Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dodentocht in Bornem wordt door hittegolf voor het eerst ingekort tot 65 kilometer

(archiefbeeld)

(archiefbeeld)

Voor het eerst in 53 jaar zal de Dodentocht in Bornem, in de provincie Antwerpen, geen 100 kilometer lang zijn. Het traject wordt door de hitte ingekort tot 65 kilometer. Dat is beslist door de organisatoren in overleg met onder meer politie, brandweer en de gemeente Bornem. 

De Dodentocht start op vrijdagavond en wandelaars hebben 24 uur de tijd om 100 kilometer af te leggen. Maar door de hoge temperaturen die voorspeld worden - maxima rond de 35 graden - is het na 13 uur zaterdagmiddag te heet om nog verantwoord door de hitte te wandelen. Dat heeft de FOD Volksgezondheid aan de organisatoren laten weten.

Volgende boodschap staat te lezen op de website van de Dodentocht:  “Het gezondheidsrisico is te groot om zware inspanningen te leveren in de aangekondigde hoge temperaturen. Maar ondanks het negatieve advies om geen volledige 100 kilometer te mogen organiseren, beslissen we als organisatie om het evenement niet te annuleren. Het eerste deel van de 100 km-tocht speelt zich ‘s avonds en ‘s nachts af. Maar door het opgelegde einduur van 13 uur door FOD Volksgezondheid kunnen we niet anders dan de tocht met één derde in te korten. De laatste wandelaar verwachten we dus rond 13 uur terug in Bornem, vóór de grootste hitte.” 

Belga Images

Daarnaast zullen de organisatoren ook extra maatregelen nemen, zoals extra waterbedeling onderweg. Aan de start en de controleposten is er gratis zonnecrème te krijgen en aan de controleposten zullen ook extra schaduwzones ingericht worden.

Er schreven zich dit jaar opnieuw 13.000 wandelaars en joggers in, en dat is de maximumlimiet die door de organisatoren word gehanteerd. De organisatoren noemen het ingekorte van het parcours zelf de "derde tegenslag", na twee jaar met corona. Vorig jaar werd een light-editie in het leven geroepen waarbij deelnemers twee dagen na elkaar telkens 50 kilometer konden wandelen. Er waren onderweg geen bevoorradingsposten, bezemwagens of verzorgingsplaatsen, want daar was door corona geen toestemming voor gegeven. Uiteindelijk namen minder mensen deel, zo'n  1.500.