Belgium

OVERZICHT NATIONS LEAGUE. Spanje en Portugal vechten dinsdag voor plekje in Final Four, hattrickheld Mitrovic smeert Zweden nederlaag aan

Divisie A

Portugal makkelijk voorbij Tsjechië

Bij Portugal was de opdracht duidelijk. Bij winst in Tsjechië en drie punten dinsdag tegen Spanje, was het zeker van de Final Four. Aan inzet en enthousiasme was er dan ook geen gebrek bij de Portugezen. Ook Cristiano Ronaldo liet zich opmerken. Na een kwartier kwam de spits van Manchester United stevig in aanraking met de vuisten van doelman Vaclik. Ronaldo ging bloedend tegen de grond, maar kreeg geen strafschop omdat hij terugkwam uit buitenspel. Na wat oplapwerk kon de spits weer verder.

Portugal drukte door en Diogo Dalot mocht na een half uur het openingsdoelpunt tegen de touwen schieten. Bruno Fernandes leek net voor de rust de boeken dicht te doen door een tweede Portugese doelpunt te maken. Maar na handspel van Cristiano Ronaldo kreeg Tsjechië toch nog een kans op de aansluitingstreffer voor de rust. Schick trapte echter onbesuisd over.

Na de pauze ging Portugal door op hetzelfde elan. Diogo Dalot had vertrouwen getankt na zijn eerder doelpunt en haalde verschroeiend uit. Vaclik had geen verhaal tegen de knal van de rechtsachter. Diogo Jota zette tien minuten voor tijd de 0-4-eindcijfers op het bord.

Zwitserland neemt de drie punten mee uit Zwitserland

Nog in Groep 2 kreeg Spanje Zwitserland op bezoek. Geen hapklare brok, de Zwitsers klopten de voorbije jaren al meermaals een topland en ook in de heenwedstrijd konden de Spanjaarden maar nipt de drie punten mee naar huis nemen.

De Spanjaarden waren dus gewaarschuwd en monopoliseerden het balbezit. Kansen leverde dat echter niet op. Sterker nog, het waren de Zwitsers die het gevaarlijkst waren. Manual Akanji zorgde na twintig minuten ook voor het openingsdoelpunt. De verdediger van Manchester City verschalkte doelman De Gea met een rake kopbal op een hoekschop.

Na de pauze lukte het wel voor Spanje om een doelpunt te maken. Jordi Alba was de doelpuntenmaker van dienst. Erop en erover dachten ze in Spanje, maar het was Zwitserland dat zich niet veel later terug op voorsprong hees. Eric Garcia duwde de bal ongelukkig over de eigen doellijn: 1-2, meteen ook de eindstand. Spanje en Portugal vechten zo op de slotspeeldag dinsdag onder elkaar uit wie naar de Final Four mag.

©  EPA-EFE

Divisie B

Oekraïne en Roman Yaremchuk smeren Armenië zware nederlaag aan

Met Roman Yaremchuk (Club Brugge) in de basis en Ruslan Malinovsky (Ex-Genk) en Bogdan Mykhaylichenko (ex-Anderlecht) op de bank trok Oekraïne met heel wat bekenden van de Jupiler Pro League richting Armenië. Oekraïne begon het best aan de wedstrijd en na twintig minuten bekroonde rechtsachter Oleksandr Tymchyk het Oekraïense overwicht. Na een mooi uitgespeelde aanval, moest de verdediger van Dinamo Kiev er maar zijn voet tegen zetten om Oekraïne op voorsprong te zetten.

Na de pauze was het Armenië dat zijn neus aan het venster stak. Doelman Lunin, de concurrent van Thibaut Courtois bij Real Madrid, echt in de problemen brengen lukte echter niet. Maar ook aan de overkant bleef het stil. Tot Tymchyk na een goed tikje van Yaremchuk plots de ruimte kreeg om een lage voorzet te trappen. Tsygankov liet de bal goed voor Zubkov, die doelman Yurchenko kansloos liet: 0-2. Artem Dovbyk (2x), die Yaremchuk na een uur was komen vervangen, en Ignatenko mochten nog de 0-5-eindcijfers op het bord zetten.

©  AP

Jack Hendry (Ex-Club Brugge) zet Schotland op weg naar de zege

Door de zege van Oekraïne eerder op de dag wist Ierland wat te doen. Wilde het nog een kans maken op de Final Four, dan moest het winnen van Schotland, dat wel nog maar één keer verloor deze campagne. Schotland toonde zich ook de betere ploeg, maar het was John Egan die de score opende voor Ierland.

Na de pauze schakelde Schotland nog een versnelling hoger. Jack Hendry (ex-Club Brugge) hing de bordjes weer in evenwicht. Een gelijkspel leek in de maak, tot Ryan Christie in de 82ste minuut een strafschop mocht trappen. De Schot toonde zich oog in oog met Southampton-doelman Bazunu ijzig kalm en bezorgde Schotland zo opnieuw de leidersplek in Groep 1.

