Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE. Vlaamse regering heeft akkoord over begroting

  • BREAKING

    9 minuten geleden

    De Vlaamse regering is het woensdag dan toch eens geraakt over de kinderbijslagen en heeft zo een grotere politieke crisis afgewend. CD&V staakt haar strijd voor een koppeling van de kinderbijslag aan de spilindex en gaat dan toch akkoord met het voorstel dat maandagmiddag al op tafel lag. Dat voorziet voor dit jaar in een indexering van kinderbijslagen met 2 procent, een verhoging van de sociale toeslagen voor gezinnen die het niet breed hebben met 15 euro en een uitbreiding van de groep met rechthebbenden op die sociale toeslag van 30.000 naar 80.000. In 2023 wordt zo in 160 miljoen euro voorzien voor het Groeipakket, een bedrag dat tegen 2027 oploopt tot 230 miljoen euro.

  • BREAKING

    26 minuten geleden

  • BREAKING

    27 minuten geleden

    "De Vlaming heeft nood aan steun, niet aan chaos", zo reageerde CD&V-voorzitter Sammy Mahdi woensdag op Twitter. "De beste steun voor 1,6 miljoen kinderen blijft de index. Helaas staan we alleen. Het spel is door iedereen hard gespeeld de afgelopen dagen. Bij mij stopt het wanneer de welvaart van 6,6 miljoen Vlamingen op de helling staat."

    "We zullen de begroting goedkeuren", aldus Mahdi nog. "Met alle goede maatregelen voor de kinderopvang, ouderen, lokale middenstand... Ook dat kostte ons bloed, zweet en tranen. We pakken onze verantwoordelijkheid en alle shit die daar allicht bij hoort. CD&V laat de Vlaming niet in de steek."

    We zullen de begroting goedkeuren met alle goede maatregelen voor de kinderopvang, ouderen, lokale middenstand ... . Ook dat kostte ons bloed, zweet en tranen.

    We pakken onze verantwoordelijkheid en alle shit die daar allicht bij hoort. @cdenv laat de Vlaming niet in de steek.

    — Sammy Mahdi (@SammyMahdi) September 28, 2022
  • 37 minuten geleden

    De voorbije dagen moest ze de vergaderingen laten schieten vanwege gezondheidsproblemen, maar woensdag zit Hilde Crevits, viceminister-president voor CD&V, wel mee aan tafel. Minister-president Jan Jambon (N-VA) had gehoopt door Crevits wat nauwer te betrekken alsnog tot een compromis te komen. Maar volgens de N-VA heeft Crevits daarstraks een compromisvoorstel van Jambon afgewezen en zou ze zelfs gevraagd hebben de Septemberverklaring nog wat uit te stellen. Noch N-VA noch Open VLD hebben dat uitstel echter aanvaard.

  • BREAKING

    Één uur geleden

    De Vlaamse regering zit vanaf 17 uur voor het eerst weer samen, sinds de drie partijen maandag zonder akkoord uit elkaar gingen en waardoor de Septemberverklaring moest worden uitgesteld. Normaal gezien zou die Septemberverklaring donderdag dan plaatsvinden, maar het is nog afwachten of de regering het eens kan raken over de begroting. Zoals bekend wil CD&V dat er een volledige indexering van de kinderbijslag komt, terwijl dat voor N-VA en Open VLD meer dan een brug te ver is.

  • BREAKING

    Één uur geleden

    Omdat de Vlaamse regering maar geen akkoord bereikt over een nieuwe begroting en nieuwe energiemaatregelen, wil de partij Vooruit in de bres springen. Als N-VA en Open VLD met voorstellen komen die de koopkracht verhogen, wil Rousseau gedoogsteun geven aan de regering.

  • BREAKING

    2 uur geleden

    De ministers van de Vlaamse regering komen om 17 uur opnieuw samen. Minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de crisis in zijn regering over de kinderbijslag bezweren. Maar het is hoogst onzeker of dat lukt. Volgens meerdere N-VA-bronnen heeft CD&V zijn nieuwe compromisvoorstel immers afgewezen.

