Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nederlands stadje verliest rechtszaak tegen Twitter over satanische pedofiele beschuldigingen

Bodegraven-Reeuwijk, een klein Nederlands stadje van zo’n 35.000 inwoners, heeft de rechtszaak die het tegen Twitter had aangespannen verloren. Het stadje had geëist dat het sociale mediabedrijf alle berichten moest verwijderen die verband houden met een vermeende groep van Satan-aanbiddende pedofielen die in de jaren tachtig actief zouden zijn geweest in de stad. Maar volgens de rechtbank heeft Twitter al genoeg gedaan.

Sinds 2020 doen complottheorieën over het stadje - dat zich in het midden van Nederland bevindt- de ronde. Alles begon toen drie mannen ongegronde verhalen begonnen te verspreiden over het misbruik van en moord op kinderen die er volgens hen in de jaren tachtig hebben plaatsgevonden. Een van hen vertelde zelfs dat hij er herinneringen van had.

De verhalen zorgden voor heel wat onrust in Bodegraven. Tientallen volgers stormden naar het kerkhof van de stad om bloemen en geschreven boodschappen neer te leggen bij de graven van willekeurige kinderen die volgens hen het slachtoffer waren van de satanistische groep.

Doodsbedreigingen

De mannen werden al veroordeeld en gevraagd om hun tweets, bedreigingen en andere online-inhoud met betrekking tot het verhaal te verwijderen. Een Nederlandse rechtbank oordeelde ook dat er geen bewijs was van zo’n pedofiel netwerk in de stad. Maar toch bleven de verhalen op sociale media circuleren, wat de gemeente ertoe bracht de zaak zelf bij Twitter aan te kaarten.

Uiteindelijk eindigde het verhaal voor de rechtbank in Den Haag. Maar de rechter ging niet mee in het verhaal van Bodengraven. Volgens de rechter had Twitter “tot op heden voldoende gedaan om onrechtmatige inhoud over het ‘verhaal van Bodegraven’ van haar platform te verwijderen”. Twitter had een account met “lasterlijke en opruiende tweets” over de stad permanent geschorst en alle retweets van het account verwijderd, aldus de rechtbank. Daar voegde ze aan toe dat het Amerikaanse bedrijf “niet verplicht was om uit eigen beweging tweets van anderen te verwijderen. Dat gaat in dit geval te ver.”

 (sgg, lto)