Belgium
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Twintigers nemen met zonnewagen deel aan wedstrijd in Zuid-Afrika: “Langste uitdaging tot nu toe”

Baziel Belmans uit Zoersel en Kobe Fleerackers (rechts) uit Tielen staan bij de zonnewagen waarmee ze in september naar Zuid-Afrika afreizen. 

Baziel Belmans uit Zoersel en Kobe Fleerackers (rechts) uit Tielen staan bij de zonnewagen waarmee ze in september naar Zuid-Afrika afreizen.  — © RR

Tielen, Zoersel -

Kobe Fleerackers (22) uit Tielen (Kasterlee) neemt volgende maand samen met Baziel Belmans (22) uit Zoersel met hun zonnewagen deel aan de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. De twintigers maken deel uit van het Agoria Solar Team, een studententeam van de Katholieke Universiteit Leuven dat zonnewagens bouwt om deel te nemen aan internationale wedstrijden.

De Sasol Solar Challenge vindt plaats van vrijdag 9 september tot vrijdag 16 september in Zuid-Afrika, over een afstand van meer dan 4.000 kilometer tussen Johannesburg en Kaapstad. Studententeams van over de hele wereld gaan de uitdaging aan om in acht dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het Belgische Solar Team neemt voor de eerste keer deel aan deze unieke uitdaging. Het gaat om de langste wedstrijd waaraan het Belgische team zal deelnemen tot nu toe.

Kobe Fleerackers uit Tielen en Baziel Belmans uit Zoersel reizen volgende maand met hun zonnewagen af naar de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika. Ze maken deel uit van het Agoria Solar Team, een studententeam van de KU Leuven dat zonnewagens bouwt en ermee deelneemt aan internationale wedstrijden. De Sasol Solar Challenge is een gloednieuwe uitdaging en ook de langste wedstrijd tot nu toe voor het team.

Internationale uitdaging

“Het afgelopen jaar werkte het team aan het verbeteren van de negende Belgische zonnewagen, de BluePoint Atlas. Deze zonnewagen nam al eerder deel aan een wedstrijd in Marokko, waar ze een mooie tweede plaats behaalde”, zegt Emma Stalmans van het Agoria Solar Team. “Door het uitvoeren van innovatieve verbeteringen hopen de Belgen de winst binnen te halen in de volgende internationale uitdaging.”

Kobe Fleerackers heeft als elektrisch ingenieur onderzoek gedaan naar de motoraansturing van de zonnewagen. Tijdens de wedstrijd is hij verantwoordelijk voor het opvolgen van de technische parameters van de batterij.

“In de zonnewagen zit een batterij die opgeladen wordt door zonne-energie zodat de wagen ook kan rijden bij bewolking”, vertelt Kobe Fleerackers. “Tijdens de wedstrijd worden technische parameters van de batterij zoals temperatuur en spanningen gecontroleerd zodat we weten hoeveel energie er nog aanwezig is in de batterij.”

Het team slaagde er eerder dit jaar in om met de zonnewagen 1.051 kilometer te rijden in twaalf uur tijd. 

Het team slaagde er eerder dit jaar in om met de zonnewagen 1.051 kilometer te rijden in twaalf uur tijd.  — © RR

Wereldrecord

Baziel Belmans zal tijdens de wedstrijd ervoor zorgen dat de zonnewagen snel hersteld wordt als er technische problemen opduiken. “Tijdens de wedstrijd is het heel belangrijk dat er geen kostbare tijd verloren gaat”, benadrukt Baziel Belmans. “Daarom rijdt er een wagen met teamleden en technisch materiaal achter de zonnewagen zodat problemen zoals een lekke band snel kunnen opgelost worden.”

De vernieuwde zonnewagen werd enkele maanden geleden aan een grondige test onderworpen. Toen slaagde het team erin om met de zonnewagen 1.051 kilometer te rijden in twaalf uur tijd. Hiermee konden ze een wereldrecord op hun naam zetten. Na deze test is de BluePoint Atlas volledig klaar voor de volgende uitdaging in Zuid-Afrika.