Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Piloten Brussels Airlines dienen stakingsaanzegging in

De vakbonden van de piloten bij Brussels Airlines hebben vrijdag een stakingsaanzegging van onbepaalde duur ingediend, zo melden ze. Woensdag moet blijken of ook het cabinepersoneel wil staken. Een datum voor een eventuele staking is er nog niet.

Negentig procent van de piloten stemde voor een staking, zeggen de vakbonden. Zowel bij de piloten als bij het cabinepersoneel heerst er ontevredenheid over de werkdruk. De gestegen vraag naar vliegreizen zet druk op de arbeidsorganisatie, luidt het. De piloten zijn daarnaast ook ontevreden dat de directie hun cafetariaplan, een budget voor extralegale voordelen, niet wil indexeren.

LEES OOK. Na Aviapartner en Ryanair dreigen ook problemen bij Brussels Airlines: komt zomeruittocht in gevaar?

Wanneer de vakbonden het vliegverkeer willen verstoren, ligt nog niet vast. Maar lang willen ze er niet meer mee wachten. Wellicht zal het eind juni gebeuren. Op woensdag 15 juni zal de datum bekendgemaakt worden, zegt BBTK-vakbondsman Olivier Van Camp. Dan zal ook duidelijk worden of het cabinepersoneel de actie steunt.

De staking zal niet beperkt blijven tot een dag, maar Van Camp belooft dat de bonden goed zullen communiceren “zodat de reizigers hun voorzorgen kunnen nemen”.

De directie kan de staking overigens nog voorkomen, zegt Van Camp. “Maar een dovemansgesprek heeft geen zin meer.” De vakbonden hebben op de verzoeningsvergadering dinsdag voorstellen gedaan, zegt hij. Zo willen ze in een nood-cao afspraken maken over de zomerperiode.

LEES OOK. Van nieuwe vlucht tot schadevergoeding: waar heb je recht op als je vliegreis wordt geannuleerd?

De aankondiging van de directie dat ze 148 vluchten wil schrappen, volstaat voor de bonden dan weer niet. “We hebben dat niet gevraagd. Het zal volgens ons ook niet genoeg zijn, op een totaal van 12.400 vluchten in twee maanden.”