Belgium

Triest nieuw record van 212.326 bevestigde besmettingen in 1 dag, district in Catalonië in lockdown na nieuwe uitbraak

Een Catalaanse politieagent aan een checkpoint op een weg naar Lérida (of Lleida in het Catalaans).

Een Catalaanse politieagent aan een checkpoint op een weg naar Lérida (of Lleida in het Catalaans). AFP or licensors

De voorbije 24 uur zijn wereldwijd 212.326 coronabesmettingen bevestigd, een triest nieuw record. In het district El Segrià in Catalonië moeten 200.000 inwoners opnieuw in lockdown na een nieuwe uitbraak. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept Belgen die uit het gebied terugkeren met aandrang op om zich bij thuiskomst te laten testen en binnen te blijven. Een quarantaine verplichten, kan wettelijk niet. Volg alles in onze liveblog. 

Bent u op reis in het district El Segrià, bent u pas teruggekeerd of kent u iemand die er verblijft of pas is teruggekeerd? Laat het ons weten via nieuws@vrt.be, graag samen met uw gsm-nummer.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Liveblog

25 min

Triest nieuw record: 212.326 bevestigde besmettingen in 24 uur

De voorbije 24 uur zijn wereldwijd 212.326 bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het cijfer is goed voor een triest nieuw record. Het vorige stond op 28 juni. Die dag stelde de WHO 189.077 besmettingen vast. 

De sterkste stijging van de besmettingen blijft zich in de Verenigde Staten, Brazilië en India aftekenen. Wereldwijd blijft het aantal coronadoden stabiel op ongeveer 5.000 per dag.

Volgens een berekening van het persagentschap Reuters heeft het aantal bevestigde coronabesmettingen gisteren de kaap van 11 miljoen wereldwijd overschreden, sinds het begin van de pandemie. In 7 maanden heeft die al aan meer dan een half miljoen mensen het leven gekost.

Minister De Block roept met aandrang op: "Wie uit getroffen regio in Catalonië terugkeert, moet zich laten testen"

Belgen die terugkeren uit het district El Segrià, in de provincie Lérida in de Spaanse regio Catalonië, dat opnieuw in lockdown is geplaatst omdat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus is, moeten zich bij thuiskomst laten testen bij de huisarts. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Ik heb de instructie gegeven dat mensen die met de wagen terugkeren, bij de huisarts een test kunnen vragen", vertelt ze aan VRT NWS. "Tot ze de uitslag van die test hebben, moeten ze contact met anderen vermijden en binnenblijven. Dat is echt essentieel. Wie met het vliegtuig terugkeert, zal op de luchthaven mensen van Saniport aan de gate zien die hetzelfde advies zullen geven."

Voor alle duidelijkheid: het gaat om een uitdrukkelijke oproep van De Block. "Momenteel is er geen wettelijke basis om een quarantaine verplicht op te leggen", zegt ze. "We moeten toch zien dat we hier niet weer gevaar lopen. Ik wil er toch op drukken dat er een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is."

"In de getroffen regio in Catalonië heeft het virus veel zuurstof gekregen. Het is erg gevaarlijk om het hier weer binnen te brengen. Wie positief test, is besmettelijk en moet de gewone regels van quarantaine volgen."

Zijn we niet te snel gegaan door reizen weer toe te laten? "Iedereen moet beseffen dat de situatie waar zij of hij naartoe reist elk moment kan veranderen", zegt De Block nog in "Het Journaal". "Als mensen willen vertrekken, moeten ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Is het veilig genoeg? Dat moeten ze voor zichzelf uitmaken."

