Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Primeur voor StuDay met ‘safe space’, festival betekent aftrap academiejaar voor duizenden studenten

De massaal aanwezige en uitgelaten studenten van alle Antwerpse hogescholen en universiteiten zakten donderdag af naar park Spoor Oost in Borgerhout. Daar werden ze getrakteerd op een mix van feestgedruis, sport en een informatief luik. En uiteraard mochten ook de nodige pintjes niet ontbreken. “In het verleden hadden we edities van 15 tot 20.000 mensen. Nu zijn er 23.000 tickets verkocht, dat overstijgt onze verwachtingen. Alles verloopt ook vlekkeloos, dus we zijn zeker tevreden”, aldus de organisatie.

Donderdagvoormiddag vond er eerst een openingszitting plaats in de Stadsschouwburg met speeches van onder meer burgemeester Bart De Wever en Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen, rond het thema The next generation: digitaal, divers en duurzaam. Die laatste legde de nadruk op inclusie. “Dat is zelfs de topprioriteit van onze universiteit. Dat wil niet zeggen dat we de lat lager leggen, maar we investeren waar nodig in gerichte begeleiding van studenten die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken. Alle studenten moeten zich thuis kunnen voelen aan de universiteit en daar is nog werk aan de winkel.”

StuDay pakte dit jaar ook uit met een safe space  — © Patrick De Roo

Eerste test

Na een receptie op het Theaterplein trokken de aanwezigen naar StuDay op Spoor Oost, waar ze het gezelschap van duizenden medestudenten kregen. Het (gratis) aanbod was dan ook erg aanlokkelijk: de bezoekers werden er niet alleen getrakteerd op concerten en dj-sets, maar konden ook terecht bij verschillende informatiestandjes en - een nieuwigheid dit jaar - een safe space.

LEES OOK. Stad start grote sensibiliseringscampagne in het Antwerps uitgaansleven

Lieve Huijskens, programmaleider seksuele veiligheid van Stad Antwerpen: “Dit gebouwtje moet een veilige plek zijn waar mensen die met grensoverschrijdend gedrag werden geconfronteerd terecht kunnen. We werkten eerder al verschillende richtlijnen uit, maar dit is de eerste test op het terrein zelf. Zo kunnen we ook aan organisatoren en het uitgaansleven laten zien waar ze zoal rekening mee moeten houden en hoe op bepaalde situaties kan worden ingespeeld.”

In de safe space — © Patrick De Roo

Zebradrinken

“Hier kunnen slachtoffers tot rust komen en hun verhaal doen. Daarna gaan we kijken welke hulp nodig is. Is er effectief een strafbaar feit gepleegd, dan wordt de politie er bij betrokken. In het geval van seksueel geweld verwijzen we ook door naar zorgcentra.” Al hoeft het niet zo ver te komen. “Het kan bijvoorbeeld ook gebeuren dat iemand zijn vrienden uit het oog is verloren of de batterij van hun smartphone plat is. Dan maken ze meer kans om in een onaangename situatie terecht te komen. Terwijl hun gsm wordt opgeladen of wij opzoek gaan naar hun vrienden, kunnen ze hier een banaantje eten en iets drinken.”

Als we in de namiddag passeren, is het erg rustig in de safe space. “Gelukkig maar. Al kan dat vanavond nog veranderen want na de nodige alcohol vervagen seksuele grenzen en dat houdt altijd een risico in. Daarom moedigen we hier ook zebradrinken aan, waarbij je een alcoholisch drankje afwisselt met pakweg een cola. De safe space zal straks als allerlaatste sluiten en we staan klaar om eventueel mensen van de grond te rapen en ze veilig thuis te krijgen.”

Ook een rodeostier mocht niet ontbreken — © Patrick De Roo

Gescheurde kruisbanden

Pieter Maes (23) uit Sint-Job-in-‘t-Goor en Hanneleen Funke (22) uit Ekeren, studenten aan Thomas More, zijn zich al goed aan het amuseren. “Dit is mijn eerste succesvolle editie van StuDay. De vorige keer heb ik hier tijdens het sumoworstelen mijn kruisbanden gescheurd,” lacht die laatste. “Hier kan je nieuwe sociale contacten leggen, spelletjes spelen en de sfeer is geweldig. Je kan hier zelfs je haar laten doen en bij het springkasteel is het aanschuiven geblazen. Voor nieuwe studenten is dit een perfect evenement en achteraf kan je afdwalen naar het stadscentrum en het feestje verder zetten in een studentencafé.”

Studenten Pieter Maes en Hanneleen Funke — © Patrick De Roo

Over de safe space: “Ik ben er al eens mee gaan babbelen want ik vind het een fantastisch initiatief waar absoluut behoefte aan is. Zeker voor introverte jongeren, die hier voor het eerst veel mensen tegenkomen en daar misschien nog niet helemaal klaar voor zijn. Die kunnen er even gaan wenen en daarna weer verder feesten.”

Opvallend: Pieter heeft een zonnebril met het logo van de politie Antwerpen op. “Die heb ik gewonnen met het eendjes vissen. Vandaag staan plezier maken en bier drinken centraal.”

Eendjes vissen bij de politie — © Patrick De Roo

  © Patrick De Roo

Boven onder, onder boven, schuimen

Emma Callens (21) van Antwerpen Zuid, Lies Gennez (20) van Zandhoven en Margot Van Doorn van Sint-Antonius studeren aan de hogescholen Karel de Grote en AP. Ze zijn lid van Bovis-Grafica, een studentenvereniging die verbonden is aan dat laatste instituut. “De gezelligste club van ’t stad waar iedereen welkom is.”

Margot Van Doorn, Lies Gennez en Emma Callens klinken in de stijl van studentenclub Bovis-Grafica — © Patrick De Roo

Lies: “Deze editie van StuDay is veel leuker dan die van vorig jaar. Toen werkten ze dankzij corona met tijdsloten en moesten we helaas op een bepaald moment vertrekken. Maar vandaag is alles perfect.”

Ook zij vinden de safe space een mooi gegeven: “Dat is heel belangrijk. Als je last hebt van grensoverschrijdend gedrag kan je daar altijd terecht om even te bekomen en eventueel hulp vragen. Zo’n plek zouden ze op bijvoorbeeld studentenfuiven ook moeten hebben.”

Daar moet worden op geklonken, à la Bovis-Grafica: “Boven onder, onder boven, schuimen!”

Hopelijk met mate drinken

Op StuDay waren ook heel wat buitenlandse studenten aanwezig. Zo komen Neil Adrianne (22), Chris Montgomery (21) en William Kasasa (20) uit respectievelijk Singapore, de Verenigde Staten en Congo (“maar ik ben half Belg en en opgegroeid in Zuid-Afrika”). Hun vriendin Sonna Barry (19) komt dan weer gewoon uit België. Ook zij studeren aan de Karel de Grote Hogeschool.

Neil Adrianne, Chris Montgomery, William Kasasa, Sonna Barry en hun medestudenten van de Karel de Grote Hogeschool — © Patrick De Roo

“Dit is een geweldige, multiculturele stad waar je zoals je kan zien mensen uit de hele wereld tegenkomt.” Over StuDay: “Het is heel interessant omdat we hier ook studenten van andere scholen ontmoeten, een heel verrijkende ervaring. En dat we kunnen deelnemen aan toffe activiteiten, dansen en drinken is natuurlijk mooi meegenomen. Hopelijk slagen we er in om dat laatste met mate te doen.” (mibl)

  © Patrick De Roo

  © Patrick De Roo

  © Patrick De Roo

  © Patrick De Roo

  © Patrick De Roo