Belgium

Indiase Hooggerechtshof wijst rijkste tempel ter wereld Padmanabhaswamy toe aan vroegere koninklijke familie

De indrukwekkende tempel beheerst de skyline van de hoofdstad van Kerala. Foto: Ankurdoc007.

De indrukwekkende tempel beheerst de skyline van de hoofdstad van Kerala. Foto: Ankurdoc007.

In India heeft het Hooggerechtshof beslist dat de vroegere koninklijke familie van Travancore opnieuw de eigenaar is van de tempel Padmanabhaswamy. Dat geldt ook voor de schatten in de tempel die geraamd worden op 20 miljard dollar. 

Het federale Hooggerechtshof van India heeft een beslissing van het lokale opperste gerecht van de zuidelijke deelstaat Kerala ongedaan gemaakt. Dat had eerder de tempel en de schatten toegewezen aan de overheid van de deelstaat Kerala in het zuidwesten van India.

Volgens het Indiase Hooggerechtshof was dat onterecht en dus wordt de Padmanabhaswamy-tempel opnieuw toegewezen aan de vroegere koninklijke familie van het rijk Travancore. Die familie mag ook beslissen wat er met de tempelschat moet gebeuren. 

Die werd enkele decennia geleden aangetroffen in kelders onder de tempel. Het zou gaan om diamanten, goud en juwelen ter waarde van 20 miljard dollar. De Padmanabhaswamy-tempel is daarmee de rijkste religieuze instelling ter wereld. Hindoetempels zijn in India overigens wel vaker erg rijk door de giften van gelovigen.

Regeren voor de hindoegod Vishnu

De Padmanabhaswamy-tempel bestaat al zeker meer dan duizend jaar en is gewijd aan Vishnu, de behoeder in het hindoe-godenrijk. Hij was gelegen in het koninkrijk Travancore in het uiterste zuiden van India. Die staat was erg rijk door de zeehandel en versloeg zelfs de Nederlandse Verenigde Oost-Indische Compagnie tijdens een oorlog in de 18e eeuw. (Lees verder onder de foto).

De band tussen de tempel en de koningen van Travancore gaat terug tot het midden van die eeuw toen de heersers het bezit van de tempel en de schatten overdroegen aan Vishnu. Zij werden dan de wereldlijke behoeders van het gebouw. 

Het rijk Travancore bleef onder Britse voogdij bestaan als semi-autonoom vorstendom. In 1949 trad Travancore toe tot het onafhankelijke India en werd het rijk een onderdeel van de deelstaat Kerala. 

Football news:

Ronaldo was de beste. Hij is een voorbeeld voor iedereen die het maximum in het voetbal wil bereiken
Barcelona kan het niet eens zijn met Ter Stegen over een nieuw contract. De doelman wil blijven
We hebben ontdekt hoe het fascinerende logo van IJsland eruit zag: Game of thrones heeft er niets mee te maken, de bron van stoutmoedigheid is het succes van het nationale team
Ronaldo-Casillas: trots dat we geweldige momenten deelden
Bayern wil Boateng verkopen in de zomer. De club heeft nog geen aanbiedingen
Solskjaer in de Europa League: een trofee zou een grote stap voorwaarts zijn voor Manchester United. We willen iets winnen
Juve heeft contact opgenomen met Zidane, Pochettino, Inzaghi, Spalletti en Gasperini over werken in de club. De Real Madrid coach weigerde