Lees meer over de nieuwe uitbraak in Catalonië in dit artikel en bekijk hier de toelichting van Maggie De Block in "Het Journaal":

Antwerp Symphony Orchestra speelt weer: "Ik ben enorm dankbaar dat het weer mag"

Liveconcerten mogen sinds woensdag weer. Ook klassieke concerten zijn weer toegelaten, weliswaar met coronabeperkingen. Ook het Antwerp Symphony Orchestra speelt weer, in de Elisabethzaal, voor 200 toeschouwers, terwijl er 2.000 zitjes zijn. Afstand houden moet trouwens ook op het podium. Onze ploeg maakte dit verslag:

André Vermeulen vanuit Catalonië: "Al weken voor gevaar gewaarschuwd"

VRT-journalist André Vermeulen is aan de rand van het gebied in Spanje dat weer in lockdown is. Volgens hem wordt er al weken voor gewaarschuwd dat de situatie in de regio potentieel gevaarlijk kan zijn. "Er zijn hier de voorbije week in het zuidwesten van Catalonië 400 nieuwe besmettingen vastgesteld, vooral bij seizoensarbeiders in de fruitpluk. Zij wonen dikwijls in miserabele, onhygiënische omstandigheden, vaak met te veel mensen samen in kleine ruimtes, sommigen overnachten zelfs in groepjes onder de blote hemel. Er was al weken voor gewaarschuwd dat dit gevaarlijk kon zijn, in deze corona-tijden."

38 steden en gemeenten zijn er nu sinds vanmiddag afgesneden van de buitenwereld. "De 210.000 mensen die hier wonen mogen zich wel nog vrij verplaatsen in de afgesloten regio, maar dat wordt sterk afgeraden", aldus Vermeulen. "Bijeenkomsten van meer dan 10 personen zijn opnieuw verboden en bejaarden in rustoorden mogen ook geen bezoek meer ontvangen." 

Lees meer over de nieuwe uitbraak in Catalonië in dit artikel en bekijk hier de toelichting van André Vermeulen in "Het Journaal":

Politie in Wageningen arresteert betogers

De politie heeft in Wageningen (Nederland) tientallen demonstranten aangehouden. Dat heeft een woordvoerster gezegd. De politie had informatie gekregen dat een groep van ongeveer tweehonderd betogers die tegen de coronamaatregelen zijn vanuit Utrecht onderweg waren naar Wageningen. Volgens de politie waren er ook hooligans bij die de openbare orde wilden verstoren, aldus de woordvoerster. De betogers werden gevorderd om te vertrekken. De personen die niet luisterden en weigerden weg te gaan, zijn aangehouden.

Hoewel er kleine botsingen waren, waarbij betogers voorwerpen gooiden naar de ME, zijn er geen grote confrontaties geweest, aldus de politie. Een groep betogers en leden van Nederland in Opstand wilden eerst in Utrecht demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar dat was verboden. Het zou daarbij gaan om supporters van een aantal voetbalclubs.

Antwerpen vervangt afgelaste Sinksenfoor met wintereditie

Tussen 21 november en 13 december vindt op Spoor Oost in Antwerpen een wintereditie van de Sinksenfoor plaats. Dat hebben burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) aangekondingd. De wintereditie is een opluchting voor de foorkramers, die de belangrijke Sinksenfoor afgelast zagen door de coronamaatregelen.

De wintereditie van de Sinksenfoor zal drie weken en vier weekends lopen op Spoor Oost en zal gelden als aftrap van het jaarlijkse stadsfestival Winter in Antwerpen. Alle foorkramers die normaal op de Sinksenfoor staan, krijgen een uitnodiging om op de vervangeditie hun kraam of attractie uit te baten.

Volgens Jean-François Vlasselaerts, woordvoerder van de foorkramers, maakt de wintereditie een verloren jaar voor een klein stukje goed. "We hebben zeven maanden stilgelegen, zonder inkomsten en met doorlopende kosten."

