Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Noord-Koreaanse raket vliegt over Japan, inwoners moeten dekking zoeken: "Test kadert in nieuwe strategie als kernwapenstaat"

Yomiuri

Noord-Korea heeft opnieuw een raket afgevuurd, dit keer richting Japan. Volgens premier Kishida vloog het projectiel over Japan en kwam het terecht in de Stille Oceaan. Inwoners van twee regio's in het noorden van het land moesten tijdelijk dekking zoeken in schuilkelders. "Dit kadert in de nieuwe strategie van Noord-Korea als kernwapenstaat", zegt VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe. "Het ziet er niet meteen naar uit dat het rustiger wordt in het Verre Oosten."

"Noord-Korea lijkt een raket te hebben gelanceerd. Gelieve te evacueren naar gebouwen of ondergronds." Zo klonk het alarm van de Japanse regering om 7.29 uur plaatselijke tijd (00.29 uur Belgische tijd) in twee regio's in het noorden van het land. 

Volgens de regering in Tokio vuurde Noord-Korea een raket af in de richting van het eiland Hokkaido en de prefectuur Aomori. Zo meldde het persbureau Kyodo. Het projectiel vloog over Japan en belandde uiteindelijk zo'n 3.000 à 4.000 kilometer naar het oosten in de Stille Oceaan, aldus Japans premier Kishida. 

"Het was een ballistische raket die heel laag over Japans grondgebied is gevlogen", weet VRT NWS-journalist Tom Van de Weghe. "Normaal gebeurt dat in een grote boog over het land of over de oceaan."

BEKIJK - Het luchtalarm weerklinkt in Japan dat de lancering scherp veroordeelt :

Videospeler inladen...

Noord-Korea heeft in het verleden nog al eens een raket afgevuurd die boven Japan vloog, maar het blijft de uitzondering. "De laatste keer was vijf jaar geleden, geloof ik. Het gebeurt dus echt zelden. Voor Japanners is het dan ook wel schrikken als zo'n raket op je afkomt. Het lijkt alsof je aangevallen wordt", zegt Van de Weghe.

Beluister het volledige gesprek met Tom Van de Weghe uit "De ochtend" op Radio 1:

Noord-Koreaanse raket vliegt over Japan: "Schreeuw om aandacht"

Scherpe veroordeling

Japans premier Kishida heeft de test scherp veroordeeld. Hij spreekt van een "barbaarse actie" van Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse president Yoon waarschuwt Noord-Korea voor een stevige internationale reactie. Ook EU-president Charles Michel heeft al gereageerd op de rakettest. "Het is een ongerechtvaardigde agressie en flagrante schending van het internationaal recht. De Europese Unie is solidair met Japan en Zuid-Korea."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft telefoongesprekken gevoerd met Zuid-Korea en Japan, waarin hij deze test "krachtig veroordeelde".

"Waarschijnlijk komt hier nog een staartje aan", denkt Van de Weghe. "Ik vermoed dat er nu een spoedberaad komt met de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad is ook niet uitgesloten om Noord-Korea streng te veroordelen en eventueel sancties op te leggen."

Van de Weghe vraagt zich wel af of nieuwe sancties iets zullen uithalen. "Tot nu toe hebben sancties weinig uitgehaald. Leider Kim Jong-un zegt dat er geen onderhandelingen meer mogelijk zijn om het land te ontwapenen. Noord-Korea is en blijft een kernwapenstaat en daar zal de rest van de wereld mee moeten leren omgaan, is de visie van Pyongyang."

Kernwapenmacht

Deze raketlancering is overigens al de vijfde in een week tijd. Volgens experts doet Noord-Korea dat als reactie op gezamenlijke militaire oefeningen door Japanse, Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten op zee. Het vliegdekschip USS Ronald Reagan nam deel aan die vierdaagse marine-oefeningen. Het was de eerste keer dat een Amerikaans vliegdekschip werd ingezet in Zuid-Korea in bijna vier jaar tijd.

Maar volgens Tom Van de Weghe is er meer aan de hand. "Nooit eerder lanceerde Noord-Korea zoveel raketten als de voorbije weken. Er is een duidelijke wijziging in strategie, en die wordt nu volop getest." Begin vorige maand keurde Noord-Korea namelijk een wet goed waarmee het land zichzelf uitriep tot een kernwapenstaat die zélf ook aanvallen kan lanceren.

Yomiuri

"Voordien werden nucleaire wapens gebruikt als afschrikking, om niet door anderen aangevallen te worden. Gesprekken over nucleaire ontwapening wijst Kim Jong-un hiermee resoluut van de hand", stelt Van de Weghe. "Hij wil ernstig genomen worden door de VS en de rest van de wereld, zeker nu de oorlog in Oekraïne met alle aandacht gaat lopen. Om dat kracht bij te zetten provoceert hij nu."

Met deze uitzonderlijke test, heel laag over Japan, wil Noord-Korea ook data verzamelen hoe de raket presteert in "real-time oorlogsomstandigheden", aldus Van de Weghe. 

Wapenwedloop

Van de Weghe vreest dat de-escalatie niet voor meteen zal zijn. "Voor de VS is ontwapening de eerste stap om weer rond de tafel te gaan zitten en dat wil Noord-Korea niet. Buurland Zuid-Korea is zichzelf bovendien volop aan het bewapenen met Amerikaanse steun en ook China is zich aan het bewapenen als reactie op de toegenomen aanwezigheid van wapens daar in het Verre Oosten. Het is daar een echte wapenwedloop."

"Dus het ziet er niet meteen uit dat het rustiger wordt." Van de Weghe vermoedt trouwens dat we één van de komende dagen of weken ook een test met een kernbom mogen verwachten. De laatste test hiermee dateert van 5 jaar geleden, toen Kim Jong-Un een signaal wou geven aan de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump.