Belgium

Planckendael verliest tweede olifant in een week tijd

In de zoo van Planckendael is maandagavond de Aziatische olifant Phyo Phyo (36) gestorven. De dierenarts liet haar inslapen na een nierfalen. Nog maar een week geleden moesten het dierenpark en de olifantenfamilie ook afscheid nemen van olifantje Qiyo (2).

Bij olifant Phyo Phyo werd een tijd geleden een nierfalen geconstateerd. Met eiwitarme voeding en medicatie probeerden de verzorgers van dierenpark Planckendael de situatie onder controle te houden. De verzorgers wogen haar wekelijks en haar bloed, mest en urine gingen regelmatig naar het labo.

Toch verslechterde haar conditie sneller dan verwacht. Ze bleef moeizaam eten en vermagerde nog meer. De afgelopen dagen had ze overduidelijk erg veel pijn. Daarop namen de verzorgers samen met de dierenarts de hartverscheurende keuze om haar te laten gaan.

“We hebben alles op alles gezet om Phyo Phyo niet te verliezen”, zegt coördinator Ben. “Haar moeten laten gaan doet me vreselijk pijn. Ik zal haar missen en blijven herinneren. Nu gaat onze speciale zorg uit naar haar baby, Tarzen. Hij moet een plaatsje vinden in de groep en goed kunnen opgroeien.”

Olifantentempel blijft gesloten

De olifantenkudde krijgt nu tijd om afscheid te nemen van Phyo Phyo. De tempel is dan ook voorlopig gesloten. De kudde - en vooral de anderhalve maand oude Tarzen - moet een nieuw evenwicht vinden.

Phyo Phyo was de moeder van zes olifanten, waarvan May Tagu, Kai-Mook en Tarzen nog steeds in de familie in Planckendael wonen.

Nog maar een week geleden hebben Planckendael en de olifantenfamilie ook afscheid moeten nemen van olifantje Qiyo (2). Qiyo, ook een dochter van Phyo Phyo, stierf op 28 mei aan herpes.

Football news:

Avangard feliciteerde Zenit met de titel: Het is tijd om de Gagarin Cup te winnen
Coach van Orenburg Pro 0:1 met Rubin: moreel verwoest, had kunnen trekken
Kike Setien: Griezmann speelde een geweldige wedstrijd, begreep Messi goed, scoorde een geweldig doelpunt. We hebben iets veranderd
Barca President op de Real Madrid wedstrijd: VAR is altijd voorstander van één team. Ik heb een onaangenaam gevoel
Faty scoorde de 9.000ste goal in de geschiedenis van Barcelona
Griezmann scoorde voor het eerst sinds februari in La Liga met een pas van Messi
Suarez kwam op de derde plaats in de lijst van de beste Barca Goalscorers in de geschiedenis