Belgium

Waals minister Crucke: "Hoop op zelfde maatregelen in hele land, anders zal Wallonië verantwoordelijkheid nemen"

Alles wijst erop dat het Overlegcomité vandaag strengere coronamaatregelen zal nemen. De vergadering van alle regeringen van het land begint om 13 uur. Nadat de verschillende landsdelen de afgelopen week verschillende maatregelen hebben genomen, werden die eergisteren gelijkgetrokken. 

Maar die maatregelen blijken ontoereikend te zijn en er kan niet gewacht worden op het effect ervan, want de ziekenhuizen lopen in sneltreinvaart vol met covidpatiënten. Zo snel dat een meltdown van ons gezondheidssysteem dreigt. 

Als het van Jean-Luc Crucke, Waals minister van Begroting afhangt, moet er vandaag gesproken worden over strenge maatregelen zoals de sluiting van niet-essentiële winkels, een verbod op niet-noodzakelijke verplaatsingen. “Dat moeten we vandaag doen. Niet morgen of overmorgen, want dan is het te laat”, beseft Crucke op basis van het advies van de wetenschappers van Celeval.  

Hoop

Crucke, die net over de taalgrens woont, hoopt dat Vlaanderen en Brussel op dezelfde golflengte zitten en meegaan met Wallonië. Vlaanderen is vrij om er iets anders over te denken, “maar in Wallonië mogen we niet meer wachten”. 

Hij ziet dat de toestand in Vlaanderen niet zoveel van die in Wallonië en dat de ziekenhuizen over de taalgrens ook vollopen. “Dus ik hoop dat we dezelfde maatregelen kunnen nemen. Dat zullen we straks zien. Maar als ze het niet doen (het Overlegcomité, red.), zal Wallonië zeker zijn verantwoordelijkheid nemen”, besluit Crucke.

Beluister hier het gesprek met Jean-Luc Crucke in "De ochtend" op Radio 1:

Crucke: "Wallonië moet worden gehoord, de maatregelen moeten véél strenger"

Football news:

Griezmann op Messi: Ik bewonder Leo, en dat weet hij. We hebben een grote relatie
Rooney over de mogelijkheid van een verhuizing naar Barca in het seizoen 2010/11: denken erover. Wayne Rooney heeft herinneringen gedeeld over hoe hij van Manchester United naar Barcelona had kunnen verhuizen na zijn transferaanvraag in oktober 2010
Hoera, in Engeland laten ze het publiek weer toe. Tot 4.000 en niet overal, maar de clubs zijn gelukkig. Iedereen verveelde zich
Suller over de wedstrijd met Istanbul: Dit zijn De Kampioenen van Turkije, het zal moeilijk zijn
Gasperini over de nominatie voor de beste coach van het jaar award: als we Liverpool verslaan, misschien krijg ik een paar stemmen
Julian Nagelsmann: Leipzig wil PSG Het Laatste gevoel geven dat ze het hebben over
Tuchel Pro Champions League: wedstrijd met Leipzig-de finale van onze groep