse en Brusselse burgemeesters een bevraging over de energiecrisis. Van 140 gemeenten kwam de vragenlijst ingevuld terug. 7 van de 13 centrumsteden deden mee. Sommige gemeenten die deelnamen gaven aan dat de energiecrisis nog in volle ontwikkeling is en dat ze daarom niet op alle vragen een antwoord konden formuleren.