Belgium

Bedrijfs- en schoolartsen kunnen testen voorschrijven, Moykens: "Ook zelf afspraak maken wordt mogelijk"

Ook school- en bedrijfsartsen kunnen voortaan testen voorschrijven. Dat zegt Karine Moykens, van het Interfederaal Comité Testing en Tracing. Er komt ook een reservatietool waarmee je met een voorschrift zelf een afspraak kan maken bij een testcentrum. "Daar gaan aanschuiven met veel mensen is niet de bedoeling." Ook over de inzet van de aangekochte sneltesten is meer duidelijkheid. 

"De voorschrijftool" en de "reservatietool". Het zijn dé twee tools die de zware last op de schouders van de huisartsen wat moet verlichten. Heel wat huisartsen trokken de afgelopen weken aan de alarmbel. Een voorschrift om te testen, vragen over het virus, vragen over een positieve test ... het kwam allemaal bij hen terecht. 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zei woensdagavond in Terzake dat er hulp komt. Naast de ziekenhuizen krijgen ook de huisartsen financiële steun. "En er wordt een deel van de paparasserij waarmee ze geplaagd worden, weggewerkt", aldus de minister. Karine Moykens, en haar comité dat de teststrategie uitwerkt, heeft nu twee nieuwe tools uitgewerkt. Ten laatste dinsdag zouden ze operationeel moeten zijn.

Voorschrijftool

"De voorschrijftool is een instrument waarmee ook bedrijfs- en schoolartsen  de mogelijkheid krijgen om testvoorschriften en quarantaineattesten uit te schrijven", zegt Moykens in "De ochtend" op Radio 1. "Zij zullen ook de testresultaten kunnen raadplegen".

En dat laatste is niet onbelangrijk volgens Moykens om snel te kunnen ingrijpen. "Als een bedrijfsarts de resultaten niet zou kunnen zien dan moet hij rondbellen naar de verschillende testcentra in het land, want ook de werknemers wonen verspreid. In de nieuwe tool krijgt ook de bedrijfsarts, en niet alleen de huisarts, de resultaten te zien en kan hij meteen actie ondernemen". (Lees verder onder de foto.)

Karine Moykens van het comité testing en tracing: "De tools verlagen de last voor huisartsen én zijn handig voor patiënt"

Karine Moykens van het comité testing en tracing: "De tools verlagen de last voor huisartsen én zijn handig voor patiënt"

Zelf reserveren

"Aanschuiven met veel mensen samen is in deze tijden sowieso nooit goed", onderlijnt Moykens. Daarom is er nu ook een reservatietool, om rijen wachtenden aan de testcentra te vermijden. "Als de huisarts de test niet zelf afneemt, krijg je een sms-activatiecode waarmee je zelf een afspraak kan maken bij een testafnamecentrum". 

En dat heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, onderstreept Moykens. "Het is tegelijkertijd het contact vermijden voor burgers die getest moeten worden, én een administratieve ontlasting voor de huisartsen omdat mensen zelf hun gegevens kunnen ingeven in dat systeem". 

Sneltesten in scholen

Verschillende overheden in ons land hebben sneltesten aangekocht. Alleen was er nog de discussie: waar worden die ingezet? Volgens Moykens zijn er drie belangrijke sectoren: de bedrijven, de zorg en de scholen. "En dan specifiek de secundaire scholen. We werken aan een systeem om de resultaten van die testen binnen te halen voor de contact tracing en hoe we de distributie en staalafnames gaan organiseren". 

De sneltesten worden gefaseerd geleverd, de eerste bestelling wordt verwacht tegen het einde van volgende week. 

Beluister hier het gesprek met Karine Moykens in "De ochtend":

Moykens: "Signalen gaan richting lockdown, maar regeringsleiders moeten beslissen"

Football news:

Barcelona heeft een bonus van 5 miljoen euro overgemaakt naar Borussia voor de overdracht van Dembele. De Catalanen hebben al meer dan 130 miljoen betaald.Barcelona betaalt nog steeds bonussen aan Borussia Dortmund voor de transfer van Ousmane Dembele. Volgens Kicker heeft
Ramos en Benzema uit Real Madrid ' s bod op de Champions League match met Inter
Griezmann op Messi: Ik bewonder Leo, en dat weet hij. We hebben een grote relatie
Rooney over de mogelijkheid van een verhuizing naar Barca in het seizoen 2010/11: denken erover. Wayne Rooney heeft herinneringen gedeeld over hoe hij van Manchester United naar Barcelona had kunnen verhuizen na zijn transferaanvraag in oktober 2010
Hoera, in Engeland laten ze het publiek weer toe. Tot 4.000 en niet overal, maar de clubs zijn gelukkig. Iedereen verveelde zich
Suller over de wedstrijd met Istanbul: Dit zijn De Kampioenen van Turkije, het zal moeilijk zijn
Gasperini over de nominatie voor de beste coach van het jaar award: als we Liverpool verslaan, misschien krijg ik een paar stemmen