    Bij CD&V horen we dat ze "heel sceptisch" staan tegenover het voorstel van Jambon, omdat daar nog steeds geen koppeling van de kinderbijslag aan de spilindex zou zitten. Maar de christendemocraten ontkennen wel dat ze het voorstel al formeel hebben afgewezen.

    Jambon zal straks aan de CD&V-ministers vragen of er bereidheid is om verder te onderhandelen. De regeringscrisis evolueert zo naar een nieuw kookpunt.

  • BREAKING

    3 uur geleden

    De ministers van de Vlaamse regering komen om 17 uur terug samen bij minister-president Jan Jambon (N-VA). Jambon heeft volgens onze informatie een nieuw voorstel op tafel gelegd over de kinderbijslag. Hij heeft in de loop van de dag ook verschillende telefonische contacten gehad met CD&V-viceminister-president Hilde Crevits.

    De partij, die maandag nog verschillende compromisvoorstellen over de kinderbijslag afwees, speelt het spel heel hard. Ook nu zijn de christendemocraten sceptisch over het nieuwe voorstel van Jambon. "Het fietst om de essentie heen", klinkt het.

    Jambon hoopt echter op een doorbraak in de komende uren. "Anders zou hij de ministerraad niet samenroepen". Zijn doel is nog steeds om donderdag om 14 uur een Septemberverklaring af te leggen.

  • 4 uur geleden

    Er is nog niet meteen uitzicht op een doorbraak of een oplossing voor de crisis in de Vlaamse regering. Minister-president Jan Jambon probeert achter de schermen een compromis te vinden over het groeipakket. Die vroegere kinderbijslag blijft de splijtzwam in zijn regering. Het is nog niet duidelijk wanneer de minister opnieuw samen rond de tafel gaan zitten. De klok tikt, want donderdag wordt Jambon om 14 uur opnieuw in het Vlaams Parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring.

    Maandag slaagde de regering-Jambon er niet in een akkoord te sluiten over de begroting en over het bijbehorende pakket aan energie- en koopkrachtmaatregelen. Minister-president Jan Jambon moest zonder Septemberverklaring naar het Vlaams Parlement trekken, een bijzonder pijnlijk moment voor de regeringsleider en de hele Vlaamse regeringsploeg.

    Dinsdag bleek het water nog te diep om met de verschillende ministers opnieuw rond de tafel te gaan zitten om de knoop door te hakken. Achter de schermen werden pogingen gedaan om de brokken te lijmen en de vertrouwensbreuk te herstellen. 

    Ook woensdag lijkt er weinig schot in de zaak te komen. Er wordt druk over en weer gebeld en de minister-president consulteert zijn collega's, maar voor een nieuwe landingspoging met alle ministers samen lijkt het nog te vroeg. Verschillende bronnen zeggen ook dat zo'n nieuwe poging pas zin heeft als er uitzicht is op een beslissing.

    Veel opties zijn er niet en de klok tikt. Donderdag wordt minister-president Jambon opnieuw in het Vlaams Parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring. Opnieuw met lege handen naar het parlement trekken en uitstel vragen is in theorie mogelijk, maar kan de regering-Jambon zich moeilijk veroorloven.

  • 6 uur geleden

    Als de regering-Jambon zou beslissen om de kinderbijslag niet volledig te indexeren, dan zou dat volgens oppositiepartij PVDA maar "het topje van de ijsberg" zijn. Volgens Vlaams fractieleider Jos D'Haese "misbruikt" de regering-Jambon de hoge inflatie "om een nieuwe besparingsronde te organiseren die diep snijdt in de samenleving". De torenhoge inflatie heeft een positief effect op de Vlaamse begrotingscijfers. Terwijl de meeste ontvangsten, zoals de dotaties, meestijgen met de inflatie, volgen verschillende Vlaamse uitgaven die inflatie onvolledig of later. De regering-Jambon kan daardoor rekenen op een stevige 'inflatiebonus', een budgettaire meevaller waarover de regering de voorbije weken stevig gediscussieerd heeft.

    Volgens oppositiepartij PVDA zorgt die inflatiedynamiek net voor een "nieuwe besparingsronde". Vlaanderen krijgt wel fors meer middelen binnen, maar stort die niet door naar de instanties die ze subsidieert, zegt de partij.  "Scholen zien 40 procent van hun werkingsmiddelen niet geïndexeerd, steden en gemeenten verliezen 6,5 procent, welzijnsorganisaties hebben als sinds 2010 geen indexering meer gehad en ook de lonen in het hoger onderwijs worden al lang niet correct geïndexeerd", zegt fractieleider Jos D'Haese. "Die niet-indexeringen wogen al langer op hun budgetten, nu slaan ze een enorm gat. De VRT bijvoorbeeld, stond voor een besparingsoefening van 30 miljoen euro. Door de niet-indexering van haar werkingsmiddelen wordt dat bedrag nu bijna verdubbeld."

    D'Haese wijst vooral N-VA met de vinger. Die partij speelt volgens hem een "cynisch spel". "Al die besparingen worden doorgevoerd zodat de partij van Jan Jambon zich in de kiescampagne van 2024 kan profileren met mooie begrotingscijfers om zich af te zetten tegen de andere regeringen van het land. Blijkbaar zijn de Vlaams-nationalisten bereid om daarvoor zowat iedereen, van de gezinnen tot hun eigen burgemeesters, in het rood te duwen."

  • 8 uur geleden

    Wat als? Niet alleen in de televisiewereld duikt die vraag regelmatig op. Ook in de Vlaamse politiek is dat het geval. Wat als de Vlaamse regering er niet in slaagt om het eens te raken over een Septemberverklaring? Voor de ploeg van Jan Jambon zou het politiek een ravage aanrichten, maar wat zijn de gevolgen voor het Vlaams Parlement? Wat zal daar dan gebeuren? Lees hier meer (+).

     

  • 10 uur geleden

    De regering-Jambon zoekt vandaag voort naar een akkoord over de begroting. Ze moet daarvoor een compromis vinden voor het grote knelpunt rond het groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Na een dag telefonische contacten en overleg achter de schermen, is de verwachting dat de ministers vandaag/woensdag opnieuw samen rond de tafel gaan zitten, al ligt er nog geen concrete afspraak vast. Vraag blijft waar het schip zal stranden, op de rotsen of in de haven?

    Maandag slaagde de regering-Jambon er niet in een akkoord te sluiten over de begroting en over het bijbehorende pakket aan energie- en koopkrachtmaatregelen. Minister-president Jan Jambon moest zonder Septemberverklaring naar het Vlaams Parlement trekken, een bijzonder pijnlijk moment voor de regeringsleider en de hele Vlaamse regeringsploeg. Donderdag is er een nieuwe afspraak met het parlement. Maar dan moet de regering wel een compromis vinden over het groeipakket. Dat dossier blijft de splijtzwam.

    CD&V wil namelijk niet alleen de besparing op het groeipakket - vorig jaar werd beslist om de indexering te beperken tot 1 procent in plaats van 2 procent - terugdraaien, maar wil het basisbedrag ook koppelen aan de gezondheidsindex. Dat zou betekenen dat de kinderbijslag net als de uitkeringen meestijgt met de inflatie. Dat scenario is volgens N-VA en Open VLD echter te duur. Zij willen een beperktere indexering van het basispakket en meer ingrijpen via de sociale toeslagen door die te verhogen en de doelgroep te verruimen. 

