Belgium

Uitbraak in Catalonië, De Block roept op: "Belgen die terugkeren, moeten thuisblijven en zich laten testen"

Een Catalaanse politieagent aan een checkpoint op een weg naar Lérida (of Lleida in het Catalaans).

Een Catalaanse politieagent aan een checkpoint op een weg naar Lérida (of Lleida in het Catalaans). AFP or licensors

In het district El Segrià in Catalonië moeten 200.000 inwoners opnieuw in lockdown omdat het aantal besmettingen er plots sterk gestegen is. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) roept Belgen die uit het gebied terugkeren met aandrang op om zich bij thuiskomst te laten testen en binnen te blijven. Een quarantaine verplichten, kan wettelijk niet. Volg alles in onze liveblog. 

Bent u op reis in het district El Segrià, bent u pas teruggekeerd of kent u iemand die er verblijft of pas is teruggekeerd? Laat het ons weten via nieuws@vrt.be, graag samen met uw gsm-nummer.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Liveblog

44 min

André Vermeulen vanuit Catalonië: "Al weken voor gevaar gewaarschuwd"

VRT-journalist André Vermeulen is aan de rand van het gebied in Spanje dat weer in lockdown is. Volgens hem wordt er al weken voor gewaarschuwd dat de situatie in de regio potentieel gevaarlijk kan zijn. "Er zijn hier de voorbije week in het zuidwesten van Catalonië 400 nieuwe besmettingen vastgesteld, vooral bij seizoensarbeiders in de fruitpluk. Zij wonen dikwijls in miserabele, onhygiënische omstandigheden, vaak met te veel mensen samen in kleine ruimtes, sommigen overnachten zelfs in groepjes onder de blote hemel. Er was al weken voor gewaarschuwd dat dit gevaarlijk kon zijn, in deze corona-tijden."

38 steden en gemeenten zijn er nu sinds vanmiddag afgesneden van de buitenwereld. "De 210.000 mensen die hier wonen mogen zich wel nog vrij verplaatsen in de afgesloten regio, maar dat wordt sterk afgeraden", aldus Vermeulen. "Bijeenkomsten van meer dan 10 personen zijn opnieuw verboden en bejaarden in rustoorden mogen ook geen bezoek meer ontvangen." 

Lees meer over de nieuwe uitbraak in Catalonië in dit artikel en bekijk hier de toelichting van André Vermeulen in "Het Journaal":

Minister De Block roept met aandrang op: "Wie uit getroffen regio in Catalonië terugkeert, moet zich laten testen"

Belgen die terugkeren uit het district El Segrià, in de provincie Lérida in de Spaanse regio Catalonië, dat opnieuw in lockdown is geplaatst omdat er een nieuwe uitbraak van het coronavirus is, moeten zich bij thuiskomst laten testen bij de huisarts. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

"Ik heb de instructie gegeven dat mensen die met de wagen terugkeren, bij de huisarts een test kunnen vragen", vertelt ze aan VRT NWS. "Tot ze de uitslag van die test hebben, moeten ze contact met anderen vermijden en binnenblijven. Dat is echt essentieel. Wie met het vliegtuig terugkeert, zal op de luchthaven mensen van Saniport aan de gate zien die hetzelfde advies zullen geven."

Voor alle duidelijkheid: het gaat om een uitdrukkelijke oproep van De Block. "Momenteel is er geen wettelijke basis om een quarantaine verplicht op te leggen", zegt ze. "We moeten toch zien dat we hier niet weer gevaar lopen. Ik wil er toch op drukken dat er een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is."

"In de getroffen regio in Catalonië heeft het virus veel zuurstof gekregen. Het is erg gevaarlijk om het hier weer binnen te brengen. Wie positief test, is besmettelijk en moet de gewone regels van quarantaine volgen."

Zijn we niet te snel gegaan door reizen weer toe te laten? "Iedereen moet beseffen dat de situatie waar zij of hij naartoe reist elk moment kan veranderen", zegt De Block nog in "Het Journaal". "Als mensen willen vertrekken, moeten ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Is het veilig genoeg? Dat moeten ze voor zichzelf uitmaken."