Dol slot levert Israël groepswinst op in Groep 2

Doordat Rusland niet mag aantreden in Groep 2 van de Nations League, hadden Israël en Albanië nog maar weinig wedstrijden in de benen. Israël won wel de vorige ontmoeting tegen Albanië en ontving dus met het nodige vertrouwen de Albanezen. Toch leverde dat voor de pauze weinig gevaar op. Doelpunten vielen er dan ook niet voor de rust.

Coach Hazan had zijn troepen tijdens de rust duidelijk ingepeperd dat het beter moest. Shon Weissman had die boodschap goed begrepen en zorgde meteen na de pauze voor het openingsdoelpunt. De drie punten leken dan ook binnen voor de Israëliërs. Maar twee minuten voor tijd zorgde Uzuni toch nog voor de gelijkmaker. Israël trok met de moed der wanhoop nog naar voren en dat leverde toch nog een doelpunt op. Diep in de blessuretijd bracht Tai Baribo zijn land toch nog in extase. Door de drie punten is Israël nu al zeker van de groepswinst.

©  REUTERS

Noorwegen verslikt zich in Slovenië, Lawrence Visser keurt een doelpunt af

In Groep 4 van Divisie B stond Noorwegen na vier speeldagen aan de leiding. Ook tegen Slovenië wou het geen punten laten liggen. Het trok dan ook meteen naar voren. Na tien minuten was het dan ook al raak. Odegaard schilderde een vrije trap op het hoofd van Ostigard, die hard binnenkopte. Scheidsrechter Lawrence Visser had echter een duwfout gezien en keurde het doelpunt af. Noorwegen eiste het balbezit op en diezelfde Ostigard kwam net voor de rust nog eens dicht bij een doelpunt. Deze keer was zijn kopbal te centraal om doelman Oblak in de problemen te brengen.

Na de pauze was het dan toch raak voor Noorwegen. Na slecht uitvoetballen bij Slovenië kwam de bal tot bij Erling Haaland en die mikte raak. Meteen goed voor zijn 21ste doelpunt in 22 wedstrijden voor de nationale ploeg. Noorwegen leek zo op weg naar de zege, maar Benjamin Sesko dacht daar anders over. De spits bood Sporar de gelijkmaker aan en zorgde even later zelf nog voor het winnende doelpunt. Al leek het schot van de jonge Sloveen niet onhoudbaar.

Hattrickheld Aleksandar Mitrovic zet eigenhandig Zweden opzij

Door het verlies van Noorwegen kon Servië zich met een overwinning tegen Zweden mee aan de leiding hijsen in Groep 4. Toch begon de wedstrijd niet optimaal voor de Serviërs. Na een kwartier opende Victor Claesson de score voor de Zweden.

Aleksandar Mitrovic (ex-Anderlecht) zette echter bijna meteen orde op zaken. De spits scoort de laatste maanden aan de lopende band, en dat zulen ze bij de Zweden geweten hebben. Nog voor de pauze zette hij zijn land op voorsprong. Ook na de rust ging het Mitrovic-feestje verder. Meteen na de pauze vervolledigde de Servische spits zijn hattrick. Sasa Lukic zorgde twintig minuten voor tijd nog voor de 4-1-eindcijfers.

©  AP

Divisie C

Doelpunt Muriqi levert Kosovo niets op in Divisie C

Verder werd er ook in Groep 2 van Divisie C gevoetbald. Kosovo ging daarin verrassend onderuit op het veld van Noord-Ierland. De Kosovaren leken nochtans lang op weg om de drie punten te pakken dankzij een doelpunt van Vedat Muriqi, deze zomer nog dichtbij een transfer naar Club Brugge. Maar een doelpunt van Gavin White in de laatste tien minuten en eentje van Josh Magennis in de 93ste minuut leverden Noord-Ierland toch nog de volle buit op. Griekenland is dankzij de nederlaag van Kosovo zo al zeker van de groepswinst in Groep 2.

Griekenland is ondanks nederlaag groepswinnaar in Groep 2

Ten slotte speelden ook nog Cyprus en Griekenland tegen elkaar. Omdat Kosovo eerder op de dag ten onder ging tegen Noord-Ierland, kon de groepswinst Griekenland niet meer ontsnappen. De Grieken kwamen dan ook zelfzeker aan de aftrap, maar na twintig minuten moest het wel achtervolgen na een doelpunt van Tzionis. De Cyprioten beperkten zich daarna tot verdedigen en lieten het balbezit aan de Grieken. Dat leverde nog wel enkele kansjes op, maar scoren lukte niet meer.