Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Europese Centrale Bank wil rente in juli verhogen

 

  ©   Peter Hilz

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag zoals verwacht de belangrijkste rentevoeten in de eurozone nog onveranderd gehouden. De instelling kondigde wel aan dat ze van plan is om in juli de rente met 25 basispunten te verhogen. Dat zal de eerste renteverhoging worden sinds 2011.

De centrale bankiers van de eurozone kwamen donderdag eenmalig bijeen in Amsterdam, en niet in Frankfurt zoals gebruikelijk. Ze beslisten zoals verwacht dat er in juni nog niets verandert aan de rentevoeten. De belangrijkste rente in de eurozone, de herfinancieringsrente, staat al sinds maart 2016 op nul. Banken die geld willen parkeren bij de ECB, moeten daarvoor zelfs een strafrente van 0,5 procent betalen.

Maar vanaf juli komen er wel veranderingen. Zo zal de ECB vanaf 1 juli stoppen met het opkopen van waardepapier. Voorts is de centrale bank “voornemens de basisrentetarieven tijdens de monetairbeleidsvergadering van juli met 25 basispunten te verhogen”, zo luidt het in een persbericht. In september zou een tweede verhoging volgen, waarna “een geleidelijk maar duurzaam traject van verdere rentestijgingen passend zal zijn”.

De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd, was toen de Fransman Jean-Claude Trichet nog de hoogste baas was bij de ECB. Zijn opvolger, de Italiaan Mario Draghi, voerde sinds eind 2011 alleen maar renteverlagingen door. Huidig ECB-president Christine Lagarde heeft sinds haar aantreden in november 2019 de rente nog niet aangepast.