Om de moeilijke situatie van de foorkramers tegemoet te komen, geeft de stad hen een korting van 80 procent op het standgeld voor de wintereditie in 2020 en een korting van 20 procent voor de daaropvolgende editie. Op de winterfoor worden de gepaste veiligheidsmaatregelen genomen, de stad volgt ook op hoe de verspreiding van het coronavirus evalueert, met het oog op een mogelijke tweede besmettingsgolf.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Reisadvies voor Spanje aangepast: "Bepaalde regio niet meer toegankelijk"

Een zone in Catalonië is niet meer toegankelijk, is in lockdown. De kleur voor Spanje gaat van groen naar oranje. Dat betekent dat die regio niet meer toegankelijk is

Sagrada Familia in Barcelona weer open na coronapauze van meer dan 100 dagen

Eén van de beroemdste kerken van de wereld is ook weer open na een coronasluiting: de Sagarada Familia, in Barcelona, de hoofdstad van de Spaanse regio Catalonië (en niet ver dus van de streek die vandaag opnieuw in lockdown moest). De basiliek van Gaudí is voorlopig alleen toegankelijk voor personeel uit de zorgsector. Later mogen alle inwoners van Barcelona weer naar binnen, en pas daarna ook toeristen:

Slovenië laat Belgische toeristen weer zonder quarantaine toe

Belgen die naar Slovenië gaan, moeten niet langer een quarantaine van twee weken respecteren. De Sloveense regering heeft België, samen met Nederland, op de zogenaamde groene lijst geplaatst, zo heeft ze aangekondigd.

De groene lijst is de lijst van epidemiologisch veilige landen. Dat betekent dat reizigers uit die landen Slovenië binnen mogen zonder quarantaine of andere beperkingen. België en Nederland werden er vandaag aan toegevoegd. Op de lijst staan nu 21 landen.

Slovenië besliste voorts om Frankrijk, Kroatië en Tsjechië van de groene lijst te halen en op de gele lijst te zetten. Reizigers uit die landen moeten bij aankomst twee weken in quarantaine verblijven. De enige uitzondering zijn mensen met een tweede verblijf in Slovenië.

Expertengroep niet te spreken over dansen op feesten: "Dit vooral doen als je epidemie weer snel op gang wil trekken"

De expertengroep GEES is "erg verwonderd" over de beslissing dat er weer kan worden gedanst op trouwfeesten, het zij onder voorwaarden. Die maatregel is niet met hen doorgesproken, zegt voorzitter Erika Vlieghe. 

"Dansen - zeker op een trouwfeest - is eigenlijk een close contact sport. Je gaat dicht tegen elkaar staan, springen, dansen, sneller ademen, enzovoort. Daarnaast gaan mensen ook luider roepen om boven de muziek uit te komen en meezingen. Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen. Nu zouden we in de privésfeer dat allemaal wel toelaten? Dat begrijp ik niet."

Als één iemand op het feest besmet is, kan dit een superspreading event zijn. Een paringsdans kan zo een virale paringsdans worden.

Het gevaar is alleszins niet min, zo zegt Vlieghe. "Als één iemand op het feest besmet is zonder het te weten en hij of zij laat zich gaan op het feest, dan kan dit echt een superspreading event zijn (een evenement waar veel mensen tegelijk worden besmet, red.).  Een paringsdans kan zo een virale paringsdans worden. Wij zijn hier als maatschappij nog niet klaar voor. Als je de epidemie snel weer op gang wil trekken, moet je dit vooral doen."

Football news:

Waar de Champions League stopte: Sarri riskeert degradatie van Lyon, terwijl Real Madrid tegenover de stad staat
Josep Bartomeu: Messi is de beste speler in de geschiedenis. Hij wil in Barca blijven
Ex-directeur van Valencia over de transfer van Ronaldo: in 2006 ging de club akkoord met zijn agent en sponsors, maar de deal vond niet plaats
Klopp, Lampard, Rodgers en Wilder claimen de prijs voor de beste coach van de Premier League, Pep-no
De auteurs van Showsport kiezen de winnaar van de Champions League: Chernyavsky - voor Leipzig, Muiznek gelooft in real 🤪
Trent, rashford, martial en Greenwood staan voor de prijs voor de beste jonge speler van het seizoen
Ronaldo begon het seizoen 2016-17 slecht-en scoorde vervolgens 10 doelpunten in de Champions League play-offs en produceerde de beste prestaties in de geschiedenis van het toernooi