Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Sportieve diabetespatiënten rijden met de fiets richting iconische Galibier: “Opbrengst is om kinderen op reis te laten gaan”

De doelstelling is niet min: in zes dagen legt het team onder de noemer Cycling4diabetes een pittige fietstocht van ruim 900 kilometer en 8.500 hoogtemeters af. De apotheose is gepland op zaterdag 18 juni, met de beklimming van de 2.642 meter hoge en iconische Col du Galibier in de Alpen.

“Zelf had ik tot mijn diagnosestelling in 2012 amper gefietst. Het verste dat ik ooit gereden ben, was hooguit 15 kilometer”, legt Paul Van Tendeloo uit. “Na de diagnose van diabetes type 1 bleek het belangrijk om extra gezond te gaan leven. Ik heb mijn moto verkocht en heb hem vervangen door een racefiets. Ondertussen heb ik het fietsvirus goed te pakken. Ik laat de auto aan de kant staan en neem mijn fiets, ook voor werktrajecten. Ver weg van de dagelijkse files én veel duurzamer qua verplaatsing. De diagnose was dus een ingrijpend moment voor mij. En dat allemaal na een gewoon routineonderzoek.”

Paul Van Tendeloo (rechts) met trainingsbuddy Marc Van Daele.

Paul Van Tendeloo (rechts) met trainingsbuddy Marc Van Daele. — © RR

Bij Paul nieuwe levensstijl hoort ook gezonde voeding en stress zo veel mogelijk vermijden, ondanks zijn drukke job als algemeen directeur van de vijf woonzorgcentra uit de groep. Hij leidt de woonzorgcentra Ambroos in Hofstade (Zemst), Hof van Arenberg in Duffel, De Buurt in Zoersel, Sint-Jozef in Wommelgem en Ten Kerselaere in Hallaar. “Fietsen helpt voor mij heel hard om die stress te bannen, ik kan het iedereen aanraden”, geeft hij mee.

Doorgedreven voorbereiding

De tocht naar de Galibier vereiste wel nog een andere, meer doorgedreven voorbereiding. “Zo’n intensieve sportreis valt eerlijk gezegd wel buiten mijn comfortzone. We hebben dus veel voorbereidingstochten gedaan met hoogtemeters erin verwerkt. We zijn en blijven natuurlijk wel allemaal diabeten. We kunnen dus wel eens een suikerklopje krijgen, het komt er dan op aan om op tijd te eten. Er is ook een dokter en volgwagen bij om ons te ondersteunen wanneer nodig.”

Paul Van Tendeloo.

Paul Van Tendeloo. — © RR

“Ik kan niemand diabetes aanraden, maar ik voel me wel goed bij mijn nieuwe manier van leven. De ziekte is een vloek, maar op een bepaalde manier ook een zegen gebleken. Het is leuk dat ik deze tocht met lotgenoten mag ondernemen. We zijn een hechte vriendengroep geworden, we supporteren voor elkaar en laten niemand achter. Het wordt afzien en genieten.”

Voor goede doel

Met de tocht wordt ook geld ingezameld voor het goede doel. “Met Cycling4diabetes zamelen we centen in voor kinderen en jongeren met diabetes. Met alle verzamelde fondsen krijgen diegenen onder hen die het financieel moeilijk hebben de kans om deel te nemen aan sportkampen en vakanties op maat, inclusief medische begeleiding. Deze vakanties worden al jaren georganiseerd door de Diabetes Liga en spelen een belangrijke rol om als kind of jongere op een kwalitatieve manier te leven met diabetes. Tijdens deze kampen kunnen ze zichzelf zijn, leren ze van elkaar en kunnen ze zich onbezorgd amuseren met hun leeftijdsgenoten. Elke 380 euro geeft een kind of jongere de kans om zorgeloos met vakantie te gaan”, zegt Inge Everaert van Diabetes Liga.

https://www.diabetes.be/nl/diabetesligacyclingteam