Belgium

Biostatisticus Molenberghs waarschuwt: "Beter om naar provinciale cijfers te kijken in plaats van nationale cijfers"

Zowel de nationale coronacijfers als de coronacijfers in Antwerpen lijken de goede kant uit te gaan. Helaas mogen we nog niet juichen, want die cijfers vertellen niet het hele verhaal, zegt professor Geert Molenberghs van de UHasselt en de KU Leuven. "Het is beter om naar alle provinciale cijfers apart te kijken, in plaats van enkel naar de nationale cijfers of de cijfers van de meest getroffen gebieden te kijken."

Geert Molenberghs, statisticus aan de UHasselt en KULeuven, pleit er sterk voor om meer naar de regionale coronacijfers te kijken om de stand van de epidemie in te schatten. De nationale cijfers vertellen niet het hele verhaal, zo benadrukt hij aan de hand van onderstaande grafiek.

(Lees voort onder de afbeelding)

Hoe de grafiek interpreteren?

Links van de zwarte verticale lijn bevindt zich het verleden, rechts ervan de verwachtingen (als de maatregelen blijven zoals ze nu zijn). De zwarte lijn stelt de situatie op dit moment voor.

De provincie Antwerpen is de groene lijn: zij kende een sterke stijging, maar door de genomen maatregelen daalt het aantal besmettingen. Er wordt verwacht dat die coronacijfers blijven dalen zolang de extra maatregelen van kracht blijven.

De blauwe lijn stelt Brussel voor. Zoals je op de grafiek kan zien, verspreidt de epidemie zich eerst vrij traag, maar na verloop van tijd stijgen de aantal coronacases veel sneller. Dat is typisch voor een epidemie: ze begint rustig, maar na verloop van tijd gaan de besmettingen sneller en sneller.

De rode lijn bevat de nationale cijfers, waar zowel Antwerpen als Brussel in zitten. De nationale cijfers zijn simpelweg een optelling van alle provinciale cijfers. De bedoeling is uiteindelijk dat alle lijnen naar beneden tot het nulpunt gaan, want dan is de coronacrisis uit het land.

"Als we kijken naar de situatie vandaag, dus ter hoogte van de zwarte lijn, lijkt het alsof we goed bezig zijn", stelt Molenberghs. "De provincie Antwerpen lijkt voorbij haar piek te zijn en ook de nationale cijfers groeien minder sterk. En die trend zal zich nog even voortzetten in de toekomst: het aantal besmettingen in Antwerpen zal nog meer dalen en door die daling is het zelfs waarschijnlijk dat de nationale cijfers ook licht zullen dalen. Intuïtief zullen we juichen, want het zal de goede kant uitgaan in de meest getroffen provincie Antwerpen én in België in het algemeen."

Molenberghs: "En daar zit net het probleem. Alle ogen zijn op de provincie Antwerpen en op de nationale Belgische coronacijfers gericht. Maar ondertussen, zonder dat iemand het merkt, is het virus in Brussel zich volop aan het verspreiden. Het is niet te merken in de nationale cijfers, want de daling in Antwerpen is sterker dan de groei in Brussel – voorlopig nog. Er worden in Brussel geen bijkomende maatregelen genomen, maar ondertussen broeit het virus door de straten."

Zoals altijd gebeurt bij een epidemie, neemt de snelheid van verspreiding steeds sneller toe, dus ook in Brussel. "Op een gegeven moment zal de groei in Brussel groter zijn dan de daling in Antwerpen. In Brussel zal er onopgemerkt een enorme broeihaard ontstaan zijn en we zullen het pas merken in de nationale coronacijfers als het veel te laat is. Wanneer de nationale coronacijfers opnieuw zullen stijgen, zal de situatie in Brussel al heel erg uit de hand gelopen zijn", aldus Molenberghs.

Alle ogen zijn op de provincie Antwerpen en op de nationale coronacijfers gericht. Maar ondertussen is het virus in Brussel zich volop aan het verspreiden

"Deze situatie zou vermeden kunnen worden als we ons niet zouden blindgestaard hebben op de nationale trend. Als we naar de provinciale trends zouden gekeken hebben, had de situatie in Brussel sneller opgepikt kunnen zijn. Dan hadden er eventueel maatregelen kunnen genomen worden."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"De les die hieruit getrokken moet worden, is dat het effectiever is om de cijfers en trends op kleinere schaal te bekijken, bijvoorbeeld provinciaal. De nationale cijfers of trends geven een ongenuanceerd en onvolledig beeld dat niet zomaar doorgetrokken kan worden naar de toekomst. Bij het toevoegen of afbouwen van maatregelen is het enorm van belang om op provinciaal niveau te kijken", aldus Molenberghs.

"Ten slotte is het belangrijk om in beschouwing te nemen, dat deze grafiek en voorspellingen rekening houden met een status-quo. Dat wil zeggen: met de situatie en maatregelen die er nu genomen zijn. Als er maatregelen worden toegevoegd of versoepeld, zal de toekomst er niet zo uitzien. Daarom is het belangrijk dat beleidsvoerders naar de provinciale cijfers kijken en zeker niet te snel en onbezonnen aan versoepelingen beginnen."

Football news:

Tottenham wil Skrinjar kopen. Inter equipment 60 miljoen euro
Barcelona stemde toe desta over te dragen voor 20+5 miljoen euro met Ajax
Villarreal kocht Cuenca van Barca voor 2,5 miljoen euro en leende aan Almeria
Inter striker Esposito gaat in bruikleen aan SPAL
Frank De Boer zal het Nederlandse nationale team leiden. Contract-voor een periode van 2 jaar worden de Voormalige Inter, Ajax en crystal Palace manager Frank De Boer benoemd tot nationaal team van Nederland. De 50 -rige zal tot midden 2022 een contract tekenen met de Koninklijke Nederlandse voetbalbond. De officiële benoeming vindt uiterlijk begin volgende week plaats
Dynamo Stavropol over de wedstrijd met Rotor: Transfers in de Russische beker zijn verboden. De RFU zei dat er geen weg terug is
Maccabi kwam in de Champions League zonder 11 spelers vanwege covid. UEFA staat u toe om te spelen als er 13 spelers van de toepassing