logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Belgium

Belgische ambtenaren verdacht van adoptiefraude in Congo: kinderen ontvoerd en bij koppels geplaatst

Brussel -

Het gerecht wil zeven ambtenaren voor de rechter slepen omdat ze betrokken zouden zijn bij een grootschalige fraude met Congolese adoptiekinderen. Uw krant zocht en vond voor de weekendbijlage ‘NU’ de biologische ouders van twee van die kinderen in Gemena, een stad in het noorden van Congo. Samira en Zakiatu werden in 2015 ontvoerd en als “wezen” geadopteerd door nietsvermoedende ouders. Onze interviews met hun ouders worden bij het strafdossier gevoegd.

Met acht zijn ze, de verdachten van grootschalige adoptiefraude met Congolese “weeskindjes” die het federaal parket voor een strafrechter wil slepen. Volgens onze bronnen gaat het naast spilfiguur Julienne Mpemba – jarenlang aan het hoofd van het weeshuis in Kinshasa – om zeven mensen die werkzaam zijn of waren bij de Franse Gemeenschap. Sommigen onder hen stonden op een rode of groene verkiezingslijst, een van hen vertolkt een hoge adviserende functie op het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Het federaal parket weigerde vrijdag elk commentaar over de identiteit van het achttal.

LEES OOK. Adoptiekindjes in België werden ontvoerd: “Onze meisjes mochten twee weken op kamp. We zagen hen nooit meer terug” (N+)

Alle acht, stelt een betrouwbare bron, kregen de voorbije dagen een brief van het federaal parket in de bus, waarin staat dat ze officieel verdacht worden van betrokkenheid bij Congolese adoptiefraude. Concreet wordt hen verweten de andere kant te hebben opgekeken toen uitkwam dat er jarenlang gefoefeld werd met geboortedata en foto’s van kindjes die bovendien helemaal geen wezen bleken.

Spilfiguur was Julienne Mpemba, een Waals-Congolese juriste die voor de PS in 2014 deelnam aan de Europese parlementsverkiezingen, zou de kinderhandel gecoördineerd hebben. Het was ook Mpemba die de Belgische ouderparen steevast rechtstreeks om extra geld vroeg. Zelf schreeuwt ze haar onschuld uit. Alle acht verschijnen ze binnenkort voor de raadkamer, die beslist of ze voor een strafrechter moeten verschijnen.

Schrijnende getuigenissen

Achter de grootschalige adoptiefraude gaan bijzonder tragische verhalen schuil. Verhalen van door verdriet verscheurde families, al jaren de wanhoop nabij. Dat kon Het Nieuwsblad zelf vaststellen in een uithoek in Congo, waar we de biologische ouders van “Samira, Jaëlle, Zakiatu en Jacques” zochten en vonden. Geen van de Congolese koppels blijkt nog getrouwd na de ontvoeringen.

Hun getuigenissen overhandigden we aan de Belgische ouders. “We hebben besloten dat alle foto’s en filmpjes die jullie maakten in Gemena aan het gerechtelijk onderzoek moeten worden toegevoegd”, zegt hun advocaat Georges-Henri Beauthier. “Het gaat om relevant bewijsmateriaal, want het illustreert de puinhoop die zij die hiervoor verantwoordelijk zijn hebben gecreëerd.” Vrijdag stapte de Brusselse advocaat met de beelden naar de onderzoeksrechter.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO