Belgium

Amerikaanse medisch adviseur Fauci voelt zich "bevrijd" na dienst onder Trump

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Dokter Anthony Fauci, de medisch adviseur van de Amerikaanse president, voelt zich "bevrijd" na zijn dienst onder de vorige president Donald Trump. Fauci lichtte de grootscheepse coronastrategie toe van president Joe Biden. Het wordt "een tijd van transparantie en wetenschap", zei hij.  

Met de nieuwe president inbegrepen, heeft de 80-jarige dokter Anthony Fauci al onder acht verschillende Amerikaanse presidenten gediend, als medisch adviseur voor de nationale gezondheidsprogramma's. 

Nooit heeft hij een blad voor de mond genomen. Dat bracht hem tijdens de regeerperiode van de vorige president Donald Trump vaak in moeilijkheden. Fauci was verantwoordelijk voor de nationale corona-aanpak. Maar hij werd herhaaldelijk in het openbaar terechtgewezen omdat hij Trump tegensprak wanneer die corona dacht te bestrijden met dubieuze geneesmiddelen of de ziekte gewoonweg wegwuifde. 

Twee dagen voor de verkiezingen dreigde Trump hem te ontslaan. Sindsdien spraken de twee niet meer met elkaar, maar de pandemie bleef wel om zich heen grijpen in de VS. 

Dat tijdperk is voorbij. Een duidelijk ontspannen Fauci zei aan de pers dat hij opgelucht is. "Ik haal er geen plezier uit om de president tegen te spreken. Voorheen werd ik teruggefloten wanneer ik met medische bewijzen kwam. Dus de idee dat ik uitleg kan geven op basis van de wetenschap is een bevrijdend gevoel."

De idee dat ik uitleg kan komen geven met wetenschappelijke bewijzen is een bevrijdend gevoel.

"Niet van nul beginnen"

De nieuwe Amerikaanse president Biden heeft van de aanpak van de coronapandemie zijn allergrootste prioriteit gemaakt. Biden ondertekende op zijn eerste dag als president al meteen verschillende decreten om die aanpak mogelijk te maken. "Eerst wordt het slechter, daarna beter", waarschuwde Biden. "Volgende maand zullen we de kaap van de 500.000 doden bereiken". 

Ook dokter Fauci staat klaar om uit de startblokken te springen. "Helemaal vanaf nul moeten we niet beginnen", zei hij. "Ook onder de vorige administratie is er al hard gewerkt". Maar volgens Fauci moet het strategische steunpakket van Biden, waar die 1.900 miljard dollar voor uittrekt, de strijd tegen corona een nieuwe boost geven. 

In het plan staat de uitrol van de vaccinatiecampagne met talloze nieuwe vaccinatiecentra bovenaan, samen met de financiële steun aan getroffen burgers. "Alles moet nu veel sneller kunnen gaan", zei Fauci nog. Maar het belangrijkste voor hem is dat de wetenschap nu eindelijk het laatste woord krijgt. 

Football news:

Font uitgesloten het kopen van Holand of Mbappe in de zomer: om het tegenovergestelde te zeggen is om te liegen tegen Barca fans
Sporting verlengde het contract met coach Amorim tot 2024. De club leidt Portugal met een marge van 12 punten
Moreno scoorde Villarreal ' s laatste 5 doelpunten in La Liga. Beste resultaat op de club sinds Bakambu in 2017
Schalke heeft nog geen 10 wedstrijden gewonnen en staat als laatste in de Bundesliga. Ze hebben 10 punten in 24 wedstrijden
Monchi verontschuldigde zich bij Koeman omdat hij hem een zeurpiet noemde. Hij verontschuldigde zich ook bij Messi
Een speler uit de 3e divisie van Guatemala werd gediskwalificeerd voor 5 jaar voor het raken van een scheidsrechter in het gezicht
Benzema kan met Atletico spelen. Hij keerde terug naar de algemene groep van Real Madrid