Belgium

Google luistert opnieuw naar onze stemmen, maar alleen als je toestemming geeft

Google gaat weer luisteren naar audio-opnames van stemmen van gebruikers. Dat zegt het technologiebedrijf in een e-mail aan iedereen met een account bij Google. Het bedrijf uit Silicon Valley liet jarenlang opnames analyseren om zijn producten te verbeteren, zonder dat gebruikers dat wisten. De opnames konden vragen aan de slimme speaker Google Home zijn of stemopdrachten aan Google Maps. VRT NWS bracht dat vorig jaar aan het licht, waardoor Google er wereldwijd ruim een jaar mee stopte en nu zijn privacy­voorwaarden aanpast. Nu heb je als gebruiker een keuze: toestemming geven of niet.

Medewerkers van onderaannemers van Google luisterden naar opnames die gemaakt werden met de slimme Google Home-luidsprekers en via de Google Assistent-app op smartphones. Vorig jaar kon VRT NWS ruim 1.000 fragmenten in het Nederlands beluisteren.

Het ging vaak om fragmenten die meestal bewust werden ingesproken, zoals het oproepen van het weerbericht. Maar vaak krijgen de medewerkers ook gesprekken tussen mensen te horen die onbewust werden opgenomen, soms met gevoelige informatie. Of alledaagse discussies.

Anoniem, maar niet helemaal

De medewerkers van Google wisten niet van wie de stemmen waren. Alles gebeurde anoniem, maar in de audiofragmenten waren regelmatig wel adressen of namen te horen. En dan is anonimiteit relatief.

Het was voor ons niet moeilijk om enkele mensen terug te vinden. In deze video tonen we dat. (lees voort onder de video)

Na ruim een jaar luistert Google weer

Nergens in de privacyvoorwaarden van Google stond letterlijk dat Google medewerkers, van onderaannemers dan nog, liet meeluisteren. Privacy­experts stelden zich vragen en ook veel mensen waren verrast. Nadat VRT NWS het nieuws had uitgebracht, stopte Google er over de hele wereld meteen mee. Want het beluisteren van opnames gebeurde uiteraard niet alleen door Nederlandstalige medewerkers.

Vandaag start Google opnieuw met het luisteren naar opnames. Nu heb je wel de keuze of je dat laat doen met je stem, je geeft je toestemming of niet. Die optie staat nu standaard ‘uit’ voor alle gebruikers, tenzij die toestemming geven. Tot vorig jaar stond die optie gewoon ‘aan’. Je hebt nu de keuze om wel of niet mee te doen.

Voor alle duidelijkheid, Google luistert u niet af via de slimme luidspreker of uw telefoon. Google luistert dus met vertraging mee.  Alle zoekopdrachten die de voorbije maanden werden gevraagd aan Google worden niet meer geanalyseerd. Vragen die vanaf nu worden gesteld wel, tenminste als u dus uw toestemming geeft. Uw eigen spraakopdrachten kunt u terugvinden in uw Google-account.

In een geschreven mededeling laat een woordvoerder van Google het volgende weten: "Wij zijn van mening dat je je gegevens moet kunnen beheren op een manier die voor jou het beste werkt. We hebben onlangs onze instellingen bijgewerkt en meer details opgenomen over hoe Google spraak- en audio-opnames gebruikt om producten zoals Google Assistant voor iedereen te verbeteren. Mensen hebben de mogelijkheid om hun keuze te bekijken en te bevestigen en we gaan niet verder met het opslaan van opnames totdat ze hun voorkeur hebben bevestigd."

Lees verder onder de reactie van Rachid Finge van Google in video:

Hieronder is een (voorbeeld)mail te zien die Google stuurt naar al zijn gebruikers.

Een voorbeeldmail zoals Google naar zijn gebruikers zal sturen.

Een voorbeeldmail zoals Google naar zijn gebruikers zal sturen.

Een slimme speaker luistert altijd een beetje mee

Google analyseert stemmen om de service van het producten te verbeteren, om dialecten en uitspraken goed te verstaan en de juiste zoekopdracht te kunnen geven. Ze verbeteren er hun artificiële intelligentie mee.

Er worden elke dag bijna 7 miljard zoekopdrachten gedaan in de zoekmachine van Google. 1,5 miljard mensen hebben een e-mailaccount bij het bedrijf en 500 miljoen mensen gebruiken de Google Assistent. Die geven niet allemaal opdrachten met hun stem, maar de hoeveelheid data die Google verzamelt, is gigantisch.

Ook Amazon en Apple lieten tot vorig jaar mensen meeluisteren naar zoekopdrachten. Zo heeft Amazon een slimme speaker Alexa. En Apple heeft ‘Siri’ op zijn telefoons en computers. Apple heeft vorig jaar zelfs excuses aangeboden voor het meeluisteren en is er ook mee gestopt.

Slimme speakers zijn voortdurend geluid aan het monitoren en ook stukjes aan het opslaan tot ze het commando horen dat hen activeert. Bij Google is dat “OK, Google”. Een slimme speaker werkt uiteraard niet goed als hij niet reageert op stemcommando's. En dus luistert hij mee.

Football news:

Atletico praat met Arsenal om Torreira uit te kopen. Volgens de journalist Fabrizio Romano zijn de schutters in gesprek om de 24-jarige met een koopoptie te leasen. Torreira zelf wil Arsenal verlaten. Arsenal wil de Uruguayaan direct verkopen om de middelen te krijgen voor de aankoop van atleten middenvelder Thomas Parti of Lyon middenvelder Houssem Aouar. De statistieken van Torreira zijn hier te vinden
Kulusevski scoorde met de zesde touch en het eerste schot voor Juve - dit is cruciaal in de debuutoverwinning van coach Pirlo
Real Madrid was de eerste in La Liga die 4 spelers, geboren in de jaren 2000
Messi neemt afscheid van Vidal: ik dacht altijd dat je een fenomeen was. Onze wegen zullen elkaar weer kruisen. De aanvaller van Barcelona, Lionel Messi, heeft afscheid genomen van middenvelder Arturo Vidal, die naar Inter verhuist. In het begin kende ik je alleen van de wedstrijden die we tegen elkaar speelden, en ik dacht altijd dat je een fenomeen was. Toen had ik het geluk je te ontmoeten, en je verraste me nog meer. In twee jaar tijd deelden we veel en je vestigde de aandacht op jezelf. De kleedkamer zal je missen, Arturo. Ik wens u het allerbeste in uw nieuwe podium in uw nieuwe club. Onze wegen zullen zich ongetwijfeld weer kruisen, schreef Argentinië op instagram
Zidane about 0:0 met Sociedad: Real Madrid verloor twee punten. Over het algemeen hebben we goed gespeeld
Real Madrid verloor punten in 1 La Liga in 5 van de laatste 8 seizoenen als kampioenen
Andrea Pirlo: Ik wil niet zomaar iemands ideeën kopiëren, ik heb mijn eigen