Belgium

André van Duin verloor zijn echtgenoot: “Het ergste wat me kon overkomen is in paar maanden gebeurd”

André van Duin verloor zijn echtgenoot: “Het ergste wat me kon overkomen is in paar maanden gebeurd”

André Van Duin (72) ging ervan uit dat Martin Elferink (55) hem zou overleven, maar het liep anders. Foto: blg

“Het is verschrikkelijk. Het ergste wat me kon overkomen, is in een paar maanden tijd gebeurd.” Tv-persoonlijkheid en komiek André van Duin verloor vorige week zijn 17 jaar jongere man Martin Elferink aan botkanker.

“Alles zat tegen”, vertelde van Duin in De Telegraaf, waar hij voor één keer terugblikte op de heftige maanden. “Élke uitslag was slecht, steeds weer. Elke strohalm waar we ons aan vasthielden, knapte. Door alle chemo’s heen zaaide de ziekte zich alleen maar verder uit.” En daar kwam geen verbetering in. “Op zeker moment was het onafwendbaar. We zijn nog naar België geweest voor een second opinion, maar in het UZ Leuven kwamen ze tot dezelfde conclusie. In november zagen we wel dat hij het jaar, dat ze ons eerst nog gegeven hadden, waarschijnlijk niet zou gaan halen. En vanaf half december ging het helemaal mis.”

Van Duin roemt de wilskracht van zijn partner in diens laatste maanden. “Hij wilde zo graag leven. Hij maakte zich ook veel zorgen over hoe het met mij verder moest. Dat vond ik ontroerend: Jij bent ziek, hebt pijn, maar je maakt je druk om míj.” Van Duin verzorgde Elferink, maar de kerstdagen waren treurig. “Normaal hebben we dan ons huis vol, over-the-top versierd met duizenden ballen, met zestig of tachtig man en de kerstbingo. Dit jaar dit jaar hadden we niets, nog geen kerststukje.”

Vrije agenda

Elferink stelt zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap. “Het idee dat er over twintig jaar nog steeds iets nuttigs gebeurt met zijn stoffelijke resten, doet me iets”, aldus Van Duin.”Ik vond het zo mooi dat ik toen besloten heb dezelfde papieren te ondertekenen. Mijn lichaam gaat straks ook naar de wetenschap.” ­

De agenda van Van Duin, die in Nederland onder andere Heel Holland bakt presenteert, blijft voorlopig vrij tot mei. Het programma besteedde gisteren ook aandacht aan het overlijden van Elferink.

INFO

INFO