Lees meer over de nieuwe uitbraak in Catalonië in dit artikel en bekijk hier de toelichting van Maggie De Block in "Het Journaal":

07 min

Antwerp Symphony Orchestra speelt weer: "Ik ben enorm dankbaar dat het weer mag"

Liveconcerten mogen sinds woensdag weer. Ook klassieke concerten zijn weer toegelaten, weliswaar met coronabeperkingen. Ook het Antwerp Symphony Orchestra speelt weer, in de Elisabethzaal, voor 200 toeschouwers, terwijl er 2.000 zitjes zijn. Afstand houden moet trouwens ook op het podium. Onze ploeg maakte dit verslag:

Politie in Wageningen arresteert betogers

De politie heeft in Wageningen (Nederland) tientallen demonstranten aangehouden. Dat heeft een woordvoerster gezegd. De politie had informatie gekregen dat een groep van ongeveer tweehonderd betogers die tegen de coronamaatregelen zijn vanuit Utrecht onderweg waren naar Wageningen. Volgens de politie waren er ook hooligans bij die de openbare orde wilden verstoren, aldus de woordvoerster. De betogers werden gevorderd om te vertrekken. De personen die niet luisterden en weigerden weg te gaan, zijn aangehouden.

Hoewel er kleine botsingen waren, waarbij betogers voorwerpen gooiden naar de ME, zijn er geen grote confrontaties geweest, aldus de politie. Een groep betogers en leden van Nederland in Opstand wilden eerst in Utrecht demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar dat was verboden. Het zou daarbij gaan om supporters van een aantal voetbalclubs.

Antwerpen vervangt afgelaste Sinksenfoor met wintereditie

Tussen 21 november en 13 december vindt op Spoor Oost in Antwerpen een wintereditie van de Sinksenfoor plaats. Dat hebben burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Markten en Foren Peter Wouters (N-VA) aangekondingd. De wintereditie is een opluchting voor de foorkramers, die de belangrijke Sinksenfoor afgelast zagen door de coronamaatregelen.

De wintereditie van de Sinksenfoor zal drie weken en vier weekends lopen op Spoor Oost en zal gelden als aftrap van het jaarlijkse stadsfestival Winter in Antwerpen. Alle foorkramers die normaal op de Sinksenfoor staan, krijgen een uitnodiging om op de vervangeditie hun kraam of attractie uit te baten.

Volgens Jean-François Vlasselaerts, woordvoerder van de foorkramers, maakt de wintereditie een verloren jaar voor een klein stukje goed. "We hebben zeven maanden stilgelegen, zonder inkomsten en met doorlopende kosten."

Om de moeilijke situatie van de foorkramers tegemoet te komen, geeft de stad hen een korting van 80 procent op het standgeld voor de wintereditie in 2020 en een korting van 20 procent voor de daaropvolgende editie. Op de winterfoor worden de gepaste veiligheidsmaatregelen genomen, de stad volgt ook op hoe de verspreiding van het coronavirus evalueert, met het oog op een mogelijke tweede besmettingsgolf.

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal":

Reisadvies voor Spanje aangepast: "Bepaalde regio niet meer toegankelijk"

Een zone in Catalonië is niet meer toegankelijk, is in lockdown. De kleur voor Spanje gaat van groen naar oranje. Dat betekent dat die regio niet meer toegankelijk is

Sagrada Familia in Barcelona weer open na coronapauze van meer dan 100 dagen

Eén van de beroemdste kerken van de wereld is ook weer open na een coronasluiting: de Sagarada Familia, in Barcelona, de hoofdstad van de Spaanse regio Catalonië (en niet ver dus van de streek die vandaag opnieuw in lockdown moest). De basiliek van Gaudí is voorlopig alleen toegankelijk voor personeel uit de zorgsector. Later mogen alle inwoners van Barcelona weer naar binnen, en pas daarna ook toeristen:

Slovenië laat Belgische toeristen weer zonder quarantaine toe

Belgen die naar Slovenië gaan, moeten niet langer een quarantaine van twee weken respecteren. De Sloveense regering heeft België, samen met Nederland, op de zogenaamde groene lijst geplaatst, zo heeft ze aangekondigd.

De groene lijst is de lijst van epidemiologisch veilige landen. Dat betekent dat reizigers uit die landen Slovenië binnen mogen zonder quarantaine of andere beperkingen. België en Nederland werden er vandaag aan toegevoegd. Op de lijst staan nu 21 landen.

Slovenië besliste voorts om Frankrijk, Kroatië en Tsjechië van de groene lijst te halen en op de gele lijst te zetten. Reizigers uit die landen moeten bij aankomst twee weken in quarantaine verblijven. De enige uitzondering zijn mensen met een tweede verblijf in Slovenië.

Expertengroep niet te spreken over dansen op feesten: "Dit vooral doen als je epidemie weer snel op gang wil trekken"

De expertengroep GEES is "erg verwonderd" over de beslissing dat er weer kan worden gedanst op trouwfeesten, het zij onder voorwaarden. Die maatregel is niet met hen doorgesproken, zegt voorzitter Erika Vlieghe. 

"Dansen - zeker op een trouwfeest - is eigenlijk een close contact sport. Je gaat dicht tegen elkaar staan, springen, dansen, sneller ademen, enzovoort. Daarnaast gaan mensen ook luider roepen om boven de muziek uit te komen en meezingen. Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen. Nu zouden we in de privésfeer dat allemaal wel toelaten? Dat begrijp ik niet."

Als één iemand op het feest besmet is, kan dit een superspreading event zijn. Een paringsdans kan zo een virale paringsdans worden.

Het gevaar is alleszins niet min, zo zegt Vlieghe. "Als één iemand op het feest besmet is zonder het te weten en hij of zij laat zich gaan op het feest, dan kan dit echt een superspreading event zijn (een evenement waar veel mensen tegelijk worden besmet, red.).  Een paringsdans kan zo een virale paringsdans worden. Wij zijn hier als maatschappij nog niet klaar voor. Als je de epidemie snel weer op gang wil trekken, moet je dit vooral doen."

Catalonië plaatst 200.000 mensen opnieuw in lockdown, Van Ranst roept Belgen die daar waren op om zich in quarantaine te plaatsen

In de Spaanse autonome regio Catalonië wordt een 200.000-tal mensen opnieuw in lockdown geplaatst om een nieuwe piek van de corona-epidemie in te dammen. Dat heeft de regionale president Quim Torra bekendgemaakt.

Het gaat om een zone rond de stad Lleida (Lérida), zo'n 150 kilometer ten westen van Barcelona, waar de voorbije dagen het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus opnieuw fors de hoogte in ging.

De lockdown gaat vanmiddag in en houdt onder meer in dat de toegang tot de afgeschermde zone beperkt wordt. Samenscholingen van meer dan tien mensen zijn verboden en bezoeken aan rusthuizen zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.

Zijn er Belgen recent teruggekeerd uit deze regio? Deze mensen zouden best in quarantaine gaan (en zich bij de minste symptomen laten testen op Covid-19), niet?

Viroloog Marc Van Ranst heeft op Twitter gereageerd op de nieuwe uitbraak: "Zijn er Belgen recent teruggekeerd uit deze regio? Deze mensen zouden best in quarantaine gaan (en zich bij de minste symptomen laten testen op COVID-19), niet?"

"We moeten in kaart brengen hoeveel mensen er zijn, en hoeveel mensen er teruggekeerd zijn", zegt Van Ranst aan VRT NWS. "De meeste besmettingen zijn daar op 4 fruitbedrijven, maar ook in een jeugdherberg en in een woonzorgcentrum zijn er besmettingen vastgesteld. Dit is een landbouwregio waar 200.000 mensen wonen. Vorige week zijn er daar 350 besmettingen vastgesteld, dat is 35 keer hoger dan we nu in België zien. Dat is dus een duidelijke uitbraak. Mochten er toeristen zijn teruggekeerd, dan moeten die extra waakzaam zijn en misschien wel in quarantaine moeten." Van Ranst benadrukt wel dat het de overheid is die beslist of toeristen in quarantaine moeten of niet.

Is dit te vergelijken met de skiërs die begin maart terugkeerden uit de ski-oorden? "We kunnen de vergelijking eigenlijk niet maken. Toen wisten we niet dat er positieve gevallen waren. Eigenlijk is dit erger."

Football news:

Barcelona en Bayern hebben de Champions League 10 keer gewonnen. 6 andere deelnemers aan de 1/4 finale van 0 bekers
Napoli viel een half uur in slaap en gaf Barca de overwinning. We domineerden en sloegen vaker toe
Lewandowski maakte Chelsea af: 2 goals en 2 assists. Zijn statistieken dit seizoen zijn meer dan de ruimte
Ik richt me niet op Messi. We willen onze sterke punten tonen
Lewandowski scoorde 7 (3+4) punten in twee wedstrijden met Chelsea en nam deel aan alle goals van Bayern
Messi scoort al 16 jaar in de Champions League. Meer hebben alleen Raul-17
Luis Suarez: het belangrijkste is dat Barcelona verder gaat. Bayern is een van de kandidaten om de Champions League te winnen, net als andere teams