    Dinsdag bleek het water nog te diep om met de verschillende ministers opnieuw rond de tafel te gaan zitten om de knoop door te hakken. Achter de schermen werden pogingen gedaan om de brokken te lijmen en de vertrouwensbreuk te herstellen.  De verwachting is dat de ministers vandaag opnieuw rond de tafel gaan zitten, al ligt er daar naar verluidt nog geen concrete afspraak voor vast. Veel andere opties zijn er ook niet en de klok tikt. Morgen/donderdag wordt minister-president Jambon opnieuw in het Vlaams Parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring. Opnieuw met lege handen naar het parlement trekken, kan de regering-Jambon zich niet veroorloven.

  • 12 uur geleden

    De Vlaamse regering probeert vandaag opnieuw tot een compromis te komen over de kinderbijslag. De vraag is hoe hard CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het spel blijft spelen. “Hij heeft de hakken zo hard in het zand gezet dat hij enkel kan inbinden of de regering doen vallen”, klinkt het intern. Volgens verschillende CD&V’ers is dat laatste niet aan de orde. Jambon rekent op Crevits om CD&V te overtuigen. Lees hier meer (+).

     

  • De Vlaamse regering blijft dinsdagavond achter de schermen voortwerken aan een akkoord over de begroting en een compromis over het groeipakket. Een doorbraak of akkoord lijkt niet voor meteen. Er is druk overleg geweest in werkgroepen en er waren volop telefonische contacten, maar de ministers hebben nog niet opnieuw samen aan tafel gezeten. Het ziet ernaar uit dat het woensdag erop of eronder wordt voor de regering-Jambon..

    Omdat de ministers zelf nog niet opnieuw aan tafel hebben gezeten, lijkt een akkoord nog niet voor vanavond of vannacht. “De contacten achter de schermen gaan verder”, klinkt het.

    Dat betekent meteen dat woensdag een sleuteldag wordt. Het is nog onduidelijk wanneer de ministers precies opnieuw aan tafel gaan om knopen door te hakken en of ook viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) opnieuw aanschuift. Zij werd afgelopen weekend onwel en werd nadien vervangen door ministers Jo Brouns en Benjamin Dalle.

    Ten laatste donderdag om 14 uur wordt minister-president Jan Jambon opnieuw in het parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring.

  • De Vlaamse regering werkt achter de schermen voort aan een akkoord over de begroting en een compromis over het groeipakket. Na het debacle van maandag lekt er dinsdag weinig uit over de gesprekken. Er is sprake van technisch overleg, telefonische contacten en overleg achter de schermen, maar het is voorlopig onduidelijk of de ministers dinsdag nog samen aan de tafel gaan zitten om knopen door te hakken. De vertrouwensbreuk lijkt moeilijk op één dag te herstellen.

    Maandag slaagde de regering-Jambon er niet in een akkoord te sluiten over de begroting en over het bijhorende pakket aan energie- en koopkrachtmaatregelen. Minister-president Jan Jambon moest zonder Septemberverklaring naar het Vlaams Parlement trekken, een bijzonder pijnlijk moment voor de regeringsleider en de hele Vlaamse regeringsploeg.

    Donderdag is er een nieuwe afspraak met het parlement. Maar dan moet de regering wel een compromis vinden over het groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Dat dossier vormde afgelopen weekend en maandagochtend het grote struikelblok. 

    CD&V wil namelijk niet alleen de besparing op het groeipakket - vorig jaar werd beslist om de indexering te beperken tot 1 procent in plaats van 2 procent - terugdraaien, maar wil het basisbedrag ook koppelen aan de gezondheidsindex. Dat zou betekenen dat de kinderbijslag net als de uitkeringen meestijgt met de inflatie. Dat scenario is volgens N-VA en Open VLD echter te duur. Zij willen meer ingrijpen via de sociale toeslagen door die te verhogen en de doelgroep te verruimen. 

  • De Vlaamse regering ligt op apegapen. Aanleiding voor de crisis is het groeipakket, zoals de kinderbijslag nu wordt genoemd. CD&V wil veel meer geld uittrekken voor gezinnen met kinderen, terwijl het zelf eerder besliste om erop te besparen. De andere regeringspartijen N-VA en Open VLD zien dat niet zitten. Maar wat ligt er precies op tafel? Lees hier meer (+).

