Belgium

Mensenhaar moet milieuramp Mauritius helpen bestrijden: "Het is elastisch, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar”

In Mauritius werd een oproep gelanceerd om haar te doneren waarmee men olie in de oceaan wil opruimen. Menselijk haar is erg geschikt om olie op te ruimen uit water, dat heeft Jan Feys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) gezegd in "De wereld Vandaag" op Radio 1. Voor de kust van het eiland is eind vorige maand een schip vastgelopen op een rif, intussen is al 1.000 ton olie in de oceaan gelekt. Het schip heeft zo’n 4.000 ton brandstof aan boord. Milieuorganisaties vrezen voor een natuurramp.

Op het eiland is een grote campagne gevoerd om het haar te verkrijgen. Volgens bewoners gaven kapsalons kortingen aan mensen die haar doneren. Haar is namelijk erg goed geschikt om olie uit het water te halen, dat heeft Jan Seys van VLIZ in het radioprogramma “De wereld vandaag” verteld“Menselijk haar is niet alleen heel trekvast, het is bovendien elastisch, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar”, zegt Seys.

Als je een haar onder de microscoop bekijkt, zal je daar allerlei schubben op zien en dat zorgt ervoor dat olie zich makkelijker hecht aan dat haar

Olie kan zich namelijk makkelijk hechten aan haar en dat heeft alles met de microscopische structuur van onze haren te maken.” Als je een haar onder de microscoop bekijkt, zal je daar allerlei schubben op zien en dat zorgt ervoor dat olie zich makkelijker hecht aan dat haar”, gaat Feys verder. “In combinatie met de gratis beschikbaarheid van haar, heb je een heel mooie oplossing.”

De bewoners van Mauritius verwerken hun afgeknipte haar in een soort drijvende barrières die een olieramp op hun eiland moeten voorkomen. Mensenhaar neemt olie op maar geen water, vult de eigenares van een duurzaam toerismebureau in het Oost-Afrikaanse land aan. 

(Lees verder onder de foto)

AFP

“Bij ons is het ook zo dat bij oliebestrijding allerlei soorten olie- absorberende matten worden gebruikt. En er worden ook een soort opblaasbare worstachtige structuren ingezet om de olie binnen bepaalde gebieden van de kust te houden”, aldus Feys.  “De kunst is eigenlijk om zo veel mogelijk van die olie te kunnen weghalen uit het water en vermijden dat (de methode) schade aanbrengt. Het voordeel bij deze matten van menselijk haar, los van het feit dat ze gratis zijn,  is dat je ze ook makkelijk kan uitwringen tot 100 keer."

De kunst is eigenlijk om zo veel mogelijk van die olie te kunnen weghalen uit het water en vermijden dat (de methode) schade aanbrengt

De zelfgemaakte barrières zijn een van de pogingen om de gevolgen van de olielek uit  het gestrand schip zo klein mogelijk te houden. In de barrières, gemaakt van netten, zitten ook suikerrietbladeren. Plastic flessen moeten voor het drijfvermogen zorgen. De barrières moeten de olie bijeenhouden totdat die kan worden opgezogen.

(Lees verder onder de foto)

AFP

"Methode is al eerder gebruikt"

Haar is al eerder op deze manier ingezet om olie te bestrijden gaat Feys verder. “Het is al in beperkte mate gebruikt in de Filipijnen en in de Verenigde Staten”. In 2006 zou deze methode in de Filipijnen gebruikt zijn, volgens Feys. “Bij deze gelijkaardige olieramp is een gelijkaardige oproep gedaan. Die werd beantwoord door duizenden gevangenen en 500 kapsalons.” Maar "het valt af te wachten wat de methode deze keer zal opleveren", vult Feys nog aan.

De olie uit het Japans schip Wakashio bedreigt de stranden van Mauritius, die ook bij toeristen zeer geliefd zijn. Mauritius heeft inmiddels de noodtoestand uitgeroepen en de voormalige koloniale macht Frankrijk heeft hulp gestuurd. De milieugroepering Greenpeace vreest een grote ramp.

AFP

Football news:

Tottenham wil Skrinjar kopen. Inter equipment 60 miljoen euro
Barcelona stemde toe desta over te dragen voor 20+5 miljoen euro met Ajax
Villarreal kocht Cuenca van Barca voor 2,5 miljoen euro en leende aan Almeria
Inter striker Esposito gaat in bruikleen aan SPAL
Frank De Boer zal het Nederlandse nationale team leiden. Contract-voor een periode van 2 jaar worden de Voormalige Inter, Ajax en crystal Palace manager Frank De Boer benoemd tot nationaal team van Nederland. De 50 -rige zal tot midden 2022 een contract tekenen met de Koninklijke Nederlandse voetbalbond. De officiële benoeming vindt uiterlijk begin volgende week plaats
Dynamo Stavropol over de wedstrijd met Rotor: Transfers in de Russische beker zijn verboden. De RFU zei dat er geen weg terug is
Maccabi kwam in de Champions League zonder 11 spelers vanwege covid. UEFA staat u toe om te spelen als er 13 spelers van de toepassing