Belgium

Werkman ontdekt aandoenlijk briefje uit 1941 in Sint-Jacobskerk Antwerpen: "We hadden het niet plezierig in ons leven"

In de Sint-Jacobskerk in Antwerpen heeft een werkman een briefje uit 1941 met een aandoenlijke boodschap ontdekt. Het zat verstopt in een luciferdoosje dat in een sluitsteen was weggemoffeld. "Als deze zoldering nog eens geschilderd zal worden, zullen wij niet meer tot deze aarde behoren", schreven de auteurs destijds neer.

Een tijdscapsule uit het begin van de Tweede Wereldoorlog onder de vorm van een aandoenlijke brief die werklui destijds in de zoldering van de Sint-Jacobskerk in Antwerpen hebben verstopt: dat is wat een werkman recent heeft ontdekt, zo meldt de stad op Instagram. 

(Lees voort onder de foto)

De brief is gedateerd op 21 juli 1941 en ondertekend voor 4 mannen: John Janssen, Jul Gyselinck, Louis Chantraine en Jul Van Hemeldonck. Hij zat verstopt in een luciferdoosje dat was weggemoffeld in een sluitsteen, een ornament dat de punten van gewelven met elkaar verbindt. Als briefpapier kozen de auteurs voor de achterzijde van 2 activiteitenbonnen van de toenmalige dienst der stadsgebouwen.

(Lees voort onder de foto)

De boodschap van de vier werklui is zonder meer aandoenlijk. "In 't jaar 1941 word (sic) de zoldering der kerk gelijmd met een rollende stelling van 26 meters hoog, voor den dienst stadsgebouwen", staat te lezen. "Als die zoldering nog eens geschilderd zal worden, zullen wij niet meer tot deze aarde behoren."

Geniet vol op van 't leven, neemt bijtijds een ander vrouwtje, voor degene die getrouwd zijn pas op 't huis!!!

"Wij moeten onze nakomelingen zeggen dat wij het niet plezierig in ons leven gehad hebben. Twee oorlogen hebben wij medegemaakt, een in 1914 een in 1940, dat kan nog al tellen he!!! Wij staan hier te werken zwart van den honger, tot den laatsten cent persen zij ons af om een weinig eten."

(Lees voort onder de foto)

"Ik geef onze nakomelingen den goede raad als het nog eens oorlog word (sic) in de levensloop zorgt goed, voor een voorraad in huis, zoo als rijst, koffie, bloem, tabak, tarwe, graan voor u in 't leven te houden!!! Geniet vol op van 't leven, neemt bijtijds een ander vrouwtje, voor degene die getrouwd zijn pas op 't huis!!! Salut mannen!!!"

Bekijk hier de Instagrampost van stad Antwerpen:

Football news:

Tottenham Winks scoorde vanaf 49 yards. Dit is het derde resultaat in de Europa League, al - in deze loting
Deze miss zal alle mannen pijn doen: Molde speler miste van een halve meter en reed in de bar
Mikel Arteta: Ik ben erg blij met Pepe ' s wedstrijd tegen Molde. Arsenal speelde goed over het algemeen
Napoli spelers kwamen in t-shirts met Maradona ' s naam en nummer 10 voor de Europa League wedstrijd
Daniele Bonera: Milan is blij met het spel met Rijsel en betreurt het resultaat
Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona