Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Europese energieministers bereiken akkoord over afromen overwinsten elektriciteitsproducenten  

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Op een spoedvergadering in Brussel zijn de Europese ministers van Energie het eens geworden over een juridisch kader om de overwinsten van elektriciteitsproducenten aan te pakken. Met dat geld kunnen de lidstaten de energiefactuur van de burgers poberen te verlichten. Over een plafond op de gasprijzen wordt nog gediscussieerd. 

Het zijn de overwinsten van alle niet-gasgestookte centrale die zullen kunnen worden afgeroomd vanaf 1 december en dat gedurende een half jaar. Het gaan dan bijvoorbeeld over kerncentrales of windmolenparken. Die producenten voelen de gestegen gasprijzen niet, maar profiteren wel mee van de hoge prijzen die momenteel bepaald worden door gasgestookte elektriciteitscentrales.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) zei gisteren in de Kamer dat deze nieuwe Europese verordening haar het juridische kader biedt om overwinsten aan te pakken, en dat ze er zeker gebruik van zal maken. In België gaat het dan vooral om overwinsten van kerncentrales.

In ons land bestaat al een nucleaire rente. "Die zal voor het jaar 2022 ongeveer 700 miljoen euro opleveren. Maar er is nog een extra buitengewone overwinst die zou kunnen gecapteerd worden", zei Van der Straeten bij aanvang van de Europese vergadering vanmorgen.

Lidstaten die dat nog niet gedaan hebben, zullen ook een solidariteitsbijdrage kunnen vragen van gasbedrijven en olieraffinaderijen. Op de Europese vergadering is ook overeengekomen dat er een verplichte vermindering van het stroomverbruik komt in de Europese lidstaten. Het gaat dan om vijf procent minder stroomverbruik tijdens de piekmomenten van 1 december dit jaar tot en met 31 maart 2023.

De vergadering van de ministers is nog niet voorbij. Er wordt nog gediscussieerd over een prijsplafond op alle gas dat in de Europese Unie wordt ingevoerd. Onder meer ons land dringt daarop aan, maar niet elke lidstaat ziet dat zitten.