Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Na hevige kritiek laat Britse regering plan vallen om hoogste belastingschaal af te schaffen: "We hebben jullie gehoord"

Minister van Financiën Kwasi Kwarteng en premier Liz Truss.

Minister van Financiën Kwasi Kwarteng en premier Liz Truss. AFP or licensors

De nieuwe Britse regering van Liz Truss laat het voorstel vallen om een belastingverlaging voor de allerrijksten in te voeren. Het voorstel was onderdeel van de Britse "minibegroting" die in het binnenland, maar ook internationaal kritiek oogstte. Concreet wilde minister van Financiën Kwasi Kwarteng de hoogste belastingschaal van 45 procent voor de allerrijksten in het VK afschaffen, waardoor die nog maximum 40 procent belastingen zouden moeten betalen. 

Tien dagen geleden heeft de nieuwe Conservatieve regering van Brits premier Liz Truss de grootste belastingverlaging van de laatste 50 jaar aangekondigd. Het gaat om een totale belastingverlaging ter waarde van 45 miljard pond (ruim 50 miljard euro). Minister van Financiën Kwasi Kwarteng denkt op die manier de koopkracht weer aan te zwengelen en de Britse economie weer te doen groeien. 

Een van de opvallendste maatregelen uit de "minibegroting" - zoals het financiële plan van de Britse regering genoemd wordt - was het afschaffen van de hoogste belastingschaal van 45 procent. Daardoor zouden ook de allerrijksten in het Verenigd Koninkrijk, de mensen die meer dan 150.000 pond (zo'n 170.000 euro) per jaar verdienen, nog maximum 40 procent belastingen moeten betalen. 

Kwarteng rekende op de terugverdieneffecten van die afschaffing: "Als de hoogste inkomens en de bedrijven meer overhouden, zullen ze meer investeren", redeneerde hij. 

Internationale kritiek

Maar de plannen van Kwarteng betekenen ook dat veel Britten in eerste instantie zullen verarmen. "Drastische belastingverminderingen, vooral voor de hoogste inkomens en de bedrijven, heeft eigenlijk tot gevolg dat er een groot gat in de begroting wordt geslagen", duidt econoom Paul De Grauwe in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Bij de Britse oppositie en zelfs internationaal oogstte de "minibegroting" van de regering bakken kritiek. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) noemt het plan gevaarlijk en dringt aan op herziening van de plannen. Ook de internationale markten reageerden negatief en de waarde van het pond, dat al sinds het aantreden van Truss in vrije val is, zakte nog dieper.

Premier Liz Truss deed gisteren bij de Britse openbare omroep BBC nog een ultieme poging om het voorstel verkocht te krijgen, maar zelfs binnen de eigen partij groeide ondertussen het verzet tegen het plan. Daarom heeft de regering vanmorgen beslist om het opvallendste voorstel uit het plan te laten vallen. 

"Het is duidelijk dat de afschaffing van de belastingschaal van 45 procent ons afleidt van de missie om grotere uitdagingen in ons land aan te gaan. Daarom zullen we er ook niet mee doorgaan. We hebben jullie gehoord", aldus Kwarteng. Onmiddellijk na de bekendmaking van het nieuws begon ook het pond terug in waarde te stijgen.