Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Franse televisie is gestart met "weerbericht" voor elektriciteitsverbruik: is dat ook iets voor ons? 

In Frankrijk ziet het weerbericht op televisie er sinds gisteren een beetje anders uit. Naast de weersverwachting krijgen de kijkers ook een energiekaart voorgeschoteld, waarop het stroomverbruik is afgebeeld. Met het "energiebericht" kunnen de Fransen besparen op hun energieverbruik én kunnen op nationaal niveau stroomstoringen worden vermeden.

Het "weerbericht" voor stroom bestaat al op het internet en is intussen ook verschenen als app. Sinds gisteren is het ook te zien op televisie. 

De weerman of weervrouw toont niet enkel meteorologische kaarten van Frankrijk, maar ook kaarten die laten zien hoeveel stroom er op dat moment wordt gebruikt in het land en zijn regio's. Groen betekent dat er geen bevoorradingsproblemen zijn. Oranje geeft aan dat het net onder spanning staat en dat het verbruik moet worden teruggeschroefd, bij rood zijn tijdelijke stroomonderbrekingen niet uitgesloten als de Fransen hun energieconsumptie niet beperken. 

Voorspellingen en tips

Net als bij het gewone weerbericht zijn er ook voorspellingen voor de volgende dagen,  en tips over hoe en wanneer de Fransen stroom kunnen besparen. "Dat kan bijvoorbeeld door de mobiele telefoon niet op te laden tussen 8 en 13 uur en evenmin tussen 17.30 en 20 uur", geeft weervrouw Myriam Seurat een voorbeeld. "Of doe 's winters (rol)luiken en gordijnen dicht om warmteverlies te vermijden."

"Met dit systeem kunnen we misschien anticiperen op dagelijkse handelingen. Zo zou je een ovenschotel al kunnen klaarmaken vóór 18 uur, als dat mogelijk is. Het gaat er dus niet zozeer om gewoontes te veranderen, maar eerder om ze te verleggen." 

Videospeler inladen...

De website, app en nu ook het onderdeel in het Franse weerbericht zijn een initiatief van de Franse netwerkbeheerder RTE. Het initiatief dateert al van 2020, maar is nu door de energiecrisis onzettend populair geworden. 

Ook iets voor ons?

Zou het ook bij ons zinvol zijn? De weermannen en -vrouwen hebben de vraag in elk geval nog niet gekregen, zegt VRT-weerman Frank Deboosere. "Maar de Fransen hebben dan ook meer te verliezen", geeft hij aan. 

Zowat de helft van de kerncentrales in Frankrijk ligt immers stil. Deels wegens onderhoud, deels omdat de voorbije maanden ontwerpfouten naar boven zijn gekomen die de veiligheid in het gedrang zouden kunnen brengen. Bij onze zuiderburen bestaat er dus een reële kans dat er deze winter stroomonderbrekingen zullen zijn. Temeer omdat de Fransen, veel meer dan wij, hun huizen vaker verwarmen met elektriciteit. Het gaat om 35 procent, terwijl dat in Vlaanderen maar om zo'n 9 procent gaat. 

Toch is een "stroombericht" in het weerbericht niet zo nieuw als het misschien lijkt. Nog maar enkele jaren geleden hebben onze weermannen en -vrouwen wél de vraag gekregen om iets soortgelijks in het weerbericht te integreren. Dat was het geval in 2018, toen 6 van de 7 kernreactoren in ons land stillagen en er een zogenoemd afschakelplan was ontwikkeld dat in geval van nood in werking had kunnen worden gesteld. 

"Van Binnenlandse Zaken hebben we toen de vraag gekregen om in het weerbericht te werken met kleurcodes, vergelijkbaar met wat nu in Frankrijk gebeurt", zegt Frank Deboosere. "Maar we hebben die gelukkig nooit moeten gebruiken."

Voorlopig ziet het er ook niet naar uit dat dit komende winter wel het geval zal zijn. "Wat we nu wél al doen, is aan het einde van het weerbericht pictogrammen meegeven met indicaties van de wind- en zonneënergie. Morgen wordt bijvoorbeeld nogal wat wind verwacht. Dan geven we mee dat die goed is voor zo'n 20 tot 30 procent van de opgewekte stroom. Als weerman zal ik geen kans onbenut laten om daarnaar te verwijzen."