     

  • CD&V lijkt niet van plan veel water in de wijn te doen bij de Vlaamse onderhandelingen over het groeipakket, het grote knelpunt in de Vlaamse begrotingsbesprekingen. Volgens CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne hebben N-VA en Open VLD zich volledig verkeken op de houding van zijn partij. “De andere partijen hebben onze rechtlijnigheid onderschat, geloofden dat we gingen plooien. Maar neen. De tsjeven zijn niet geplooid. En we zullen ook niet plooien”, zo schrijft Bothuyne op zijn Facebook-pagina. Lees hier meer.
  • De Vlaamse regering zou met een groot akkoord komen over de begroting. Mét energiemaatregelen. Maar minister-president Jan Jambon moest gisteren met lege handen naar het parlement, nadat CD&V het been stijf hield over de kinderbijslag. De vernedering voor Jambon was totaal. Anderhalf jaar voor de verkiezingen lijkt het laatste restje van zijn leiderschap helemaal weggeblazen. Lees hier meer (+).

     

  • Na de mislukking van maandag gaat de Vlaamse regering vandaag opnieuw op zoek naar een akkoord over de begroting. Vanaf 10 uur komen technische werkgroepen samen en wordt er achter de schermen een poging gedaan om de brokken te lijmen. Wanneer de ministers zelf opnieuw aan tafel schuiven en of dat met of zonder CD&V-viceminister-president Hilde Crevits zal zijn, is nog onduidelijk.

    Donderdag is er een nieuwe afspraak met het parlement. Maar dan moet de regering wel een compromis vinden over het groeipakket, de vroegere kinderbijslag. Dat dossier vormde afgelopen weekend en maandagochtend het grote struikelblok. CD&V wil namelijk niet alleen de besparing op het groeipakket - vorig jaar werd beslist om de indexering te beperken tot 1 procent in plaats van 2 procent - terugdraaien, maar wil het basisbedrag ook koppelen aan de gezondheidsindex. Dat zou betekenen dat de kinderbijslag net als de uitkeringen meestijgt met de inflatie.


    Dat scenario is volgens N-VA en Open VLD echter te duur. Zij willen meer ingrijpen via de sociale toeslagen door die te verhogen en de doelgroep te verruimen. CD&V-voorzitter Sammy Mahdi liet maandag verstaan dat hij vasthoudt aan de koppeling van het groeipakket aan de levensduurte. Volgens Mahdi heeft zijn partij "naast een pragmatische houding ook principes", en "zijn er momenten in het leven dat het zo fundamenteel is, dat je een rode lijn moet trekken".

    Het is afwachten of de Vlaamse regering de brokken kan lijmen. Er hangt duidelijk een crisissfeer op het Martelaarsplein en maandag viel ook het woord "vertrouwensbreuk". Achter de schermen zoeken werkgroepen nu naar mogelijke manieren om uit de impasse te geraken. Wellicht schuiven de ministers zelf pas opnieuw aan tafel als er uitzicht is op een doorbraak. Of en wanneer CD&V-viceminister-president Hilde Crevits opnieuw kan aanschuiven, is ook nog niet duidelijk. Zij werd afgelopen weekend onwel en werd nadien vervangen door ministers Jo Brouns en Benjamin Dalle.

    Ten laatste donderdag om 14 uur wordt minister-president Jan Jambon opnieuw in het parlement verwacht voor zijn Septemberverklaring.

  • Net geen 24 uur onafgebroken onderhandelen eindigde in een historische afgang voor de Vlaamse regering. Minister-president Jan Jambon (N-VA) bijt zijn tanden stuk op een onverzettelijke CD&V en hun voorzitter Sammy Mahdi die van geen compromis wil weten. “Ze hebben Jan Jambon tot op het bot vernederd”, zegt een regeringsbron. Lees hier meer (+).