Belgium

Bpost levert vanaf februari ook pakjes op zondag

Bpost levert vanaf februari ook pakjes op zondag

Foto: Boumediene Belbachir

Bpost start op 7 februari met een grootschalig proefproject om ook op zondag pakjes uit te reiken. Dat schrijft De Standaard donderdag.

“We leverden al pakjes op ­zaterdag en die dienst gaan we nu, op vraag van enkele klanten, naar zondag uitbreiden”, zegt woordvoerder Veerle Van Mierlo. “Het proefproject loopt een jaar. We zullen onderweg evalueren of we er nadien mee voortgaan.”

Om genoeg kandidaten te lokken, betaalt Bpost de zondagswerkers 150 procent van het loon. Vanaf twaalf zondagen per halfjaar krijgen ze een extra verlofdag. Ook de vaste postbodes kunnen tot medio december vrijwillig intekenen op het project, dat de naam Paksun kreeg. Tegen eind 2021 wil het postbedrijf, dat voor 51 procent in handen is van de overheid, iedere zondag nationaal meer dan 300 medewerkers aan de slag hebben, blijkt ook uit een interne presentatie van het bedrijf.

Vakbonden: “Tijden zijn veranderd”

De vakbonden waren jarenlang principieel gekant tegen zondagswerk. Nu aanvaarden ze de verdere flexibilisering van het statuut van de postmedewerkers. “Dit is een historische stap”, dixit Jean-Pierre Nyns van de socialistische overheidsvakbond ACOD. De tijden zijn veranderd, aldus de vakbonden.

Bpost heeft al twee jaar een heel beperkte leveringsdienst op zondag, via een onderaanneming.

Het postbedrijf ligt momenteel onder vuur omdat het heel veel pakjes moet verwerken, waardoor bijvoorbeeld vertraging mogelijk is. Maar de extra leveringsdag nu halsoverkop invoeren, is onwerkbaar, valt te horen binnen het bedrijf.

LEES OOK. De pakjes-tsunami: één miljoen leveringen per dag doen postbedeling kraken in haar voegen (+)

Football news:

Setien eist 4 miljoen euro compensatie van Barca. Het ontslag van Valverde kostte de club 11 miljoen
Twee Cornell spelers testten positief voor coronavirus na de wedstrijd met Barca
Mbappe eindigde als eerste op de Ligue 1 goalscoring lijst en scoorde 13 goals in 17 optredens. Hij brak de reeks van 4 wedstrijden zonder goals
Holand scoorde 27 goals in zijn eerste 28 Bundesliga-optredens. Hij is de tweede persoon om dit te doen
Sevilla probeert Papa Gomez te tekenen, Monchi is in gesprek. Atalanta wil hem verkopen aan een club die niet uit Italië komt.Alejandro Papu Gomez kan zijn carrière in La Liga voortzetten
Holand scoorde 14 goals in 13 Bundesliga wedstrijden dit seizoen
Neymar speelt zijn 100ste wedstrijd voor PSG. = = Clubcarrière = = Neymar begon zijn carrière in de 21e Ronde van de Ligue 1 tegen Montpellier. Hij speelde 61 keer in de Ligue 1 wedstrijden, speelde 25 wedstrijden in de Champions League, 6 in de Franse Cup, 6 in de League Cup en nog twee in de Franse Super Cup