Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Minister Zuhal Demir: "De rellen zijn niet het gevolg van "het Marokkaan zijn", maar ik stoor me ook aan het discours van Conner Rousseau"

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over hoe sommige politici omgaan met de rellen die afgelopen zondag in Brussel en Antwerpen plaatsvonden. "Elke politicus heeft het probleem benoemd. Het ging om "crapuul" en "rotte appels", maar dat klinkt hol als je daar geen acties aan verbindt", zegt Demir in "De afspraak op vrijdag". Demir wil meer gerechtelijke aanhoudingen en betrokkenheid van de ouders in Brussel en Wallonië. "Het probleem is dat die gasten zich untouchable voelen."

Afgelopen zondag brak er onrust uit in Antwerpen en Brussel na de overwinning van Marokko op België in het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar. In grote getale kwam de Marokkaanse gemeenschap op straat om de overwinning te vieren, enkele jongeren brachten vernielingen aan en kregen het daarbij aan de stok met de ordediensten. 

Volgens voorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) was dat vooral het gevolg van "een marokkanenprobleem". Voor Conner Rousseau, voorzitter van de Vlaamse socialisten van Vooruit, gaat het veeleer om "rotte appels uit probleemwijken", die meer kansen en perspectief op de toekomst moeten krijgen.

Ik vind dat de uitspraak van de heer Van Grieken nét iets te ver gaat, maar ik stoor me aan "het perspectief bieden" van Rousseau. Die jongeren hebben meer dan voldoende kansen

BEKIJK - Minister Demir (N-VA) legt uit hoe zij naar de rellen in Brussel kijkt:

Videospeler inladen...

Straf taalgebruik

Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) is het met geen van beiden eens. "Ik vind dat de uitspraak van de heer Van Grieken nét iets te ver gaat. Maar je kan wel niet ontkennen dat het keer op keer over dezelfde kerels gaat", vindt Demir. "Voor mij is dit absoluut geen Marokkanenprobleem, ik zou dat niet zo noemen." 

Rousseau liet eerder deze week in "Terzake" vallen dat de rellen vooral een gevolg zijn van "rotte appels uit probleemwijken" die meer kansen en perspectief moeten krijgen. "Ik stoor me aan "het perspectief bieden" van Rousseau. Die jongeren hebben meer dan voldoende kansen. Het probleem is dat die gasten zich untouchable voelen. Het gerecht moet daar hard tegen optreden. Gelukkig dat de meerderheid van de Marokkanen zich blauw ergeren aan zulke gasten."

Politici hebben telkens het probleem willen benoemen. En dat met steeds straffer taalgebruik, zoals "crapuul", of "rotte appels". Maar dat klinkt hol als je daar geen concrete acties aan verbindt

"Politici hebben telkens het probleem willen benoemen. En dat met steeds straffer taalgebruik, zoals "crapuul", of "rotte appels". Maar dat klinkt hol als je daar geen concrete acties aan verbindt", zegt Demir over de communicatie van haar collega's. 

BEKIJK - Minister Demir (N-VA) over "een Marokkanenprobleem' en "perspectief bieden":

Videospeler inladen...

Snelrecht en betrokkenheid

Voor Demir moet de oplossing dan ook vooral in de rechtspraak gezocht worden. Zo ziet Demir wel iets in het voorstel van federaal minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om "het supersnelrecht" opnieuw in te voeren. Dat idee van een 'supersnelrecht' gaat al een hele poos mee in de Belgische politiek. Na het Europees Kampioenschap Voetbal in het jaar 2000 werd al eens gepoogd om dergelijke procedure in te voeren, maar het voorstel werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof.

Toch is "supersnelrecht" volgens Demir nog net een stapje te ver, eerst moet het reguliere snelrecht opnieuw op de rail gezet worden, een voorstel dat N-VA al sinds 2017 naar voor schuift. "Het probleem met snelrecht is net dat je een verdachte moet arresteren en bewijslast moet aanbrengen. Dat blijft een pijnpunt." Het verzamelen van bewijslast is een werk van lange adem. Bovendien zijn snelrechtprocedures bijna altijd ten koste van reguliere strafzaken, zoals zedendelicten of intrafamiliaal geweld.

Minister Van Quickenborne opperde eerder deze week ook nog om het kindergeld van relschoppende jongeren af te nemen, maar daar is Demir geen fan van. "Kindergeld is een Vlaamse bevoegdheid. Uiteraard rollen ze de bal naar het Vlaamse niveau."

Het gros van de jongeren is administratief aangehouden, maar eigenlijk kan dat niet. Dit moet gerechtelijk aangepakt worden

Tijdens de rellen werden een tiental relschoppers in Brussel en een tiental relschoppers in Antwerpen administratief aangehouden. Demir wil dat relschoppers in het vervolg veel sneller gerechtelijk worden aangehouden, waarbij de vrijheid wordt ontnomen in het kader van een gerechtelijk onderzoek. "Het gaat hier over jongeren die criminele feiten plegen. Het gros van de jongeren is administratief aangehouden, maar eigenlijk kan dat niet. Dit moet gerechtelijk aangepakt worden", bepleit Demir.

Een andere oplossing is om te gaan kijken naar het jeugddelinquentierecht. "In Vlaanderen is ouderlijke betrokkenheid énorm belangrijk." De ouders worden meteen betrokken bij het proces van het kind. "Maar in Wallonië en Brussel bestaat dat niet, terwijl dat net cruciaal is om het probleem te verhelpen."