Belgium

MNM-dj Tom De Cock haalt fel uit naar stakende vakbonden VRT: “De VRT is méér dan die misnoegde werknemers”

Voor Tom De Cock (36) is het duidelijk: de VRT staakt maandag niet. “Onze zender wordt gekaapt.”

“Als het tegendeel in je krant staat, koop je beter een andere. Want de VRT staakt maandag niet. Maandag staken de vakbonden.” In een open brief spreekt MNM-dj Tom De Cock (36) klare taal. Volgens hem geven die een verkeerd beeld van de situatie.

“De VRT is véél meer dan dat mysterieuze, eerder bescheiden percentage misnoegde werknemers”, begint De Cock. “Ik werk samen met een veertigtal collega’s elke dag met hartstocht voor MNM. De vakbond hebben we hier nog nooit gezien.”

Of misschien toch, gaat hij verder. “Er hing jaren terug een flyer van ACOD aan de lift: ‘Weg met 5 to 9, wij willen terug 9 to 5 werken!’. Ik heb die van de muur getrokken en weggegooid. Respect voor wie effectief 9 to 5 werkt, maar geen enkele radio- of televisiezender ter wereld kan zo functioneren. Die pieken en dalen maken onze job net zo spannend en scherp. Sorry, ACOD!”

“Die flyer was belangrijker dan ik dacht. Deze week blijkt dat je alléén een stem in het debat hebt als je #Team9to5 bent. Een stille meerderheid (!) van creatieve, vaak jonge en best tevreden collega’s kan alleen maar toekijken hoe er ook uit hun naam geroepen, geweigerd en gestaakt wordt. Terwijl het nieuws over de tweestrijd aan de top van de VRT ons vooral verveelt, en echt, heus, eerlijk waar niet rechtstreeks raakt. We zijn het gewend om efficiënt te werken en gaan ervan uit dat er ook na de volgende besparingsronde koffie uit de automaat zal komen.”

Visieloze visietekst

Op de zevende verdieping van de VRT, zijn werkterrein, voelt De Cock zich niet bedreigd. Geen naïviteit, zegt hij, maar volwassen rust, ervaring en kalmte. “Natuurlijk lezen we ook kranten, en horen we wel ’s iets waaien in de wandelgangen. Natuurlijk zouden wij ook graag geen enkele collega en geen enkel programma moeten inleveren. Maar de discussie moet nog beginnen. Ons bedrijf had al maanden ideeën kunnen aandragen en een slimme campagne kunnen voeren, maar kwam – voor zover ik weet – nog niet verder dan een volstrekt visieloze visietekst.”

De Cock eindigt zijn brief met een duidelijke boodschap: “#Team5to9 en ik staken maandag niet. Onze zender wordt gekaapt. Dus wij timmeren – vrijwillig – vanuit mijn woonkamer vol overgave door aan de VRT van dinsdag. Sorry voor de overlast, en tot dan!”

De volledige open brief lees je hier.