Belgium

Liberalen of groenen? CD&V-voorzitter Coens: “Vandaag moet duidelijk worden met welke partijen gesproken kan worden”

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens moeten de gesprekken van preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) vandaag duidelijk maken met welke partijen er verder onderhandeld kan worden over een nieuwe regering. “Deze dag is belangrijk omdat de preformateurs maandag weer naar de koning gaan”, zegt Coens in “De ochtend” op Radio 1. Coens vindt dat Magnette en De Wever nog altijd moeten proberen om een meerderheid te vinden, met de PS en de N-VA, hoewel dat 446 dagen na de verkiezingen aartsmoeilijk is gebleken.

Zowel de liberalen als de groenen zijn vandaag uitgenodigd voor gesprekken met N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-tegenhanger Paul Magnette. CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt althans dat hij dat vernomen heeft van het preformateursduo. Bronnen kunnen aan VRT NWS enkel bevestigen dat de liberalen zijn uitgenodigd, niet de groenen.

De liberalen van Open  VLD en MR enerzijds en de groenen van Groen en Ecolo anderzijds hadden gisteren in een opmerkelijk gemeenschappelijk persbericht laten weten dat ze niet tegen elkaar uitgespeeld willen worden door de preformateurs. 

CD&V-voorzitter Joachim Coens stelt zich vragen bij het persbericht. Tegelijk heeft hij begrip voor de inhoud van het persbericht, maar de bekommernissen van de liberalen en de groenen moeten volgens Coens uitgepraat worden aan de onderhandelingstafel. “Als men zich zorgen maakt over het vertrouwen, moet men dit uitpraten.”

D-day?

Dat laatste moet vandaag gebeuren. “Dit is het moment om de zaken uit te klaren en uit te praten”, vindt CD&V-voorzitter Coens, die met zijn partij ook nog mee onderhandelt over een nieuwe federale regering. 

Vandaag is voor Coens een belangrijke dag omdat het preformateursduo maandag naar de koning moet, om verslag uit te brengen. Daarom moet het nu duidelijk worden met welke meerderheid aan tafel kan gegaan worden.

Complex

Een meerderheid, dat is iets waar De Wever en Magnette 446 dagen na de verkiezingen nog altijd voor moeten gaan, vindt Coens. Al beseft hij dat dit een heel moeilijke opdracht is, gezien de vele tegenstellingen tussen de partijen. “Op dit moment kan je geen eenvoudige meerderheden meer vinden in dit land. De kaarten liggen zo, dat het een complexe meerderheid wordt.”

Gevraagd naar zijn voorkeur voor de liberalen of de groenen, antwoordt Coens dat er voor beide partijen iets te zeggen valt. “Wij maken graag de synthese tussen het sociale, het economische en het bestuurlijke (...) Ik denk dat wij in vele constellaties kunnen praten. Maar wij bepalen op basis van onze eigen krijtlijnen wat er voor ons belangrijk is”, besluit Coens.

Football news:

West ham bood 23 + 10 miljoen pond aan voor verdediger fofan. Saint-Etienne weigerde omdat West ham niet in staat was om de Centrale verdediger van Saint-Etienne Wesley Fofana te tekenen. De Britten boden 23 miljoen pond aan voor de 19-jarige Fransman en nog eens 10 miljoen als bonussen. De betalingen zouden over zes jaar verdeeld worden. Saint-Etienne weigerde het aanbod en West ham verwierp het idee om de speler over te nemen. De Fransen eisen 40 miljoen euro voor een verdediger. Zie de statistieken hier
Andy Cole op £ 109m voor Sancho: het is gek geld. Manchester United zal ze niet zomaar uitgeven. Andy Cole heeft gesproken over de prijs van Borussia Dortmund winger Jaydon Sancho, die de mancunians willen tekenen. Borussia eist 109 miljoen pond voor Sancho. Het is veel geld, gek. Het is niet bekend wanneer fans weer in de stadions mogen komen. Clubs verliezen fortuinen. Als je kijkt naar teams als Real Madrid die geen geld uitgeven, wat staat er dan? Ze tekenen niemand, dus er is iets mis met football. Ik denk dat men in Manchester United zegt: Wij zullen geen lukraak geld uitgeven. Als de juiste speler kan worden ondertekend tegen een goede prijs, zullen we het doen.- 109 miljoen, en zelfs in de huidige situatie?, zei Cole in een Interview met PA Agency
Juventus leende Luca Pellegrini aan Genua
Palace, Brighton en Sheffield willen Brewster kopen. Liverpool vraagt om 25 miljoen pond. Liverpool striker Ryan Brewster is in vraag op de transfermarkt. Crystal Palace, Brighton en Sheffield United zijn geïnteresseerd in de diensten van de 20-jarige. Aston Villa verzamelde informatie over de speler. De Roden waarde Brewster op 25 miljoen pond. Er werd eerder gemeld dat Liverpool Brewster kon verkopen met een terugkoopoptie, en 6 clubs uit de Premier League zijn geïnteresseerd in de forward
Milan heeft 4 miljoen euro geboden voor de spits Bodo-Glimt meter. Hij scoorde ze in de Europa League.Jens Hauge kan naar Italië verhuizen. AC Milan was onder de indruk van de 20-jarige Noorse prestaties tegen de Rossoneri in de Europa League. Hauge scoorde een doelpunt in de wedstrijd van de derde kwalificatieronde in San Siro (3:2)
Attico toonde een foto van Suarez in drie sets uniformen
Lemar is Interessant voor Leipzig