Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

"Nooit eerder zoveel verzwakte dieren binnengebracht als afgelopen week": Dierenopvangcentra bezorgt over hittegolf

Foto Emilie Declerck

Foto Emilie Declerck

De opvangcentra voor vogels en wilde dieren in ons land trekken aan de alarmbel. Nooit eerder kregen ze zoveel dieren binnen voor verzorging als afgelopen week. Door de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen hebben de dieren het moeilijker om aan eten en voldoende drinken te raken. Komende week wordt het nog warmer en dus roepen ze iedereen op om zelf actie te ondernemen. 

"Nog nooit werden we geconfronteerd met zoveel opgenomen wilde dieren. Deze week alleen al werden een 300-tal gewonde of verzwakte dieren binnengebracht in ons centrum. Een (triest) record", zo vertelt Ivan Lahousse van het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) in Beernem. "Op dit moment is onze capaciteit maximaal ingevuld."

In een drukke week doorheen het jaar worden er in het VOC in Beernem elke week zo'n 100 tot 150 dieren binnengebracht. Afgelopen week waren dat er plots dubbel zoveel. "Het gaat vooral om egels, eekhoorns, jonge duiven en andere vogeltjes, die allemaal afzien van de hitteperiode."

De dieren vinden weinig water en raken daardoor in de problemen. "Na enkele dagen verzorging, kunnen we de meesten opnieuw vrijlaten in de natuur. Alle dieren krijgen de beste zorgen van onze medewerkers en vrijwilligers, maar we komen handen tekort, veel handen."

Vrijwilligers

"Onze medewerkers en vrijwilligers zetten zich op dit moment maximaal in om ieder dier een kans te geven op herstel. Als wij deze aanhoudende stroom van patiëntjes optimaal willen blijven verzorgen, kunnen we heel veel hulp gebruiken." Ervaring is niet nodig, vrijwilligers kunnen rechtstreeks contact opnemen. 

Wat kan je zelf doen?

Maar ook jij thuis kan al heel veel doen voor de dieren in deze warme dagen. "Voor de zoogdieren, en dan denk ik vooral aan de egels die het zeer moeilijk hebben, helpt het wanneer je honden- of kattenbrokjes buitenzet die in het water zijn ondergedompeld. Tegen de avond komen de egels dan naar buiten en kunnen ze op die manier het broodnodige vocht binnenkrijgen. En dan hoeven al die dieren niet naar een opvangcentrum gebracht te worden”, zegt Lahousse.

Bij gevonden vogeltjes raadt het VOC Beernem aan om eerst te kijken of er nog een ouderpaar in de buurt te bespeuren is. Dan kunnen de jonge vogels die uit het nest gevallen zijn, nog overleven. "Je zou de jonge vogels ook weer in het nest kunnen plaatsen, zodat ze via de ouders weer voedsel krijgen. Nadien zal het aangesterkt weg kunnen vliegen." 

Het is ook belangrijk om te kijken of het dier niet gewond is. "Dan moet het dier uiteraard binnengebracht worden."